Fremsnakkingskalender i Be:Eco 19. desember - Christopher Hauga (PlastNorge)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 19. desember finner vi Christopher Hauga - grunnleggeren av PlastNorge.

Med PlastNorge har Christopher skapt en norsk bevegelse for å bevisstgjøre hvermannsen om plastforsøpling, og hvor enkelt det er å gjøre noe for miljøet. Christopher kombinerer humor og aktivitet med plastsøppelplukking, og viser at du ikke trenger å være en fanatiker for å bidra. Vi heier på PlastNorge!

Les mini-intervjuet med Christopher nedenfor.

Christopher Hauga - grunnlegger av PlastNorge. Foto: Christopher Hauga
Christopher Hauga - grunnlegger av PlastNorge.
Foto: Christopher Hauga


1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er dine konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

En konkret plan er å ikke kjøpe noen julegaver. Det er for mye press på oss om å kjøpe ting hele tiden. Faktisk så er jeg ikke så glad i shopping. Jeg blir aldri påvirket av disse «kjøpe-press-kampanjene» som det reklameres for hele tiden. Jeg tar det helt rolig i jula.

Tenker at jeg har planer om å gi bort ting jeg har fra før, eller lage noe ut av ting jeg finner hjemme, kanskje kjøpe brukt eller rett og slett sende en hyggelig julesms. Men, kjøp av helt nye julegaver til hele familien, det skjer ikke.

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som du har klart å sette til live i år?

Jeg sa til meg selv at nå er det kjøpestopp. Jeg får kun lov til å kjøpe det aller mest nødvendige. Det er snart 1,5 år siden. Jeg har ikke kjøpt et eneste nytt eller brukt klesplagg siden da. Jeg holdt på å kjøpe et sort dressbelte for en stund tilbake. Trengte det til et bryllup. Men, jeg klarte å skaffe meg et brukt belte fra en i familien så det var digg.

Jeg har redusert mengde kjøtt jeg spiser betraktelig. Jeg gjør så godt jeg kan for å unngå kjøp av artikler pakket inn i plast. Samtidig som jeg forbruker mindre plast i hjemmet.
"Ellers prøver jeg å forbedre meg selv der det går an. Kutte ned på forbruk. Tenke smart og ta bærekraftige valg. Hvert år prøver jeg å bli en bedre utgave av den jeg var året før." 
Også prøver jeg å plukke litt søppel fra bakken hver dag hele året. Jeg har alltid ambisjoner om å redusere klima og miljøavtrykk.

3. Hva tenker du skal til for å opprettholde engasjementet rundt plastsøppelplukking?

Jeg tror at man må fremme søppelplukking på en interessant, spennende og kreativ måte. Med kanskje litt humor, spille på samvittigheten til folk, bruke fakta og dele informasjon på en måte som appellerer til folk på. Jeg tror ikke det hjelper å kjefte på folk. Men verden trenger å få opp øynene sine for hva slags miljøkrise verden nå befinner seg i. Vi må ta tak i problemet og vi må handle nå.

Det er nettopp derfor jeg starta opp mitt eget miljøprosjekt som har blitt stifta til en frivillig organisasjon. Som jeg har kalt for PlastNorge. Det starta for litt over 2 år siden. Jeg lå i en park i Oslo. Jeg så 5 plastposer sveve forbi folk og ingen gjorde noe som helst med det. De lot posene sveve forbi som ingenting. Det var et forferdelig syn og jeg ble sint, skuffa og lei meg.

Der og da bestemte jeg meg for å gjøre noe med denne situasjonen. På min måte med min vri og PlastNorge ble skapt.
"Med PlastNorge ønsker jeg å fremme miljøkrisene vi befinner oss i. Med fokus på plast og forsøpling. Jeg ønsker å fremme og dele gode historier rundt omkring i landet. Skape en slags form for et nettverk blant alle de som plukker opp søppel. Og på den måten la folk bli inspirert og motivert av hverandre. For det er ingen som kan gjøre alt, men alle kan jo gjøre litt. Og sammen står vi mye sterkere."  
Samtidig mener jeg at det er viktig at det man driver med er givende. Jeg starta og driver dette prosjektet/frivillig organisasjonen fordi jeg liker det. Det er givende. Det gir meg utfordringer. Det gir meg glede og frustrasjon. Samtidig elsker jeg å jobbe kreativ med dette. I form av å ta bilder av forsøpling, lage spennende filmer og innlegg som jeg håper inspirerer andre og motiverer andre der ute. På en interessant, spennende og litt lærerik måte.

Og best av alt. Jeg fokuserer min tid og energi på noe som har en stor betydning for andre. Ikke bare meg selv. Men det har betydning for miljøet, jorda, dyra og menneskene.

For min del når det kommer til det å opprettholde engasjement rundt det jeg driver med og søppelplukking, så tror jeg at det viktigste er at det er givende. Så lenge det er givende så funker det for meg. Og når jeg får muligheten til å kombinere dette med ting jeg liker, ja da er det gull verdt.

Men, når det gjelder å engasjere folk i hele landet så er det nok flere ting som spiller inn. Og jeg har valgt å fremme PlastNorge på en positiv måte, med litt humor og kreative twister her og der. I håp om å engasjere og motivere så mange som mulig.
"Mister man engasjement sitt så ikke gi opp. Tenk annerledes, ta en pause, prøv noe nytt." 
Det måtte jeg og det hele endte med at jeg og min lillebror laget en miljøsang. Vi skrev tekster, fiksa beat, sang og rappa. Til slutt satt vi igjen med PlastNorge sin første miljøsang. Hvor vi belyser situasjonen rundt miljøkrisen vi nå befinner oss i på en kreativ og lystig måte.

At vi satte oss ned og jobba med denne låten på en kreativ og morsom måte sånn vi har gjort, rundt et tema som er alvorlig. Gjorde at jeg fikk en helt ny gnist rundt prosjektet og fikk nye kreative tanker jeg har tatt med meg videre. Og nye ideer ble skapt som har blitt skrevet ned. Blant annet er det planer om å følge opp låten med en musikkvideo til neste år. Så får vi se når den tid kommer. Det blir uansett spennende og jeg kommer til å kjøre på helt til det sier stopp igjen. Også får jeg ta det der i fra. Plutselig dukker det opp en ny og spennende tanke.


Følg PlastNorge på Instagram!

Kommentarer