Fremsnakkingskalender i Be:Eco 18. desember - Ina Othilie Vikøren

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 18. desember finner vi Ina Othilie Vikøren. Første gang vi hørte om Ina var via Power Ladies podcast, hennes episode om det å være en multipotensialist og å være utbrent.

Vi digger hennes ærlighet og hennes mantra om at det er viktig å ta vare på seg selv i dugnadsarbeidet for klima og miljø. Ina har et sterkt forhold til norsk friluftsliv og deler sine erfaringer, historier og tips til å utforske mer av Norge på sin konto.

Les mini-intervjuet med Ina nedenfor.

Ina Othilie Vikøren
Foto: Ina Vikøren

1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er dine konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

For noen år siden la jeg konkrete planer for julen, både med tanke på gaver, mat, reise etc. Alt for å få ned avtrykkene mine og handle så miljøbevisst som mulig.

Jeg har også flere ganger forsøkt å få ned gavefokuset i familien og foreslått vegansk nøttestek som alternativ til pinnekjøttet på julaften (til familiens store forferdelse og ble hånlig avslått). Jeg har i det siste endret litt holdning og gått over til å ta det hele med en knusende ro.
"Det viktigste hensynet jeg tar i julen er meg selv, helsen og de rundt meg. Jeg kan ikke ta vare på kloden om jeg ikke tar vare på meg selv. Ettersom julen ofte kommer i høygir, har det blitt viktig for meg å slappe av." 
Gaver er opplevelser eller noe med omtanke (jeg kjøper ofte mine julegaver tidlig på høsten, ettersom jeg kommer over noe som har fått meg til å tenke på noen). Tilbehøret til kjøttet er vel så godt som selve kjøttet. Familien har dessuten blitt bedre og bedre på å tilrettelegge for et ellers vegetarisk kosthold. Derfor koser jeg med familiens nærvær, kålrabistappe, togturer til og fra hytten og ellers julefred.

Det går automatikk i å redusere klima- og miljøavtrykk, og sjelen min trenger at jeg ikke er så fanatisk lenger. Bort med skam og inne med den gode, fine følelsen som spiller på den gode samvittigheten. Ikke den dårlige.

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som du har klart å sette til live i år?

Mine ambisjoner for å ta vare på kloden var å ta bedre vare på meg selv. Å brenne lyset i alle ender gjør en ikke til en god ressurs i dugnadsarbeidet klimaet vårt trenger. Det er som Mor Theresa sier det; Charity starts at home.

2019 har virkelig lært meg mye om self-care og self-love, men jeg har fremdeles en lang vei å gå. Jeg vil allikevel si at jeg står langt bedre rustet inn i 2020 og har en konkret plan for hvordan jeg skal bidra mest mulig. 

3. Hva er dine råd til en mer klima- og miljøvennlig vinter i Marka og på fjellet?

Reis mindre - opplev mer. Vi nordmenn er litt for glad i å reise og litt for opphengt i selve destinasjonen. Da glemmer vi fort at veien også er en del av målet og at vi kan utforske bakgården vår mye mer.
"Mine tips for vinteren er å utforske mer hva vi har rundt oss. Hvor mange DNT-hytter finnes maks en time unna hjemmet ditt for eksempel? Hvilke topper kan du ta med deg randoskiene ved hjelp av kollektivtransport? Hvor kan du dra på langrennstur etter jobb?" 
Å sove ute i hverdagen er også en superfin opplevelse på vinterhalvåret (også i hengekøye!), og du føler deg som Amundsen når du tråkker inn på kontoret etter en natt i minusgrader.

Jeg fortsetter å slå et slag for mikroeventyrene og vil gjerne høre om dine favoritter i nærområdet så kan vi sammen inspirere hverandre til å korte ned på reisefrekvensen og heller øke opplevelsesbildet! 

Følg Ina Vikøren på Instagram!Kommentarer