Fremsnakkingskalender i Be.Eco 2. desember - Fredrik Myhre (WWF - Verdens naturfond)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 2. desember er det Fredrik Myhre fra WWF (Verdens naturfond). Som marinbiolog med forkjærlighet for særlig norske haier og en ivrig bekjemper av marin forsøpling, har Fredrik imponert oss og følgerne sine. Han er en pedagogisk kunnskapsformidler med humoristiske innslag, og er ikke redd for å si hva han mener. Fredrik er også gründer av Hjelp Havets Haier.

Les mini-intervjuet med Fredrik nedenfor.

Fredrik Myhre fra WWF (Verdens naturfond).  Foto: Monica Larsen
Fredrik Myhre fra WWF (Verdens naturfond).
Foto: Monica Larsen

1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er dine konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

For det første prøver vi å redusere mengden gaver.
"Det er altfor mange bruk-og-kast gaver som havner under treet hvert år, så vi går heller sammen for å kjøpe en ordentlig gave istedenfor å ende opp med 20 små". 
Vi har også tradisjon for å oftere gi bort opplevelser enn fysiske ting. I tillegg blir det ikke mye reising i jula.

Juletradisjonene er stort sett knyttet til nærområdene og det å bruke tid på hverandre.

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som du har klart å sette til live i år?

Familien og jeg satte oss for mål om å redusere inntaket av rødt kjøtt til et absolutt minimum, noe vi har vært ganske så flinke til å følge. Antallet veganske måltider i hverdagen har økt betydelig fra hva det var. Det er jo virkelig mye godt å spise der ute som ikke trenger å være merket "kjøtt".

Antall reiser har blitt holdt til et lavest mulig nivå. For de turene som også har toglinje, har selvsagt alltid tog blitt foretrukket fremfor fly. I tillegg plukkes det jo for eksempel selvsagt #5forhvalen - altså fem plastbiter fra bakken mer eller mindre hver eneste dag. Barna hjemme er nesten mer ivrig enn mamma og pappa.

3. Hva tenker du skal til for at folk skal ta bedre vare på naturen, og ikke minst havet?

Folk må nok forstå at naturen og havet er helt avgjørende for alt vi driver og roter rundt med her oppe på landjorden. Helt ned til så fundamentale ting som å puste det oksygenet vi trenger.
"Altfor ofte sidestiller vi mennesker oss med naturen, istedenfor å plassere oss midt i den. Naturen overlever uansett den. Artene i den, det er noe annet". 
Jeg har til gode å møte et menneske som ikke er 100% avhengig av det naturen gir.

4. En eller to fun facts om favoritthaien din?

Oi, hva skal man velge! Det er jo så mye kult! Jeg tror noe av det kulete med alle haier er at de har en sjette sans. Visste du at haiene - og da også selvsagt min favoritthai som er håbrannen - fungerer som en slags metalldetektor? Haiene har nemlig snutepartiet sitt besatt med gelefylte porer som heter Lorenzinske ampuller. Disse ampullene registrerer elektrisitet og kan kjenne så små signaler som for eksempel hjertet ditt, når det slår.

En annen kul fun fact er at håbrannen er alltid den haien som er "synderen" når avisene skriver om "Hvithai i Norge". Håbrannen likner nemlig en mindre kopi av sin større og mer beryktede fetter/kusine.
"Og for ordens skyld: hvithai har aldri blitt observert i Norge, ei heller har noen hai menneske på menyen sin. Selv ikke til jul".

Følg Fredrik Myhre på Instagram her!Kommentarer