Grønnsaksdyrking for newbies, del 2: Raske tips til god tomatdyrking

Ønsker du å dyrke tomater i år? Vi har dyrket tomater i flere sesonger og deler våre personlige tips til hvordan du kan få sunne, gode tomatplanter.

Økologiske tomatfrø

1. Det er vår erfaring at avlingen blir større hvis man velger en sort som gir små tomater, f.eks busktomat. Særlig hvis tomatplantene skal stå ute i norsk vær, men ikke i drivhus.

2. Så frøene tidlig slik at plantene rekker å modne og produsere (mye) frukt. Dette gjelder særlig hvis du ikke har drivhus. Husk at Norge har en kort varmesesong.

3. Gi mye lys til tomatstiklinger slik at de unngår å bli tynne og spinkle, gjerne plantelys i ca. 12 timer per dag. Du vil ha robuste, kompakte tomatplanter. Hvis de likevel har blitt spinkle, kan du redde dem ved å plante dem dypere i jorda eller tilføre jord. De danner nye røtter på den delen av stilken som dekkes med jord.

4. Etterhvert som det blir varmere, bør tomatplantene stå ute. Men de bør herdes innen den tid. Vent til det blir ca. 12-15 grader ute, sett tomatplanten i skyggen i ca. 1 time og ta den inn. Repeter prosessen i en ukes tid før du endelig plasserer den på et solrikt sted.

5. Plasser tomatplanten på et solrikt sted med lite vind. Det er vår erfaring at plantene ikke liker kaldt trekk noe særlig. Du vil kanskje legge merke til at tomatplanten "kryper" litt sammen når den blir utsatt for kulde.

6. Når du har fått blomster på tomatplanten og for å hjelpe til med pollineringen, kan det være lurt å riste stilken innimellom.

7. Tomatplanter skal i utgangspunktet tjuves. Dvs at man fjerner skuddet som vokser mellom to stilker. Hvis man ikke tjuver, vil disse nye skuddene "stjele" næring fra umodne tomater og gjør at det tar lenger tid for tomatene å modnes. Ev at du ikke får tomater i det hele tatt fordi de nye skuddene opptar næringen. 

Tjuving er viktig hvis du vil ha (mye) frukt på tomatplanten :-)

Har du derimot plantet en tomatbusk, skal den ofte ikke tjuves.

8. Tomatplanten er en tørst plante som skal vannes jevnlig.

9. Etterhvert som tomatplanten blir større og høyere, fjern gjerne de nederste bladene for å øke luftsirkulasjonen og for å unngå sopp. Særlig de bladene som kommer i kontakt med jorda. En tredje grunn til å fjerne blader, er at tomatplanten vil fokusere på det som er viktigst for oss, nemlig å produsere mest mulig frukt :-)

Kommentarer