Reduser matsvinn (og spar penger) med dette enkle trikset
Matsvinn er et av verdens største miljøproblemer. Bare i Norge kaster en nordmann i snitt 42 kg spiselig mat hvert år. Et miljøproblem, men representerer også et etisk dilemma. I følge FN er det omtrent 1/3 av maten som produseres som går i søpla. Dvs mat som kunne ha mettet mange millioner mennesker i fattigdom.
Å redusere matsvinn er også godt for lommeboka. Mange av oss kan potensielt spare mye penger på å innføre noen enkle tiltak på kjøkkenet. I dette innlegget viser vi deg hvordan du får liv i gamle grønnsaker.
Har sukkerertene mistet futten? Har salaten eller agurken blitt slapp?
Fyll en bolle med iskaldt vann for å "vekke" slitne grønnsaker. På denne måten reduserer du matsvinn og sparer penger. |
Jeg vil dele et triks jeg plukket opp i et dyrkelag på Geitmyra. Her lærte vi mye om hvordan dyrke grønnsaker, men også hvordan oppbevare grønnsaker riktig.
Mange grønnsaker inneholder vann. Når vi lagrer grønnsaker over lengre tid, mister de dette vannet. Enten ved at vannet fordamper eller at vannet havner i grønnsaksskuffen.
En sliten agurk kan du gjenopplive i iskaldt vann |
Fremgangsmåte:
- Fyll en bolle med iskaldt vann.
- Legg grønnsakene oppi
- Legg bollen i kjøleskapet i minst 1 time (jo mykere den er, desto lenger burde den stå).
Kaldt vann-trikset brukes på slapp salat for å unngå matsvinn |
Når du har tatt førstehjelp på salaten, pakk den inn i et rent kjøkkenhåndkle som du da fukter med kaldt vann. Legg i kjøleskapet. På denne måten får salaten både luft og væske, og gjør at den holder seg lenger ;-) Fukt gjerne kjøkkenhåndkleet med jevne mellomrom (ca. hver 3. dag).
Fukt et kjøkkenhåndkle med salat og oppbevar i kjøleskapet (reduser matsvinn) |
Kommentarer
Legg inn en kommentar