Fremsnakkingskalender i Be:Eco 7. desember - Jimmy Øien (restaurant Rest)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 7. desember finner vi Jimmy Øien som er kjøkkensjef i restaurant Rest som åpnet i 2018.

Oslo-restauranten har rettet fokuset mot matsvinn og spesialiserer seg på gourmetmat laget av mat som ellers hadde blitt kastet eller ikke blitt brukt. Vi digger Jimmy for dette sterke matsvinnfokuset og hans brennende engasjement for å få bukt med et av verdens største miljøproblemer, ved å få resteingredienser til å bli en fantastisk smaksopplevelse. Rest må prøves, hva venter du på!

Les mini-intervjuet med Jimmy nedenfor.

Jimmy Øien - kjøkkensjef i restaurant Rest Foto: Eirik Nilsen (Impuls Foto)
Jimmy Øien - kjøkkensjef i restaurant Rest
Foto: Eirik Nilsen (Impuls Foto)


1. Hva er dine konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket? Og hva er visjonen din for Rest?

Mine konkrete planer ut året er å pushe videre med restauranten hvor min visjon er å kunne lage gode måltider ut av alle typer mat.

Alt dette følger sesong så det vil variere med mattyper. Ambisjonen er å dra konseptet enda lenger, og lage mat av enda flere ingredienser enn i dag. Alt fra okseforhud til fiskemat. En ting er å bruke restauranten som et kommunikasjonsprosjekt og derved skape etterspørsel, men det er like mye oss som forbrukere som former dette.

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som du har klart å sette til live i år?

Jeg hadde flere mål for året. Det ene var f.eks å kutte ut bruk av engangsplast i matlagning. Ellers videreformidle hva vi driver med i Rest og prøve å skape en sunn trend med å utnytte flere ubrukte matressurser. 

Vi har blitt enda flinkere til å håndtere matavfall og vi gjør små tiltak hele tiden. F.eks bruker vi gjenbrukbare bokser med lokk og plastfolie er ute. Vi bruker absolutt alt av varer og hele dyret inkludert fiskebein, svømmeblære osv. Vi forsøker, så godt det lar seg gjøre, å droppe engangsprodukter inkludert bakepapir og aluminiumsfolie, men må gjøre det innimellom. 


3. Hva er dine råd til å redusere matsvinn i jula?

Eneste rådet jeg kan gi for julen er å planlegge innkjøpene sine og leke litt med restene av julematen. På internett finner man utrolig mange kule tanker og ideer.

4. Hvem er ditt forbilde og hvorfor?

Jeg har en tendens til å omgi meg med rare folk, og mennesker som tenker utenfor boksen. Innenfor den kategorien kan jeg trekke frem f.eks Hallvard Ellingsen (Kokk hos Palace Grill der de serverer 10 retters meny hver dag). Han er ekstremt kreativ, utrolig dyktig og tenker på en måte som ingen andre gjør.

Ellers også Odd Ivar Solvold (mestvinnende konkurransekokk). Jeg kan virkelig lære noe av disse gutta.

Følg Jimmy Øien og restauranten Rest på Instagram!


Kommentarer