10 tips til en mer miljøvennlig 17. mai feiring

17. mai feiringen nærmer seg med stormskritt. Hvordan kan du feire nasjonaldagen vår på en mer miljøvennlig måte? Her er våre 10 beste tips.

Unngå engangsprodukter og velg flerbruk
Unngå engangsprodukter og velg flerbruk. En mer miljøvennlig 17. mai


1. Unngå engangsprodukter

Dette krever noe planlegging, men velg gjerne gjenbruksprodukter som tøyservietter, ekte vinglass (ikke engangsvarianter i plast), ekte tallerkner og ekte bestikk. 

Hvis du ikke har det ønskede antallet hjemme, kan du kanskje låne av familie, venner eller naboer. Ev kjøpe brukt på finn.no eller en annen salgskanal.


2. Ikke bruk ballonger

Visste du at ballonger er verst for sjøfugl? I følge forskning fra Australia, er ballongrester den farligste typen plastavfall for sjøfugl som tror plasten er mat.

Les mer: Så farlig er ballonger for sjøfugl.


3. Planlegg maten nøye og reduser matsvinn

Matsvinn er et alvorlig miljøproblem, og hver nordmann kaster omtrent 42 kg spiselig mat hvert år. Helt unødvendig avfall som også er et etisk problem.

Planlegg derfor matinnkjøpet nøye og forsøk å ikke lage for mye mat. Blir det likevel rester, så kan dere ha restefest :-)

Reduser matsvinn på 17. mai og planlegg nøye
Reduser matsvinn på 17. mai og planlegg nøye


4. Gjenbrukbar festpynt

Velg gjerne også gjenbrukbar festpynt som kan brukes år etter år. F.eks kakeflagg laget av tekstil. Vimpel kan du sy selv eller kjøpe. Kanskje har du noen festhatter liggende i skapet fra et par år siden? :-)

"Sjekk hva du har før du går til innkjøp av noe nytt."
Velg gjenbrukbar festpynt, f.eks gjenbrukbart kakeflagg
Velg gjenbrukbar festpynt, f.eks gjenbrukbart kakeflagg


5. Plastfrie ispinneformer

Hvis du vil minimere plastforbruket i hverdagen og særlig på 17. mai, kan du velge å lage is med våre ispinneformer laget av rustfritt stål. Disse er laget for å vare "evig".

... og du, gjenbruk gjerne ispinnene :-) Flisete ispinner kan du gjenbruke som etiketter i kjøkkenhagen.

Lag is med ispinneformer av rustfritt stål. Foto: Pulito
Lag is med ispinneformer av rustfritt stål. Foto: Pulito


6. Gjenbrukbart bakeark

Bak kaken eller baksten på gjenbrukbart bakeark fra Concept Zero. Det kan brukes mange ganger og er enkel å rengjøre. 


7. Ny kjole? Ny dress?

Visste du at hver nordmann eier i snitt ca. 359 plagg? Overforbruk av klær er ikke bare et miljøproblem, men også et klimaproblem.

Istedet for å kjøpe nytt, ta en grundig kikk i skapet ditt og se hva du allerede har. Eventuelt kan du låne en kjole av en venninne eller en skjorte av en kompis. Ev kan du leie kjole av Fjong.


8. Miljøvennlig bunadsssåpe eller flekkfjerner 

Gjør klar bunadsskjorta og bruk miljøvennlige såper som er mindre skadelige mot naturen. Vi anbefaler bunadssåpen fra norske Alveland. Den er spesialtilpasset bunadsklær og er meget populær.

Alveland bunadssåpe, ta vare på bunadsskjorta di
Alveland bunadssåpe, ta vare på bunadsskjorta di


9. Plukk opp plastavfall 

Hvis du likevel skal ta turen ut, kan du plukket med deg plastavfall (ha gjerne anti-bac tilgjengelig i veska eller i lomma). Erfaringen er at feiringer av nasjonaldagen vår kan generere avfall på gata. Bidra til å gjøre naturen vår renere og en mer miljøvennlig 17. mai :-)


10. Plastfritt kjøkkenutstyr 

Er det tide å bytte ut kjøkkenutstyret? Bidra til å senke etterspørselen etter fossil plast og velg gjerne plastfritt utstyr, i materialer som tre og metall. Til 17. mai feiringen har vi salatbestikk i oliventre eller i økologisk bambus.


Kommentarer