Fremsnakkingskalender i Be:Eco 6. desember - Stine Vintervoll (Bærekraftsreisen)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 6. desember finner vi Stine Vintervoll som driver Instagram kontoen Bærekraftsreisen.

Stine har vunnet våre hjerter med sitt miljøengasjement og ikke minst hennes lidenskap for å dele kunnskap om de 169 delmålene i FNs bærekraftsmål. Med en folkelig og pedagogisk tilnærming, viser hun hvordan hvermannsen kan bidra til å oppfylle delmålene, i tillegg til at hun deler sine personlige tips til en mer klima- og miljøvennlig hverdag. Hun er tydelig, ærlig og inspirerende, men aldri belærende. Helt rå!

Les mini-intervjuet med Stine nedenfor.


Stine Vintervoll bak Instagram kontoen Bærekraftsreisen Foto: Eide Foto
Stine Vintervoll bak Instagram kontoen Bærekraftsreisen
Foto: Eide Foto

1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er dine konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

Gaveerstatning

Dette er det mest effektive trikset jeg har for å erstatte vanskelige julegavekjøp med jovial juletid. Her trenger man ikke å løfte fram klimaaspektet heller, hvis man ikke vil.

Tanken er enkel; istedenfor å kjøpe alskens tjafs til venner og familie som du liker å henge med, foreslår du å gjøre en aktivitet sammen.
"Dette er et enkelt triks for å redusere klima- og miljøavtrykket, ettersom ingen kjøper fysiske produkter til hverandre. Fysiske produkter har som regel lange verdikjeder med høyt klima- og miljøavtrykk: råvarer skal foredles av arbeidere, transporteres (over lang avstand), bearbeides, pakkes, selges, kjøpes og pakkes inn litt mer i julepapir osv".
Eksempel på gaveerstatning: julebrunsj med venner på et hotell eller hjemme hos noen, istedenfor gaver. Jeg har gjort det flere ganger med barndomsgjengen, og skal fortsette i år! Få gaver er mer meningsfylte enn å tilbringe tid med folk jeg er glad i. Jeg trenger ikke flere duftlys, for å si det sånn.

Opplevelsesbaserte gaver

Dette er en variant av tipset ovenfor, men passer å gi til enda flere ettersom du ikke nødvendigvis må bli med på aktiviteten selv. Her er det jo uendelig med muligheter, men gjerne koble til mottakers hobbyer og interesser. Det er risikabelt å skrive hva jeg tenker å gi til folk for julen 2019, men kan tipse om en gave jeg ga i fjor: en konsertbillett til et familiemedlem, der jeg avtalte med to av hennes venninner at de også ble med.
"I en travel hverdag var det jo nesten like viktig at venninnetid var en del av gaven, som selve konserten!"

Preloved gifts

Med andre ord; gaver fra bruktbutikker eller fra egen garderobe/hjem. Da er det ingen nye råvarer som må inn i et kretsløp, og ingen ressurser brukes til å bearbeide varen. Rett og slett gaver uten klima- og miljøavtrykk (hvis man ser bort fra avtrykk tilknyttet førstegangsproduksjon, ny innpakning og ev forsendelse). Jeg testet konseptet senest i november, da jeg ga bort en nesten ubrukt kashmir genser i bursdagsgave. Det er jo galskap å ha sånt liggende i skapet, og mottakeren ble veldig glad. Foreløpig har jeg planlagt å gi ett plagg videre i julegave i år.
"Det viktigste med gaver er at de har verdi for mottaker - ikke at du betalte en høy verdi for dem".
Tips til gaver fra eget hjem som man enkelt kan gi videre:
  • Klær og tilbehør (yttertøy, gensere, skjerf, luer osv)
  • Smykker, armbånd, ringer og ørepynt (fresh opp med en gull/sølvpluss hvis det er edle metaller)
  • Elektriske artikler (eks. hvis du får en ny jobbtelefon, men den gamle fremdeles fungerer)
  • Kjøkkenutstyr (f.eks en god kniv eller det ekstra vaffeljernet du aldri bruker)
  • Bøker (kanskje legge ved et hyggelig kort om hvorfor du mener at den passer til mottaker?)
  • Planter og stiklinger (hvis du - som meg - innser at du har hamstret inn i overkant for mange planter. Ingen ser forskjell på en velstelt plante hjemmefra og en fra blomsterbutikken uansett)

Husk at preloved gifts fremdeles bør pakkes pent inn. Jeg har en egen skaphylle der jeg tar vare på pene gaveesker, gaveposer og pynt som jeg får i løpet av året. Så her er det stor grad av gjenbruk, ispedd noe nytt.

