Oppskrift: lag din egen ansiktsolje

[Sponset innlegg] Hei! Lena Isaksen her, men mange av dere kjenner meg kanskje best som @lessismorediy på Instagram. Jeg har tidligere skrevet noen blogginnlegg for Be:Eco, om hvordan man kan lage leppepomade, bodybutter, skjeggpomade og skjeggshampoo og dobomber.

Denne gangen ønsker jeg å gi dere en liten innføring i hvordan du kan lage din egen ansiktsolje. Det er ikke så vanskelig, skummelt eller komplisert som det høres ut som.


Lag din egen ansiktsolje ©lessismorediy / Lena Isaksen
Lag din egen ansiktsolje
©lessismorediy / Lena Isaksen

Huden vår produserer naturlig olje, og dersom huden går ut av balanse kan det hende den overkompenserer med å produsere overflødig med olje, eller at huden tørker ut. All den skrubbingen, peelingen, vaskingen og alle produktene vi påfører huden gjenoppretter kanskje ikke balansen vi alle ønsker, og i mange tilfeller gjør det bare tvert imot og vondt verre. 

Media/reklameindustrien viser oss perfekte ansikter som lover å løse alle våre kosmetiske problemer med deres produkter, og ofte stoler vi blindt på disse uten å ense en tanke hva de faktisk inneholder.

Mange av produktene på markedet som blir produsert i stor skala inneholder ofte billige og dårlige fyllstoffer som blant annet mineraloljer for å øke holdbarhet, gjøre produksjonen rimeligere og øke profitt. Mineraloljen er et biprodukt fra bensinindustrien, og er et dødt materiale uten noen som helst vitaminer, mineraler eller noe av verdi for huden, men er så populært å bruke i kosmetikk fordi det er et billig produkt

Mineraloljer legger seg som en hinne utenpå huden, trekker dårlig inn, tetter porene våre og gjør at huden ikke puster og vil mest sannsynlig føre til uren hud.

Mange av mineraloljene kan også inneholde hormonforstyrrende stoffer, som over lengre tid kan være kreftfremkallende. Og det verste er at man finner det i så mange produkter for baby og barn. Du kjenner kanskje igjen navnene vaselin, petroleum og parafin? Dette er noen av navnene på mineraloljer som blir brukt.

Tenk så mange produkter vi utsettes for i løpet av tiden som går. 

Dag etter dag bruker vi forskjellige kremer og sminke, og vi skrubber og renser huden vår med alle mulige produkter som lover å gjøre oss bedre, vakrere og løse alle våre kosmetiske problemer. Jeg grøsser av hva slags kjemisk cocktail vi vandrer rundt som.

Etter jeg startet å leve mer bærekraftig, har jeg brukt opp produktene jeg hadde i skapet fra før, og forsøkt å erstatte det med noe som er bedre for meg og miljøet gradvis etter hvert som det har blitt tomt. Jeg har byttet det ut med hudpleie med naturlige ingredienser, som har innholdslister en vanlig person faktisk kan forstå.

Da ansiktskremen min ble tom, oppdaget jeg Isangs. Et firma som lager økologiske og naturlige produkter (også fairtrade og vegansk). Jeg besøkte deres butikk i starten av 2017, og jeg var frelst. 

Ansiktsoljen deres gjorde underverker for huden min, og jeg har klødd i fingrene etter å lage min egen siden. Huden har fått en ny type glød, porene er renere og ansiktet er mye friskere. Huden min har rett og slett gått fra å være bleik og tam, til å få et nytt liv etter et par måneder med oljen. (Denne blogposten er på ingen måte sponset av Isangs, men jeg er bare utrolig fan!)

Så hvordan kan man lage sin egen ansiktsolje? 

Mitt første råd er å ALLTID bruke kaldpressede og økologiske planteoljer. Planteoljer er rike på antioksidanter, vitaminer, trekker godt inn i huden, er fuktighetsgivende og kan reparere skader. Hurra!

Vi har alle sammen forskjellig hud, noen har sensitiv og tørr, mens andre har oljete. Noen av oljene kan passe bedre til en hudtype enn en annen. Så før man blander sin egen oljeblanding er det greit å vite litt mer om disse. Så hva slags olje er bra for forskjellige hudtyper?

Fet / uren hud trenger oljer som er rike på fett, og som trekker seg raskt inn i huden. Flotte oljer til dette er blant annet: Nattlysolje, Aprikoskjerneolje og Jojobaolje.

Tørr hud trenger rike oljer som kan forsegle fuktigheten inne. Mange av disse oljene er perfekte å ha på om kvelden for å virke natten gjennom, og er alene mer virkningsfulle enn de fleste nattkremer man får kjøpt i butikk. Flotte oljer til fet hud er blant annet: Søt mandelolje, Arganolje, Ringblomstolje, Olivenolje og Solsikkeolje.

