Oppskrift: miljøvennlig skuremiddel med naturlige ingredienser

Skuremiddel er kanskje en av de tingene vi synes er vanskelig å finne en god miljøvennlig erstatning for. I en vanlig skurekrem finnes det en del syntetiske stoffer og inneholder i tillegg parfyme, som mange kan reagere på. 

I dette innlegget deler vi altså oppskrift på miljøvennlig skurepulver laget av naturlige ingredienser.

Oppskrift: lag miljøvennlig skuremiddel
Oppskrift: lag miljøvennlig skuremiddel


Jeg eksperimenterte med to ulike oppskrifter i et par måneder (en med eddik og en med himalaya salt), og kom frem til at oppskriften med himalaya salt var best. Det var fortsatt bitte litt belegg igjen på overflaten med eddik-formularet. Skuremiddelet med himalaya salt gir en ekstra skrubbeeffekt.

Ingredienser til skurepulver: ca. 400 gram

  • 200 g natriumbikarbonat
  • 100 g krystallsoda
  • 100 g himalaya salt, fint eller vanlig fint salt (valgfritt)
  • 2-3 ss flytende castile såpe
  • 5-10 dråper eterisk olje (sitron, lavendel, eukalyptus), valgfritt

Natriumbikarbonat er en effektiv ingrediens til rengjøringen, samtidig som den fjerner vond lukt. Den har milde skrubbeegenskaper som gjør den velegnet som skuremiddel. Mens castile såpe er en konsentrert såpe som fungerer bra med natriumbikarbonat.

Krystallsoda er en god flekkfjerner, og sammen med natriumbikarbonat utgjør de en kraftfull rengjøringsduo. Hvis man kun bruker krystallsoda, kan den klumpe seg. Derfor bør krystallsoda brukes med natriumbikarbonat.

Himalaya salt gir skurepulveret ekstra skrubbeeffekt.

Tilsett gjerne eterisk olje for en herlig duft! Vi elsker lavendel, sitron og eukalyptus. Til info bidrar eterisk sitronolje til å fjerne fett, mens lavendelolje og eukalyptusolje er kjent for å ha anti-bakterielle egenskaper ;-)

Mer miljøvennlig skuremiddel eller skurepulver
Mer miljøvennlig skuremiddel eller skurepulver

Hvilke overflater kan dette skuremiddelet brukes på?

Badekar, vask, fliser, dusjvegger, toalett o.l. Siden det inneholder salt, kan det skrape noen overflater. Du bør derfor teste ut skuremiddelet på et lite parti først, før du bruker det på en delikat overflate, f.eks induksjonsovn.

Fremgangsmåte:

Bland alt det tørre i en bolle, deretter tilsetter du castile såpe, et par dråper om gangen og rør godt. Da skal du få en kremet konsistens. Tilsett eterisk olje til slutt. Oppbevar gjerne skurepulveret i en lufttett beholder.

Merk at konsistensen på dette rengjøringsmiddelet er fuktig til å begynne med. Men etter en dag vil det tørre trekke til seg fuktigheten. Da blir skuremiddelet mye mer pulveraktig. Når pulveret kommer i kontakt med vann, løser det seg opp mens du skrubber. 

Påfør skurepulveret på en svamp eller børste. Det er viktig at du fukter overflaten du vil vaske før du bruker skuremiddelet. Tilsett 1 spiseskje og strø over området. Skrubb og tørk av med en fuktig klut eller skyll med varmt vann.

Ps. Dette er et pulver som er praktisk å bruke på de fleste horisontale overflater, f.eks gulvfliser, vask og badekar. Det er mindre praktisk på veggfliser og toalett. Det kan bli grisete, men rent blir det! ;-)


Skuremiddel med naturlige ingredienser
Skuremiddel med naturlige ingredienser


Kommentarer