En litt annerledes sommer i Norge - hvordan kan vi ta bedre vare på naturen vår mens vi ferierer?

I år blir det langt færre turer til utlandet, og mange av oss kommer til å legge sommerferien i Norge og tilbringe tid i norsk natur, på fjellet, i skogen eller på sjøen. Et økt salg av hengekøyer, båter og bobiler er et tydelig tegn på hva nordmenn har å tenkt å gjøre denne sommeren.

Ja, klimaet får en pustepause fra forurensning fra flytrafikken nå i sommer. Men når 'alle' skal oppholde seg i norsk natur, må vi ikke glemme at det blir et økt trykk på naturen. Som er en annen type klima- og miljøbelastning. Da blir det ekstra viktig å vite hvordan vi kan ta bedre vare på naturen mens vi ferierer.

Noen nordmenn som i utgangspunktet ikke er friluftslivmennesker, blir det i år pga Korona-tiltakene. Da er denne guiden perfekt for deg! Men er også en fin oppfriskning til deg som har vært litt i naturen :)

Loen, Stryn kommune
Loen, Stryn kommune


Les også: Hva er miljøvennlig friluftsliv? Turtanker og turtips.

Basics om norsk friluftsliv

Unngå potensiell skogbrann og respekter bålforbudet mellom 15. april og 15. september hvert år. Unntaket er godkjente bål- og grillplasser i den enkelte kommune. Les mer om bålforbudet her.
"Bli bedre kjent med allemannsretten som lærer deg om reglene rundt jakt og fiske, hvor du kan plukke bær og andre spiselige vekster, hvor du kan sette opp telt osv. Alt dette er viktig for å kunne ta bedre vare på dyr og miljø. Og ikke minst: unngå å ergre grunneiere."

Les: hva er allemannsretten.
Overnatting i hengekøye i Nordmarka
Overnatting i hengekøye i Nordmarka

Dyr og miljø

  1. Det er ikke tillatt å skade levende trær, f.eks å bryte greiner av trær som vokser. Trenger du ved til bålet, let etter kvister og greiner som ligger på bakken. Materialene må være døde og tørre. 
  2. Det er ikke tillatt å forstyrre dyr og fugler - dette gjelder også reir. 
  3. Ta ikke egg fra reir.
  4. Vit hvor du ferdes: det kan hende at du er i et vernet område og da gjelder det egne regler for plante- og dyrelivet. 
  5. Gjør research og vit hva du plukker og hvor mye. M.a.o gjør deg kjent med allemannsretten. 
  6. Plukk opp avfall etter deg - alltid! Har du med barn på turen, kan dere gjøre det til en gøyal aktivitet å plukke opp plast og annet som ikke tilhører i naturen. 
  7. Ikke etterlat dopapir i naturen - ta det med hjem. Les dette innlegget fra tursøstre.no om å gå på do i naturen.
  8. Visste du at stillehavsøstersen er en fremmed art som fortrenger andre arter, f.eks blåskjell? Skal dere være mye på sjøen i sommer, gjør det gjerne til en aktivitet å plukke stillehavsøsters. Les mer om det her.
  9. Skal du stå på SUP brett? Hvorfor ikke plukke opp avfall som flyter i vannet mens du koser deg på brettet?
  10. Bruk produkter som er til minst mulig skade for dyr og miljø. Unngå sjampo og såper med verstingstoffer. 
  11. Bruk gjerne produkter som kan gjenbrukes, om det er vannflasker eller oppbevaringsposer. Da er sjansen for å etterlate dem i naturen litt mindre også!
Se utvalget av gjenbruksprodukter hos Be:Eco netthandleri.

Plukk opp plast hvor du enn du ferdes i norsk natur.
Plukk opp plast hvor du enn du ferdes i norsk natur.

Transport

  1. Du trenger ikke å reise langt for å få en god naturopplevelse. Ta med hengekøya og opplev nærområdet ditt.
  2. Hvis du først skal reise for å oppleve norsk natur, er det mulig å ta buss eller tog til destinasjonen?
  3. Hvis dere skal bruke bil, er det mulig å være flere i bilen? Eventuelt om dere låner bil av familie eller nabo, eller leier bil via f.eks Bilkollektivet og nabobil.no. 

Turutstyr 

I følge tall fra 2019, kjøper nordmenn sportsutstyr til 15 milliarder hvert år. Et helt hinsides tall! Ikke kjøp nytt hvis du ikke trenger det eller kommer til å bruke bare noen få ganger. 

Lei eller lån turutstyr av venner og familie
Lei eller lån turutstyr av venner og familie

Lei heller utstyr eller lån av venner og familie. Våre forslag til leietjenester og lignende: vandre.no (turutstyr som f.eks telt, sekk og hengekøye), hygglo (finnes som app, lei turutstyr fra privatpersoner). Ved hjelp av den ideelle organisasjonen Bua kan du finne lokale utleietjenester av friluftslivutstyr, både til voksne og barn. Kjøp brukt på finn.no eller Tise.


Miljødirektoratets koronavettregler for friluftslivet 
må vi bare dele! 

Miljødirektoratets friluftslivets koronavettregler

Hva er dine tips til et mer miljøvennlig turliv? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor :)



Kommentarer

  1. Adopter gjerne en bit av Norge du er glad i og ta vare på denne! https://holdnorgerent.no/minbitavnorge/

    SvarSlett

Legg inn en kommentar