Tips til miljøvennlig rengjøring av hjemmet

I dette innlegget har vi samlet våre tips til hvordan du kan vaske hus og hjem med naturlige og/eller økologiske rengjøringsmidler. 

Miljøvennlig rengjøring av hjemmet
Miljøvennlig rengjøring av hjemmet


1. Velg gjerne økologiske rengjøringsmidler som ikke inneholder verstingstoffer for verken helsen eller miljøet, men som likevel gjør jobben. Sjekk gjerne ut britiske Greenscents.

Økologiske rengjøringsmidler, bl.a toalettrens, multispray og gulvsåpe
Økologiske rengjøringsmidler, bl.a toalettrens, multispray og gulvsåpe

2. Vanlige skuremidler inneholder ofte mange forskjellige syntetiske ingredienser, som kan være mer belastende for miljøet. Vi har laget vårt eget skuremiddel. Se her for oppskrift på miljøvennlig skurepulver.

3. Det enkle er ofte det beste, har vi lært :-) Eddik, et kjent husholdningsprodukt, kan brukes til mye mer enn bare matlaging. Les om 15 nyttige ting du kan gjøre med hvit eddik.

4. Castile såpe har mange bruksområder, og kan brukes til alt fra oppvask til hundesjampo. Les om rengjøring med castile såpe og dens mange bruksområder.

5. Balkongen vår har aldri vært renere. Krystallsoda er kjent for å være en skånsom flekkfjerner, som hjelper mot grønske, gjørme og andre tøffe flekker. Sjekk ut: Effektiv og mer miljøvennlig terrasse- og balkongvask med krystallsoda.

Miljøvennlig rengjøring: Effektiv balkong- og terrassevask med krystallsoda
Miljøvennlig rengjøring: Effektiv balkong- og terrassevask med krystallsoda


6.
Det er så enkelt å lage sin egen multispray! Her har vi to varianter:

Klikk her for å se oppskrift på multispray laget av sitrusskall. Du kan også lage multispray basert på såpenøtter. Oppskrift for det finner du her.

7. Treverk er vakkert, men trenger jevnlig vedlikehold for at det ikke skal sprekke opp og bli ødelagt. Plei tremøbler og treprodukter med denne hjemmelagde trevoksen.

8. Natron har også mange bruksområder, og er mest kjent for sin deodoriserende effekt. Dvs at den kan fjerne vond lukt, om det er snakk om skosvette, lukten av tiss fra kattekassen eller muggen mat fra kjøleskapet. Tips til natron som flekkfjerner.

9. For at kaffen skal smake best er det lurt å rense kaffemaskinen i ny og ne. Les mer om: Rens kaffemaskinen din med naturlig sitronsyre.

Rens kaffemaskinen med sitronsyre, et naturprodukt
Rens kaffemaskinen med sitronsyre, et naturprodukt


10.
Sitronsyre kan brukes til så mye og er et kjent avkalkingsprodukt. Men kan også fjerne fastbrente matrester, mose, rust, sopp, alge og mugg. Et must i hvert hjem! 

11. Dobomber er et fint middel til å rengjøre toalettet mellom hver bruk. Lag egne toalettbomber med få ingredienser på 1-2-3. 

12. Det er viktig med vedlikehold av tingene vi bruker mye som holder oss i vater. Lag enkel yogamattespray med denne oppskriften.

13. Til klesvasken kan vi anbefale krystallsoda (en type salt) for å gjøre klærne renere. kombinert med såpenøtter. Ingen harde kjemikalier i bruk, men får klesvasken ren. Som tøymykner kan du bruke f.eks  natriumbikarbonat. 

14. Natriumbikarbonat kan brukes til miljøvennlig rengjøring av stekeovnen, rense teppet og gulv eller sminkekoster. Mulighetene er mange! 

15. Oppvaskmaskin kan være mer effektiv enn håndvask, så lenge den kjøres full. Oppvaskmaskinen bruker mye mindre vann.

16. Bruk gjerne oppvaskmaskintabletter som er mer skånsomme mot miljøet, og som er palmeoljefrie. Oppvasken blir likevel skinnende ren! 

Mer miljøvennlige oppvaskmaskintabletter
Mer miljøvennlige oppvaskmaskintabletter


17.
 Eier du ikke en oppvaskmaskin? Bruk mindre plast i hjemmet og ta oppvasken for hånd med disse miljøvennlige oppvasksåpene. De inneholder kun nødvendige ingredienser, er palmeoljefrie og plastfrie. 

18. Velg kluter som er laget av naturlige materialer, for at kluten ikke skal loe og avgi mikrofibre (mikroplast) ved bruk. 

Kommentarer