Nye gaver

Det er klart at man ønsker seg noen ting som er fysiske produkter, men som det ikke er naturlig å kjøpe brukt (treningstøy, undertøy, kosmetikk). Jeg kjøpte en julegave som faller innenfor disse kategoriene senest i går og fulgte mine guidelines som for såvidt gjelder hele året: gaven skal være miljøsertifisert hvis det er mulig (eks. Svanemerket) og/eller lokalprodusert.

Mat

Jeg har vært vegetarianer i snart tre år, og er på vei til å bli veganer. På matfronten er derfor klima- og miljøavtrykket relativt lavt allerede. Familien spiste nøttestek i tillegg til ribbe på julaften i fjor, og det ble en overraskende suksess. Kommer til å gjenta dette. Nytt av året er å erstatte enda flere kjøttmåltider med vegetar, uten at det går utover julestemninga. Jeg har stor tro på juleoppskriftene til disse bra damene: Hanne-Lene Vegetar, Green Bonanza og kokebøkene til Tiril Refsum (Oslo Raw). 

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som du har klart å sette til live i år?

Jeg hadde to ambisjoner: fly mindre og kjøpe færre nye klær. Det har gått ganske greit med begge!

For å redusere antall og lengde på flyreiser, opprettet jeg et notat på telefonen der jeg holdt tellingen på hvor mange turer jeg tok med hvert transportmiddel. 
"Nå er jeg oppe i 24 togturer (en vei) og fire flyturer (en vei). Jeg syns det er motiverende å ha en slik oversikt fordi valgene mine blir samlet opp til et veldig tydelig resultat". 
Nå skal det sies at jeg er et konkurransemenneske, så det er ikke så mye som skal til for at jeg finner konkurransegleden i et telefonnotat! Så langt har jeg klart å unngå flyreiser innenlands i år. Det synes jeg er kult, samtidig som det betyr at de fire flyturene var utenlandsreiser i Europa. De krever en god del CO2-utslipp, så det er fremdeles litt å jobbe med til neste år dersom jeg ønsker å redusere ytterligere. 

Når det gjelder reduksjon av nye klær, så går jo det som smurt. Gjelder bare å unngå nettbutikker og fysiske butikker så man ikke craver nye ting. Ut av syne, ut av sinn. Dessuten er det jo flust av bruktbutikker i Oslo der jeg bor, så det er gode muligheter for å finne bruktskatter.


3. Hvilke av FNs bærekraftsmål synes du er mest relevant for jula, og hvordan kan folk bidra til å nå disse?

Mål 12 om ansvarlig forbruk og produksjon troner soleklart på toppen. I følge sdgindex.com har Norge fremdeles klassifiseringen "major challenges remain" når det gjelder å nå målet innen deadline 2030. Samtidig er det mange av delmålene her som vi kan påvirke. 

Her kommer noen tips: 

Delmål 12.3) Innen 2030 halvere andelen matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere (...)

Jul kan bety kaostilstander i kjøleskapet. Etabler en hylle/boks dere oppbevarer restemat og varer som snart går ut på dato. Ta utgangspunkt i dette når neste måltid skal lages. Ellers er det som vanlig lurt å fryse ned restemat, og ikke minst sjekke ut gode oppskrifter på hva man kan gjøre med rester. Ribbe kan bli til en pulled pork i wraps osv.

Les: FNs bærekraftsmål for rookies.

Delmål 12.5) Innen 2030 betydelig redusere avfallsmengden gjennom forbud, reduksjon, gjenvinning og ombruk.

Det enkleste å gjøre noe med er å redusere innkjøp og forbruk av nytt julegavepapir og gavepynt. Innpakningen kan se minst like fin ut, selv om den ikke er overlesset med pynt som man kan gi videre senere. Et triks er å bruke sesongnøytral pynt, dvs. hva som helst som ikke har nisser og andre juleelementer på seg. Det er lettere å gjenbruke. 

Hva er forresten så galt med julepapir? Jo, det går rett i restavfallet. Sjekk gjerne sortere.no for hvordan det skal sorteres hos deg. I Oslo går ihvertfall glanset og fargesterkt gavepapir i restavfall fordi det inneholder lite papirfibre, men mye fargestoffer og leire (!) Det kan derfor ikke gjenvinnes. 

Bruk heller gråpapir eller avispapir hvis du trenger ny innpakning, fordi slike naturmaterialer kan sorteres med papir. 

Delmål 12.6) Stimulere selskaper, særlig store og flernasjonale selskaper, til å innføre bærekraftige arbeidsmetoder og integrere informasjon om bærekraft i sine rapporteringsrutiner.

Når du handler julegaver, spør om miljøaspektet. Hvilke materialer er gaven laget av? Hvor ligger fabrikken? Hvordan er det transport hit? Går det an å reparere? Vis butikken at du bryr deg om bærekraft.


Følg Stine Vintervoll på Bærekraftsreisen!


Kommentarer