Eldre hud trenger oljer som er fulle på antioksidanter, som kan reparere og hjelpe til med å holde huden ved like. Flotte oljer til dette er blant annet: Nypefrøolje, Jojobaolje, Arganolje, Neemolje.

Oppskrift på DIY ansiktsolje ©lessismorediy / Lena Isaksen
Oppskrift på DIY ansiktsolje
©lessismorediy / Lena Isaksen

Nedenfor finner du litt mer info om noen av oljene som er flotte for ansikt.

Aprikoskjerneolje passer til alle hudtyper, og er en av de oljene som egner seg spesielt godt til fet hud ettersom dette er en lett olje som er veldig lik den naturlige oljen huden selv produserer og som trekker seg godt inn uten å etterlate huden fet. Oljen er rik på vitamin E og A, og passer godt til sensitiv og tørr hud. Kan reparere solskader, og roe ned kløe og irritert hud. 

Aprikoskjerneolje blir ofte brukt i anti-rynke produkter ettersom den kan hjelpe til med å redusere rynker og fine linjer.

Tips! Det er en flott olje å bruke som base til massasjeolje, som sminke fjerner og ansiktsrens siden den løser opp smuss, olje og mykgjør huden. Istedenfor å vaske ansiktet med vann, prøv et par dråper aprikoskjerneolje på en myk klut.

Jojobaolje passer til alle hudtyper, og egner seg spesielt godt til fet, tørr og moden hud. ”Oljen” er en flytende voks som legger seg som et beskyttende lag på huden uten å virke for fet. Den er rik på antioksidanter og gode fettsyrer og har antibakterielle egenskaper. Den lar porene puste og virker sebumregulerende (regulerer hudens egen oljeproduksjon) på fet hud. Oljen er flott på solbrent hud og tørre områder, samt psoriasis.

Tips! Oljen er flott som sminkefjerner, og en god ingrediens i leppepomade! Se oppskriften min på leppepomade her.

Søt mandelolje er veldig fuktighetsgivende, og er en av de flotteste oljene til sensitiv og tørr hud. Den ultimate oljen for førstehjelp mot tørre flekker i ansiktet. Som ansiktsolje bør denne blandes ut med andre oljer for at huden ikke skal virke oljete/fet. Den bruker nemlig noe lenger tid på å trekke inn i huden, men ventetiden er verdt det. Mandeloljen er proppfull av gode vitaminer, og kan lindre psoriasis, eksem og solskader.

Tips! God som ansiktsrens. En dråpe under øynene om natten kan redusere mørke ringer under øynene.

Arganolje passer for alle hudtyper, men er spesielt god til tørr og moden hud. Den er rik på antioksidanter og kjent for å være en flott olje for å bremse ned aldringstegn som rynker og fine linjer pga. dens høye innhold av vitamin E. Oljen kan for noen med akne utløse kviser.

Tips! Smør inn føttene om kvelden før sengetid for myke ben, og påfør gjerne i små mengder på hårtuppene for å unngå splitte tupper. Smør inn litt olje på neglebåndene for sunne og sterkere negler.

Ringblomstolje/Calendula (ekstrakt i solsikkeolje) trekker raskt inn i huden og er flott for tørr hud. Ringblomst blir ofte brukt i både såper og hudpleieprodukter fordi den er antibakteriell/betennelseshemmende, roer ned huden og kan hjelpe huden med å repareres raskere. Den er derfor flott til solbrent hud, kutt, eksem, psoriasis og sprukken hud.

Avokadoolje er flott til tørr, irritert og sensitiv hud. Avokadooljen er proppfull med mineraler, Omega 3-fettsyrer og vitaminene A, B, C, D og E og hjelper utrolig godt på tørre områder i huden. 

Nypefrøolje passer til alle hudtyper, og spesielt god til tørr og moden hud. Oljen er veldig fuktighetsgivende, trekker raskt og dypt inn i huden, og gjenoppretter hudens elastisitet. Nypefrøoljen er kjent for å redusere arr fra akne, og være førstehjelp for solskadet hud, samt lindre eksem og kløe. Kan jevne ut hudtonene i ansiktet om solen har skadet huden og laget pigmentflekker.

Tips! Oljen kan være flott å bruke sammen med andre oljer for å redusere mørke ringer under øynene. Super som massasjeolje!

Neem olje er flott til moden/eldre hud. Oljen motvirker fine linjer og stimulerer hudens egen kollagenproduksjon som kan hjelpe til med at huden eldes saktere. Oljen er rik på essensielle fettsyrer og trekker seg dypt inn i huden. 

En flott førstehjelp mot tørre flekker og kan hjelpe til med å roe ned eksem, irritasjon og psoriasis, samt reparere arr fra akne. Neemoljen er antiseptisk, og kan hjelpe til med å unngå infeksjon i små kutt og sår. Oljen bør aldri brukes alene rett på huden, og bør ikke være med enn 2-5 % i en oljeblanding. Anbefales ikke til barn. Det er også greit å være obs på at denne har en ganske sterk lukt.

