Fremsnakkingskalender i Be:Eco 23. desember - Susanne og Anette Bastviken (Radical Broccoli)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 23. desember finner vi Susanne og Anette Bastviken - søskenparet bak Radical Broccoli.

Jentene har tatt Instagram med storm og viser hvordan du kan leve mer miljøvennlig på en enkel måte i vårt moderne samfunn, om det gjelder plastforbruk eller plantebasert mat. Jordnære, inspirerende og de gir håp om at alle kan bidra til en klima- og miljøvennlig hverdag.

Les mini-intervjuet med Anette og Susanne nedenfor.

Susanne og Anette Bastviken - søskenparet bak Radical Broccoli Foto: Marlene Sæthre (@mallyandthemoon på Instagram)
Susanne og Anette Bastviken - søskenparet bak Radical Broccoli
Foto: Marlene Sæthre (@mallyandthemoon på Instagram)

1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er deres konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

Juletradisjonene våre har forandret se litt de siste årene, nettopp fordi det føltes riktig at også julen var i tråd med de verdiene vi ønsker å leve etter. Heldigvis har ikke dette noen ting å si på verken julestemning eller hyggen!

Vi spiser plantebasert mat, også i julen. I fjor spiste hele familien vegansk risgrøt, pepperkaker og vegisterkaker på juleselskap som var veldig koselig. Selv skeptikerne synes det smakte godt.
"Når det gjelder gaver, liker vi å gi gaver som er mer miljøvennlige, som en opplevelse, et zero-waste kit eller noe den personen virkelig trenger. Vi prøver å pakke inn gavene i enten grovpapir, resirkulert gavepapir eller gavepapir fra tidligere år."

2. Hadde dere noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som dere har klart å sette til live i år?

Vi hadde som mål å bli ennå mer minimalistiske i år. En helg i fjor da vi skulle leie ut leiligheten vår på Airbnb, måtte vi rydde ut alt det personlige vi hadde for å sette det i boden. Det var mange ting! Også åpnet vi boden. Den var full av ting. Tror mange kjenner seg igjen i dette og i å bruke uendelig mye tid på å bare rydde etter seg.
"Derfor sorterte vi, ga bort til Fretex, reparerte og ryddet ut og lovet oss selv å holde livet mye mer minimalistisk. Dette har gjort at vi kjøper mindre, takker nei til flere ting som folk vil sende oss, og prøver å kun si ja til det man virkelig trenger." 
Vi er langt i fra noen minimalister, men på en god vei og ønsker å fortsette i den retningen. Vi får se hva 2020 bringer!

3. "Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt". Hva legger dere i dette uttrykket?

For oss betyr det at alle kan ta i et tak for miljøet! Det er ikke noe mål å gjøre alt perfekt, men heller å gjøre noe ut av glede og kjærlighet til planeten, og å få enda flere med på laget. Når man først får smaken på det, vil man garantert gjøre mer.

4. Hva er deres råd til enkle grep for å gjøre hverdagen mer klima- og miljøvennlig?

Start med et område du synes virker spennende! Enten det er å spise mer plantebasert, begynne å sy eller reparere klær, plukke søppel, finne vintageskatter eller kanskje det er å skape en stor hage og dyrke sin egen mat. Når man først starter med noe man synes er givende, både for en selv og for planeten, så vil man garantert fortsette - fordi det gir så utrolig mye tilbake!Vil du leve mer miljøvennlig? Sjekk ut boka boka til Radical Broccoli - "Jordnært - enkle tips til en mer miljøvennlig hverdag".

Følg Radical Broccoli på Instagram!
Kommentarer