Fremsnakkingskalender i Be:Eco 20. desember - Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 20. desember finner vi Anja Bakken Riise - leder i organisasjonen Framtiden i våre hender.

Anja har et beundringsverdig klima- og miljøengasjement, men hun ser også det store verdensbildet. Om at alt henger sammen. Hun er helt rå på å fremstille saker i media. Med et glimt i øyet, er hun saklig og tydelig i sin retorikk. Anja er talerøret vi trenger for klima- og miljøsaken!

Les mini-intervjuet med Anja nedenfor.

Anja Bakken Riise - leder i Framtiden i våre hender
Foto: Renate Madsen

1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er dine konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

Jeg prøver å kjøpe brukte gaver, og ellers gi opplevelser eller spiselige gaver som jeg har laget selv.
"Det viktigste tenker jeg, er at man gir noe man vet at personen ønsker seg eller vil bli glad for, som ikke ender opp ubrukt i skapet eller søpla." 
Ellers vil jeg slå et slag for lokalt produsert julemat. Selv spiser jeg ikke kjøtt, og vil spise lokalt fiska røkt kolje på julaften. Det smaker godt og salt og passer fint til det andre julemattilbehøret. Også tenker jeg faktisk at om det er en gang i året du skal kunne kose deg med kjøttmat, så bør det være i jula. Bare pass på å spis opp maten!

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som du har klart å sette til live i år?

Ja, jeg er jo en Oslo-boende Tromsøværing, og har en del dårlig samvittighet for flyturene mine nordover. Men i år har jeg for første gang har jeg tatt Nordlandsbanen for å komme meg til Nord-Norge! Det var en kjempefin tur, den anbefales! Vi tok den i juni, og fikk følge av ei lys, rosa sommernatt frå Trondheim til Fauske.


3. Som leder i Framtiden våre hender, tar du opp viktige saker innenfor ulike områder, alt fra bærekraftig oppdrett til togreiser. Hva er dine personlige hjertesaker?

Jeg er veldig opptatt av at alt henger sammen med alt, så jeg synes det er vanskelig å velge ut bare en sak. 
"Men noe jeg tenker mye på, er hvordan klimakampen også er en kamp om en rettferdig verden." 
Og at det er viktig at vi klarer å få med alle i klimakampen, at det ikke blir til en individuell sak der de rikeste av oss kan kjøpe oss til god samvittighet gjennom grønn handel, men der vi faktisk finner kollektive klima- og miljøløsninger som alle kan ta del i. Som for eksempel at det skal finnes kollektivtransport overalt og at den må være billig og tilgjengelig.

4. Hva er din favorittstrekning med toget i Norge og hvorfor?

Jeg er veldig glad i Bergensbanen, særlig turen fra Oslo til Bergen, for da får du de vakre fjellovergangene og nedstigningen med storslåtte daler og natur på slutten av turen. Også liker jeg at det er en ganske lang tur, da får jeg både tid til å lese og bare se ut av vinduet, tenke og puste med magen.


Følg Anja og Framtiden i våre hender på Instagram!


Kommentarer