Oppskrift: Hjemmelagde, miljøvennlige dobomber

[Sponset innlegg] Hei! Lessismorediy / Lena Isaksen her! For rundt et år siden gikk jeg og kjæresten min brått over til en mer bærekraftig livsstil, etter jeg oppdaget zero waste, Lauren Singer, Bea Johnson, og Marie Kondo på nett.

Det tok ikke lang tid før jeg kvittet meg med både det ene og det andre, alt fra klær, saker som tok opp plass, og ikke minst produkter fra butikkhyllene som verken var godt for meg eller miljøet.

Gradvis har jeg lært meg å lage såpe fra bunnen, byttet ut balsam til håret med eplecider eddik, og litt etter litt brukt opp alle de produktene jeg nå ønsker å leve videre uten. Vi omgir oss med både hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer i produkter hver eneste dag, som blir til en eneste stor cocktail i kroppene våre, og miljøet. Dette vil jeg gjøre noe med. 

Hjemmelagde dobomber ved Lena Isaksen
©lessismorediy / Lena Isaksen

Et flott og mer miljøvennlig alternativ til baderomsprayen man finner i mange norske hjem, som ofte ble brukt for å vaske do her i huset er hjemmelagede dobomber! Istedenfor spray, bruker vi nå vasketabletter laget av 4 ingredienser: Natron, sitronsyre, castilesåpe (eller annet oppvaskmiddel) og sitron eterisk olje.

Vasking av do blir til en lek med disse brusende WC-bombene. Hiv et par i do, la de gjøre jobben i et par minutter, og vask med dobørsten.

Natron fjerner lukt og sitronsyre desinfiserer og hjelper til med å fjerne merker etter hardt vann og kalk - når dette sammen kommer i kontakt med vann skapes en brusende reaksjon som gjør dovaskingen lett som en plett!

Ingredienser til hjemmelagde WC bomber, Lena Isaksen
Ingredienser til hjemmelagde WC bomber
©lessismorediy / Lena Isaksen


Du trenger:


Fremgangsmåte:


1. Finn frem alt du trenger og pass på at isbitformene er helt tørre før du starter.

Utstyr til å lage egne dobomber, Lena Isaksen
Utstyr til å lage egne dobomber
©lessismorediy / Lena Isaksen

2. Mål opp ingrediensene og rør sammen natron og sitronsyre så det blir helt fritt for klumper. Jeg har her brukt natrium bikarbonat matgrad, men anbefaler å kjøpe inn natron med teknisk grad til dette formål siden man trenger ganske så mye.

Bland natriumbikarbonat og sitronsyre, Lena Isaksen
Bland natriumbikarbonat og sitronsyre
©lessismorediy / Lena Isaksen

3. Hell sitron eterisk olje i natron og sitronsyren mens du rører, jeg bruker litt mer enn 30 dråper. Det lukter himmelsk! Du kan gjerne bruke de eteriske oljene du foretrekker, f.eks. lavendel, peppermynte eller lime.

Bland deretter inn castilesåpen - et par dråper om gangen. Rør godt underveis. Istedenfor castilesåpe kan du fint bruke annet oppvaskmiddel. Du vil nå få en konsistens som kan minne litt om tørr kram snø.

Isbitformer til hjemmelagde WC bomber, Lena Isaksen
Isbitformer til hjemmelagde WC bomber
©lessismorediy / Lena Isaksen

4. Helles i isbitformene, trykk de godt ned med fingrene. Jeg anbefaler at du bruker isbitformer som du ikke bruker i matlaging senere. Jeg har skaffet mine på den lokale bruktbutikken.

WC-bomber til miljøvennlig rengjøring på badet, Lena Isaksen
WC-bomber til miljøvennlig rengjøring på badet
©lessismorediy / Lena Isaksen

5. La tørke 6 til 24 timer før du heller de ut av formen. Er det varmt går det raskere. Bry deg ikke om de går litt i knas, dette funker like fint!

Fiks ferdige dobomber, Lena Isaksen
Fiks ferdige dobomber
©lessismorediy / Lena Isaksen

6. Oppbevares på lufttett beholder, gjerne Norgesglass!

Kast et par stk dobomber i do etter behov! Lykke til!

Besøk bloggen min for mer inspirasjon. 

Du kan også følge meg på Instagram.Kommentarer

 1. Hvor/hvordan får man en slik stilig etikk? :)

  SvarSlett
 2. Ser supert ut. Dette skal prøves :)

  SvarSlett
 3. Hvor mange dobomer blir det laget av den oppskriften?

  SvarSlett
 4. Så kult! Dette må prøves. Jeg har noe hjemmelaget kokossåpe til å ta flekker på klær osv, kan jeg rive litt av den og bruke i stedet for castille-såpe? Du omtaler den såpen som flytende, så kanskje jeg bare skal tilsette litt vann i kokossåpemassen?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar