Hva er miljøvennlig friluftsliv? Turtanker og turtips

Gjesteinnlegg skrevet av Laila og Marit: to miljøbyråkrater som sammen driver Instagram kontoen @oppitraerne. Her deler de turtanker, turmat og turtips til å komme seg ut i naturen litt oftere. Mest i hengekøye, mest i nærområdet iblant med barn. 


Hva er miljøvennlig friluftsliv? Turtanker og turtips. Foto: @oppitraerne (Instagram)
Hva er miljøvennlig friluftsliv? Turtanker og turtips.
Foto: @oppitraerne (Instagram)

Nå du tenker på friluftsliv, ser du kanskje for deg en som sitter i velbrukt grønn jakke, foran et bål, dypt inni skogen. Eller en fisker ved et tjern, eller en fjellskiløper som krysser en snødekt vidde.

Du tenker kanskje ikke så mye på begreper som «miljøbelastning», «forurensning» eller «karbonavtrykk»? Men sannheten er at mye friluftsliv rett og slett ikke er særlig miljøvennlig. Dette har blitt kalt «friluftsparadokset», at samtidig som vi søker etter et enklere liv i pakt med naturen, gjør vi ting som er en belastning for den samme naturen.

Følelsen av at vi gjør noe «naturnært» har en tendens til å gjøre oss blinde for hvordan vi gjør det.

Så, hvordan kan man egentlig drive med friluftsliv på en mer miljøvennlig måte? 

Det er to viktige innfallsvinkler til dette. Det ene stikkordet er transport, det andre er forbruk.

Transport

Transport er ett av de store elementene i norske privatpersoners CO2-avtrykk. Mens det er mange som er flinke til å reise kollektivt eller sykle i hverdagen, er det også mange som har et ganske ukritisk forhold til å sette seg i bilen og kjøre, langt, med en gang det er helg eller ferie. Oss inkludert..

Det føles liksom ikke like presserende å være «flink» når man har fri. Men det er mulig å ta noen grep!

Nærturer
"Nei, nærturer i hundremeterskogen din eller til marka en busstur unna, erstatter ikke turen til fjells eller til hytta. Men har du prøvd å bli virkelig godt kjent der du bor? Vet du hvordan det er å sove i hengekøye på nærmeste utsiktspunkt? Har du noen gang overnattet ved det idylliske tjernet du sykler forbi i marka? Har du gått utenom merkede stier og løyper, på fjellski eller til fots med høye gamasjer, for å sjekke ut et spennende sted på kartet, helt uten folk?" 
Hvis ikke, kan vi garantere deg mange fine, til og med uforglemmelige opplevelser.  Det er nemlig noe helt annet å tilbringe natten et sted og høre på naturen våkne rundt deg, enn det er å stoppe i en halvtime og spise matpakka.

Det skjer minst to fine ting når du blir godt kjent i nærområdet ditt; du føler deg mer hjemme og mer knyttet til «dine» steder, og du får litt mindre behov for å reise langt for å drive med friluftsliv. Og som en bonus slipper du mange timer i bil…!

Kortreist hengekøyetur
Foto: @oppitraerne (Instagram)


Kollektivtransport

Av og til vil vi bare reise langt avgårde, til et helt annet sted. Vi behøver jo ikke slutte helt med det, men det er fortsatt mulig å gjøre det vi gjorde som billøse studenter – ta Norway BussExpress eller toget til fjells.

Hva er miljøvennlig turliv? Foto: @oppitraerne (Instagram)
Hva er miljøvennlig turliv?
Foto: @oppitraerne (Instagram)

Ulempen er at det krever litt planlegging og tar noe lenger tid, men noe av den tiden har du kanskje vunnet ved å drive med nærtur? Den store, gigantiske, flotte fordelen med kollektivtransport er at du slipper å gå tilbake til der du startet! Det er jo MYE mer spennende å starte fra en bussholdeplass i ett dalføre, legge ivei oppover fjellet, og poppe ut av fjellet igjen i et helt annet dalføre og ta bussen hjem, enn å måtte gå i ring!

Som en ekstrabonus kan du bruke tiden på bussen eller toget til å sove, lese eller slappe av, i stedet for å kløtsje og bremse i fem timer med stivt blikk.

Forbruk

Forbruk er det andre store punktet vi kan gjøre mye med. Forbruk er forbruk, selv om det kjøpes inn til det mange av oss ser på som et «godt formål».