Tips! Bland ut et par dråper neemolje med vann og masser ansiktet med for å redusere hudormer.


NB! Er du allergisk? Noen av oljene kan inneholde spor av nøtter, så det kan være lurt å lese produktbeskrivelsen før du kjøper, Be:Eco har spesifisert dette på de det gjelder. Jeg anbefaler alltid å teste oljene du bruker på et lite område av kroppen før du bruker disse i ansiktet.


Naturlige oljer til ansiktet ©lessismorediy / Lena Isaksen
Naturlige oljer til ansiktet
©lessismorediy / Lena Isaksen

Forslag til oljeblanding

Jeg ønsket å lage en olje jeg kan bruke om dagen, og en rik olje som kan gi fuktighet gjennom natten. Jeg bruker 50 ml brun glassflaske, og har her valgt å bruke pipette til dagoljen, og pumpe til nattoljen. 

Å bruke pumpeflaske fremfor pipette kan ha noe å si på holdbarheten med tanke på mengde luft som slipper til i oljen. Jeg foretrekker å bruke pipette, og bryr meg ikke så mye om det kommer litt luft i oljen, oljen vil mest sannsynlig være brukt opp i god tid før det vil være noe problem.

Før jeg starter vasker jeg flaskene, og lar de lufttørke. Pass på at de er helt tørre før du starter. Vann vil korte ned holdbarheten på blandingen.

Jeg bruker måleskjeer for å ha kontroll på hvor mye jeg har i, de som er vist på bildet har jeg kjøpt på Clas Ohlson.

NB! Ønsker du å tilsette eterisk olje for å få lukt i oljen din anbefaler jeg på det sterkeste at du setter deg inn i infoen om dette før du gjør det. Noen oljer kan irritere huden (blant annet lavendel) og er sensitiv for lys (f.eks. sitron eterisk olje bør aldri brukes på hud som eksponeres for sollys), og kan gi skader på huden dersom det brukes i solen.

For å finne ut hvor lang holdbarhet oljeblandingen du lager har, se på holdbarheten på oljene du bruker. Jeg har i et par dråper vitamin E, for å øke holdbarheten noe, men man trenger ikke ha i denne.

1 ml = ca. 20 dråper

Dagolje 50 ml til sensitiv, tørr hud
10 ml Arganolje
+ 0.25-0.5 ml E-vitamin

Rik nattolje 50 ml
15 ml Arganolje
+ 0.25-0.5 ml E-vitamin

Tips: Har du perioder med ekstra tørr hud, bland noen dråper Avokadoolje sammen med nattoljen i håndflaten før du påfører.

Et godt tips er å aldri ha olje på et skittent ansikt, vask alltid ansiktet og hendene først for best resultat, eller ha på oljen etter du har vært dusjen, da trekker oljen seg godt inn. Du kan fint bruke mange av oljene alene, eller ha den under en krem. En krem vil forsegle oljen under. Om sommeren, ha gjerne olje under solkrem.

Håper denne bloggposten fikk deg til å bli gira på å forsøke å lage dine egne oljeblandinger!

Følg meg gjerne på instagram! Og tagg meg i bildet om du prøver oppskriften min! Det er så artig å se at dere bruker oppskriftene mine!

Lykke til!
Ps! Be:Eco har mange flere spennende oljer i netthandleriet sitt, denne bloggposten inneholder kun noen av de J

Kommentarer

 1. Kunne dere laget en oppskrift på oljer for fet/uren/sensitiv hud? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karen!

   Vi skal se hva vi får til :)

   (Beklager sent svar. Det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt. Ikke plukket opp spørsmålet ditt før nå)

   Slett
 2. Det er ganske vanskelig å få tak i kaldpressede oljer, er dette virlelig et must? Og skal noen av oljene oppbevares i kjøleskap?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har flest kaldpressede oljer i netthandleriet, de finner du her https://beecoshop.no/butikk/lag-selv/baereroljer Det er ikke et must med kaldpresset, men kaldpressede oljer har beholdt mesteparten av alt det gode i oljen, mens i raffinerte oljer er det færre av de aktive komponentene. Dog skal sies at raffinerte oljer har bedre holdbarhet enn kaldpressede.

   Til hjemmelagde ansiktsprodukter er det anbefalt med kaldpressede for at man skal kunne få et mest mulig effektivt og godt produkt :)

   Slett
 3. ble oliven olje helt glemt?!?!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det finnes mange gode oljer, og olivenolje hadde vi ikke plass til i dette innlegget. Men skal notere meg ned interessen, så skal vi se hva vi får til. Om det blir et eget blogginnlegget og lignende :)

   Slett

Legg inn en kommentar