Fremsnakkingskalender i Be:Eco 16. desember - Amina Louragli (Fashion by Amina)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 16. desember finner vi Amina Louragli som står bak Instagram kontoen Fashion by Amina med hovedfokus på bærekraftig mote og gjenbruk.

Amina er et friskt pust i hverdagen med sitt sjarmerende vesen, synes vi. Via Fashion by Amina tilfører hun brukte klær eleganse og viser de frem med en strålende attitude. Amina er en powerlady i våre øyne, i tillegg til at hun også viser hvor enkelt det er å gjøre små miljøvennlige tiltak i hverdagen, f.eks å plukke plast.

Les mini-intervjuet med Amina nedenfor.

 Amina Louragli bak Fashion by Amina - bærekraftig mote. Foto: Kim Engvoldsen
Amina Louragli bak Fashion by Amina - bærekraftig mote.
Foto: Kim Engvoldsen


1. Du driver @fashion.by.amina på Instagram der fokuset er miljøvennlig mote og slow fashion. Fortell oss om arbeidet ditt, og hva gjør du selv for å være mer bærekraftig på dette området?

Kontoen startet med at eg var litt lei av å bli satt i bås fordi eg kledde meg annerledes enn "mainstream trendene". Eg ville inspirere andre til å vera seg sjølv, ha trua på seg sjølv, og å eige det å ha sin egen stilsmak og å vera stolt av det. Det er greit å vera annleis, og det er til og med noko du kan bruke til fordel, som ein styrke. Be you!

Eg elsker "fashion", klede, fargar og fine ting! Men eg er også veldig opptatt av miljøet, havet, naturen og alt det flotte som planeten vår har å by på. Derfor prøver eg å inspirere andre, men også meg sjølv til å leve eit meir bærekraftig liv, med fokus på miljøvennlig mote og slow fashion.

Eg vil vise at det går an å kle seg bra OG bry seg om miljøet samtidig. Sjølv prøver eg så godt eg kan å leve eit så miljøvennlig liv eg kan. Det er alltid rom for å bli betre, men samtidig synes eg det er viktig å anerkjenne dei tinga ein faktisk gjer for miljøet. Alle kan ikkje gjere alt, men alle kan gjere litt, og saman kan me gjere mykje! Det viktigaste er å heie på kvarandre og å ha trua.

Eg har kutta drastisk ned på shopping og har gått fra å vera ein tidligare "shopoholiker" til å kjøpe brukt, gå på klesbyttemarked, og å låne klede og ting av venner.
"Når eg først kjøper nytt går eg på jakt etter plagg i naturmateriale og unngår polyester heilt, unntatt i plagg som må ha ein elastisitet for å fungere, som sokker, undertøy osv. Eg er opptatt av at plagg eg kjøper skal kunne ha ei lang levetid og brukast masse, gjerne fleire år, og eg set kvalitet framfor kvantitet." 
Eg tar sikte på å bli enda flinkare i fremtida slik at eg kan ta fleire gode valg som minsker belastninga på kloden vår.

Fashion handler for meg om å kle deg i det du føler deg komfortabel i. Eg følger ikkje trender og stilar slavisk, eg kler meg i det eg likar og oppfordrar folk til å kle seg i det dei føler seg vel i og ønsker å behalde i skapet sitt lenge. #lovedclotheslast

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som har klart å sette til live i år?

I fjor hadde eg eit mål om å slutte å kjøpe nye plagg i polyester og anna plastmateriale.

I mars 2018 kjøpte eg mitt siste plagg laga av 100% polyester - det var ein blazer. Etter det fant eg eit skjørt som hadde frynser av polyester, så der sprakk eg litt, men sidan har eg klart å holde meg unna.

For meg er det viktig å unngå polyester og anna syntetisk lage av plast på grunn av havet og naturen, då små bitar av mikroplast blir skylt ut i havet ved klesvask. Alle syntetiske plagg eg har blir vaska i ein Guppyfriend bag som minimerer utsleppet av mikroplast.

3. Hva synes du var mest utfordrende da du skulle begynne å ta klima- og miljøbevisste valg?

Det mest utfordrende i starten var at eg fant ut at det var plast i alt mogleg! Alt fra hudpleieprodukt, emballasje, kjøkkenting, til klede osv. I tillegg følte eg at det ikkje var så mange bra alternativ der ute som kunne erstatte produkta eg kutta ut.
"I dag er det fleire butikkar på markedet som tilbyr bra og miljøvennlege produkt. I tillegg var eg ganske åleine blant venner og kjente om å ta miljøbevisste valg i starten, så det kunne opplevast litt rart å måtte "forsvare" mine grønne valg. I dag ser ikkje folk rart på deg hvis du tilbyr ein plastfri tyggis."

4. Et av temaene du fronter på din Instagram er bekjempelse av plastforurensning. Har du noen norske eller internasjonale forbilder innen dette temaet?

Det er jo mange der ute som bekjemper plastforurensning, men ein person eg beundrer for å rydde plast fra havet er Fredrik Myhre. Han gjer så mykje bra! Action for Ocean gjer også mange viktige tiltak og sprer viktig informasjon.

Følg Amina på Instagram!


Kommentarer