Ambassadør: Mini-intervju med Lena Isaksen

Be:Eco er mega stolt av å kunne samarbeide med Lena Isaksen, som står bak Instagram-kontoen lessismorediy.

Da vi oppdaget hennes Instagram-konto i begynnelsen av 2017, var det ingen tvil om at vi ville samarbeide med Lena. Gang på gang imponerer hun oss med sine DIY-prosjekter, og får bærekraft og zero-waste til å virke lekende lett med sine kreative løsninger og fantastiske photo-shots.

Les vårt intervju med Lena nedenfor! :-)

Be:Eco's ambassadør  Foto: Lena Isaksen
Be:Eco's ambassadør
Foto: Lena Isaksen

1. Hva fikk deg til å begynne å leve zero-waste?

Jeg oppdaget "zero-waste" våren 2016. Jeg hadde allerede vært vegetarianer i et par år, og har etter dette vært veldig interessert i dokumentarer om mathelse, dyrevelferd og spesielt miljøet.

Det var en dag jeg, som så mange andre, ble fortapt i YouTube's store univers. 

Det startet med at jeg så dokumentarer om miljøet. Etter en stund havnet jeg over på Lauren Singer's YouTube kanal 'trashisfortossers' og inn på intervjuer og videoer om zero-waste's dronningen Bea Johnson (zero waste home). Dette er personer som gjør det til en levemåte å produsere minst mulig avfall. Jeg slukte informasjonen, og jeg fikk et nytt driv. 

"Jeg stormet ut på kjøkkenet, for å gjøre samme oppdagelsen som Lauren, Bea og mange andre før meg har gjort - at det er plast i hver krik og krok." 

Foto: Lena Isaksen - zero waste entusiast
Foto: Lena Isaksen - kreativ zero waste entusiast

Kjæresten min kom hjem fra jobb, og fikk foredrag av min nye oppdagelse. For meg var dette alvorlig, og noe som måtte endres hos oss. Jeg kunne ikke la være å gjøre en endring i livet etter all den nye informasjonen. 

Sakte, men sikkert ble Tupperware byttet ut med Norgesglass. Tannbørsten og kjøkkenredskapene i plastikk ble byttet ut med tannbørste i bambus og redskaper i stål/tre. Jeg lærte å lage meg leppomader, kremer, kjøkkenspray og til og med egne såper. 

Det ble strikket kjøkkenkluter av bomull, og engangsartikler som bomullpads ble byttet ut med hjemmelagde, vaskbare pads i flanell. Jeg investerte i en god vannflaske i stål (Klean Kanteen), og maten blir nå kjøpt uten plastikk så godt det går - med handlenett

Resteavfallsdunken fjernet vi etterhvert som et eksperiment for å se hvor mye vi kastet som faktisk var restavfall. Vi fant ut at vi faktisk ikke trenger denne.

Har vi noe som er restavfall går dette i en liten krukke under vasken, eller rett ut i borettslagets alt for store restavfallsdunk med det samme. Det å ikke ha dunk for restavfall under vasken gir større plass til plast, bio, papp/papir og glass/metall. Dette gjør at vi må sortere alt avfallet vi skal kvitte oss med. Det er utrolig flott å se hvor lite som faktisk er restavfall, så denne dunken kommer nok ikke inn til oss igjen med det første. 

Jeg forventer ikke at noen skal leve slik vi gjør, det gjør meg derfor ekstra glad når jeg ser alle de små og store endringene de rundt meg gjør for å utgjøre en forskjell. F.eks når familie og venner kommer på besøk er det som regel med handlenett, og gavene er ofte pakket inn i avispapir, glass og til og med uten teip. Jeg må si jeg har herlige venner og familie!

Jeg lever kanskje ikke 100% zero-waste som Lauren Singer og Bea Johnson, men jeg er så absolutt en zero-waste entusiast som produserer merkbart mindre søppel.

Jeg tror alle kan være å gjøre en forskjell, og det gir meg håp og driv til å fortsette.

2. Hva er de viktigste erfaringene du har lært av det å leve bærekraftig?

Noe av det viktigste jeg har lært å leve mer bærekraftig er at det er en livsstilsendring. Det tar tid å endre gamle vaner og tankesett, og det er en prosess med prøving og feiling.

"Det å være mer en bevisst forbruker spiller inn på så mange deler av livet. Det er ikke bare innpakkingen og avfallet hvert produkt har med seg som spiller en rolle for meg nå, men også hva det inneholder og hvordan det blir produsert."

Man skulle tro man levde i en verden hvor de produktene som befinner seg på markedet er laget med trygge ingredienser, men ettersom jeg har dykket dypere ned i saken ser jeg at dette ikke er helt rett i alle tilfeller.

Vi omgir oss ikke bare med produkter som er skadelige for miljøet, men også for vår egen helse.

Man finner f.eks fortsatt BPA (hormonforstyrrende stoffer) i plastikk som blant annet er beregnet til små barn. Klærne og hudpleieproduktene er fylt med kjemikalier, og til og med vann vi kjøper på flaske, og fisken vi spiser har spor av mikroplastikk. Dessuten er ofte også klærne vi går med av syntetiske materialer som bidrar til et økende miljøproblem hver gang de får seg en runde i vaskemaskinen.

Det å leve mer bærekraftig har for meg hatt positive ringvirkninger på så mange deler av livet, det har åpnet øynene mine opp for å leve bedre, både for kropp, helse og miljø.

Også er det selvfølgelig en innmari god følelse å ta gode og bevisste valg, og vite at man er med på å gjøre en forskjell.

3. Hva tenker du skal til for at flere vil gå over til å tenke og leve 'zero-waste'?

Jeg tenker at det er flere som er villige til å leve mer bærekraftig, dersom de får informasjon om hvor enkelt det er å gjøre en forskjell, og at kunnskapen om klimaproblemene vi står ovenfor når ut til folk flest.

"Vi som forbrukere må lære å være mer kritiske til hva vi omgir oss med." 

Jeg mener så absolutt at det er behov for strengere regulering av produkter som kommer ut på markedet. Spesielt når det gjelder klimagifter, i blant annet kosmetikk og klær.

Heldigvis er det mer fokus på dette i media om dagen, og jeg håper at det vil være med å gjøre en endring. I tillegg er det riktig godt å se butikker som Be:Eco gjør det enklere å velge bedre produkter!

4. Du er kjent på Instagram som lessismorediy, i tillegg til at du har en blogg og en Etsy-butikk. Hva er din visjon for lessismorediy?

Min visjon for lessismorediy er for det første å inspirere. Jeg elsker å være kreativ med alle slags prosjekter, og jeg synes spesielt at Instagram er en herlig plattform å dele dette på. Det er en plass hvor man heier hverandre opp og frem - og det digger jeg!

Det har fra starten av vært en kanal for meg å vise hva slags kreative utløp og nye ting jeg prøver ut.

I sommer hadde jeg for eksempel en periode hvor jeg lærte mye om spiselige planter og urter i nærområdet. Nå som det har vært en lang vinter har jeg blitt hekta på å strikke mine egne klær. Lessismorediy er et lite vindu inn til hva jeg driver med og hva som skjer i livet mitt av prosjekter.

Så man kan vel si at min visjon er å inspirere andre og å bli inspirert av å inspirere!
Besøk bloggen til Lena Isaksen - lessismorediy.

Lena Isaksen lager vanvittig lekre produkter, sjekk ut butikken hennes på Etsy.Kommentarer