Her er vi ganske strenge, og har 4 regler som vi prøver å overholde, i tillegg til to bonuspunkter.

I prioritert rekkefølge:
  1. Ikke kjøp bare fordi det er gøy. Ja, det ER gøy med nytt utstyr. Alle syns det. Men det er ikke gøy, kanskje heller ganske dumt, å sitte igjen med utstyr i boden som bare var en litt gøyal tanke du fikk en kveld.

    "Bruk litt tid, tenk deg godt om, prøv å klare deg med det du allerede har, og lån eller lei (for eksempel via Finn eller Hygglo) før du kjøper. Det krever litt mer arbeid, men verden trenger ikke flere overfylte boder." 

  2. Ikke kjøp crap. Når du har funnet ut hva du faktisk trenger, ikke kjøp det billigste du finner for å spare penger og «holde det enkelt». Friluftsutstyr og -klær brukes gjerne ganske hardt. Godt friluftsutstyr må tåle en del, og koster mer av en grunn.

    Velg god kvalitet fremfor unødvendig kvantitet. Foto: @oppitraerne (Instagram)
    Velg god kvalitet fremfor unødvendig kvantitet.
    Foto: @oppitraerne (Instagram)

    Godt utstyr fungerer bedre, varer lengre, er ofte lettere å bære, og det kan selges brukt om du ikke trenger det lenger. Du kan ikke selge det billige liggeunderlaget du kjøpte på nettet som punkterte første natta på Finn – det er dessverre søppel.

  3. Ikke kjøp «superlight». Denne har vi syndet mot før, men nå har vi lært. De fleste vil gjerne ha lettest mulig sekk, og produsentene leverer velvillig det ene produktet lettere enn det andre. Men superlette stoffer er ikke i nærheten av like holdbare som produkter som er laget for å vare over tid. Du trenger ikke gå tilbake til krigens vadmelstøy og blytunge telt, men med mindre du skal konkurrere, trenger du ikke «superlight» utstyr. Snarere tvert imot. 

  4. Kjøp brukt. Dette er kanskje et litt opplagt tips, men hvis du ikke har sett på Finn på en stund, vil du bli sjokkert over hva som kan kjøpes der. Vi skjønner nesten ikke at friluftsbutikker har kunder lenger, når vi ser det utrolig utvalget som er på Finn. I hvert fall om man er villig til å legge inn et søk og vente litt.

    "Men det viktigste er fortsatt å kjøpe kvalitet, og noe man faktisk trenger. Om det betyr at du må kjøpe nytt, er det helt greit. Kjøper du god kvalitet, har det så lang levetid at det spiller ikke så stor rolle om det opprinnelig ble kjøpt brukt eller nytt." 

    Brukte turutstyr og turklær.  Foto: @oppitraerne (Instagram)
    Brukte turutstyr og turklær.
    Foto: @oppitraerne (Instagram)

  5. Vi har et bonuspunkt også, som kan oppfattes som litt kontroversielt: tenk deg om før du kjøper lyse farger. Friluftsliv har blitt en megaindustri, og friluftsklær har blitt mote. Du kan kjøpe villmarksgensere i blendende hvitt, og superfine ulltrøyer i sarte pasteller. Men om det er én ting man blir på tur, så er det møkkete. Og den vakre lyse genseren er ikke så vakker med tomatsausflekker eller grønske på. Lyse farger gir plaggene kortere levetid og mer bruk og kast, rett og slett.  

  6. Sporløs ferdsel, og ta med søpla hjem. Ja, selv dopapir. 
 

Dette var en samling tips og tanker rundt det å bedrive litt mer miljøvennlig friluftsliv.
"Ingen av oss er perfekte, men vi kan alle prøve å være bevisste på vår egen påvirkning. Og strebe etter å ta godt vare på den naturen vi vil tilbringe tid i." 
Friluftsliv er til syvende og sist et overskuddsliv, noe vi driver med fordi vi har tid og krefter og penger til overs. Det er et privilegium som vi bør ta godt vare på :)

Laila og Marit står bak Instagram kontoen @oppitraerne og  gir sine beste tips og tanker om friluftsliv, iblant med barn
Laila og Marit står bak Instagram kontoen @oppitraerne og
gir sine beste tips og tanker om friluftsliv, iblant med barn



Følg @oppitraerne på Instagram for mer friluftslivinspirasjon og turtips!




Kommentarer