Vårrengjøring med castile såpe og dens mange bruksområder

[Sponset innlegg] Hei! Lessismorediy / Lena Isaksen her! Denne gangen for å snakke litt om vidundersåpen castile såpe!

Er du klar for våren, og litt vårrengjøring? Det er i hvert fall jeg. 

Jeg finner roen av å plundre med ting hjemme, og av å ha det ryddig og rent rundt meg. Det sklir litt ut i vinterhalvåret, men når sola kommer frem igjen og fyller på med energi (og lyser opp kriker og kroker som ikke har sett dagslys på en stund..) er det bare å finne frem vaskebøtta.

Her er en av Castillesåpene Be:Eco har! Denne er en favoritt, men jeg synes begge fungerer like fint.  ©lessismorediy / Lena Isaksen
Her er en av Castillesåpene Be:Eco har! Denne er en favoritt, men jeg synes begge fungerer like fint.
©lessismorediy / Lena IsaksenNår jeg startet å leve mer bærekraftig i starten av 2016, forsøkte jeg å gradvis å erstatte produkter med mer miljøvennlige varianter etter hvert som jeg brukte det opp. I tillegg har jeg blitt mye mer bevisst og opptatt av hva det jeg bruker inneholder. 

Jeg startet å lage mange av mine egne produkter fra bunnen, og velger nå produkter med bedre og færre ingredienser. Dette gjelder ikke bare kosmetikk og såper til kropp og hud, men også hva slags såper jeg bruker for å holde det rent rundt i huset og. 

Mitt spørsmål er: Trenger vi virkelig produkter stappfulle av kjemikalier for å ha det rent rundt oss? Nei, tenker jeg.

Det har vært mye blest de siste årene om rengjøringssprayer som kan være med å forårsake Kols og allergier. Jeg ønsker heller produkter med gode ingredienser som ikke skader verken meg eller miljøet. Som forbrukere er vi nødt til å ta bevisste valg dersom vi ønsker å se en endring. Så for litt over et år siden byttet jeg ut den «vanlige» gulvsåpen med Castillesåpe, og jeg digger det! Det funker knallbra! 

Mine «go to» vaskemidler har nå blitt eddik, castillesåpe, natron og sitron eterisk olje.

"Castile såpen er originalt fra Castile-regionen i Spania og er laget på vegetabilske oljer som olivenolje og kokosolje. Såpen er kjent for å være et utrolig anvendelig produkt, som kan brukes til omtrent hva som helst. Fra å vaske gulv, vegger og tak, til å vaske klær, oppvask, frukt/grønnsaker, vinduer, og til og med kroppen (i følge etiketten kan man også vaske kjæledyr med den)". 

Mange av «såpene» vi finner i hylla på dagligvarebutikken skal vel egentlig strengt talt ikke defineres som såpe, men rettere sagt rengjøringsmidler. Såpe er et resultat av å bruke råstoffet natriumhydroksid (lut) sammen med fett (vegetabilske eller animalske oljer som f.eks. olivenolje, kokosfett og dyrefett) som sammen skaper en reaksjon som gjør fettet om til såpe gjennom en saponeringsprosess. Den gode gammeldagse såpen funker som bare det.

Noen av bruksområdene til Castile såpen:

-      Du kan vaske frukt og grønnsaker med castile såpe. Ta et par dråper i en bolle med lunkent vann og vask grønnsakene/frukten. Skyll godt og tørk.

-      Trenger du å skrubbe noe ekstra godt? Som f.eks. kjøkkenvasken etter en heidundranes fest eller hva med dusjen? Bland natron og castillesåpe sammen til en paste, og ha i et par dråper eterisk sitronolje. Skrubb i vei og skyll.

-      Vaske sminkekoster? Ta et par dråper castile såpe i håndflaten, gni sminkebørstene og kostene i håndflaten. Skyll godt de og la de tørke.

-      Dobomber. Jeg bruker castillesåpe som en ingrediens i dobomber! Sjekk ut oppskriften her.

Miljøvennlig rengjøring  ©lessismorediy / Lena Isaksen
Miljøvennlig rengjøring
©lessismorediy / Lena Isaksen

Castillesåpen har utrolig mange bruksområder, men mest av alt bruker jeg den til å vaske gulvet. Jeg fyller ei halv bøtte varmt vann, og har i ei spiseskje castillesåpe. 

Når jeg vasker gulvet liker jeg å ha i noen dråper sitron eller eterisk mandarinolje for litt ekstra duft, da lukter det helt fantastisk. Det er så godt å vite at når gulvet tørker, så er det ikke masse kjemikalier eller parfyme som fordampes i lufta jeg puster. Og har man små barn som krabber rundt på gulvet eller kjæledyr er det godt å vite at de ikke blir unødvendig eksponert for farlige kjemikalier.

Såpenøttbasert castile såpe  ©lessismorediy / Lena Isaksen
Såpenøttbasert castile såpe
©lessismorediy / Lena Isaksen

Nå er påskevasken unnagjort! Skapdørene og gulvet har fått en gnikk med Castile såpen, og jeg verandaen vasket. Så nå er det bare å finne frem uteputene og sette seg til rette og nyte sola! (Husk solkrem folkens!)

Trenger du et prosjekt og vil forsøke å lage noe fra bunnen av du og? Sjekk gjerne ut noen av mine oppskrifter her på bloggen som leppepomade, bodybutter, dobomber, skjeggpomade og ansiktsolje! <3 Be:Eco har ingrediensene du trenger.

Tagg meg gjerne på Instagram stories hvis du blir inspirert til å bytte ut noen av dine vaskemidler du også! Eller hvis du prøver noen av mine oppskrifter <3

God påske fra Lena Isaksen / lessismorediy
OBS: Selv om eddik og castile såpen er flotte produkter må de ikke blandes sammen. Dette gir en reaksjon som gjør at såpen mister sine gode egenskaper, og kan gi et hvitt belegg som er vanskelig å fjerne.

Kommentarer