Fremsnakkingskalender i Be:Eco 17. desember - Christopher Gulliksen (Åkern)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 17. desember finner vi Christopher Gulliksen som er kokk og medgründer av Åkern, en nettbutikk som tilbyr og leverer ferdiglaget vegansk mat til både privatpersoner og bedrifter. Her er det mye digg!

Christopher har en lidenskap for mat som gløder gjennom skjermen. Han viser hvor enkelt det kan være å leve et sunt og aktivt liv med plantebasert mat. Vi digger hans matkreativitet!

Les mini-intervjuet med Christopher nedenfor.


Christopher Gulliksen - medgründer av Åkern Foto: Nikol Herec
Christopher Gulliksen - medgründer av Åkern
Foto: Nikol Herec


1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er dine konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

Det som var gått opp for meg litt de siste årene er at tradisjoner ikke må være blåkopi av det man alltid har gjort.
"Tradisjoner for meg handler om en følelse. Denne følelsen er for meg følelsen av å samles, ta seg tid til å være sammen. Bli litt kjent på nytt og være tilstede for hverandre. Mat er jo kanskje den beste måten å gjøre dette på! Desto flere som henger på kjøkkenet å småspiser mens jeg lager mat desto mer julefølelse får jeg!"
Jeg har vært skikkelig dårlig på handling av matvarer tidligere. Jeg har villet lage så mye, bake så mye, prøve så mye. Så har jeg vært bundet til oppskrifter at jeg har løpt frem og tilbake til butikken selv om vi har hatt masse liggende hjemme. Dette tror jeg er helt vanlig, og dessverre fører til masse unødvendig handling og matsvinn.

Syltede grønnsaker Foto: Nikol Herec
Syltede grønnsaker
Foto: Nikol Herec

Mål jeg har er:
 • Bruke de råvarene jeg har. En oppskrift og tradisjoner er en sti, men man kan alltid ta utstikkere på veien. Vi har alltid noe som funker, og som kanskje også vil gjøre retten bedre. Målet med en matrett er at den skal inneholde de 5 smakene: søtt, salt, surt, bittert og umami! Står det at du skal bruke tranebær, har du mest sannsynlig noe annet som gir den sure og bitre smaken allerede.

 • Lag kule retter av restematen. Ikke handle inn til et helt nytt måltid til 1. og 2. juledag når man vet at man vil komme til å ha rester liggende. Dette kan bli så mye av. Juletaco? Julebibimbap? Julestek?

 • Bruk fryseren! Ting holder seg utrolig godt i fryseren, så bruk den!

 • Lær deg å sylte - du kan sylte alt! Jeg bruker 1 del eddik, 1 del sukker, 2 deler vann. Koker opp og mikser godt. Gjerne tilsett julesmaker. Ha de råvarene du skal sylte i et syltetøysglass eller lignende, og hell syltelake over og lukk. Råvarer som trenger litt bearbeidelse som beter etc. kan gjerne få varm syltelake over seg. Råvarer som er mer ømfintlige som agurk kan få kald lake. Hurtigsylting er også et godt alternativ. Her skiver man råvarene, har over 1 del salt, 2 deler sukker og mikser godt. 30 minutter i kjøleskapet så er det klart. Holder seg litt over en uke. 

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i for, som du har klart å sette til live i år?

Både jeg og Maria er veganere, eller spiser plantebasert (som jeg synes er et bedre ord). Vi har to barn. Ambisjonene har vært å inkludere de mer og mer i våre tanker og diskusjoner rundt mat og miljø nå som de er litt eldre. Vi har bevisst valg at de ikke skulle være plantebasert fra starten av (noe som jeg dessverre vet noen har sterke meninger rundt).
"Hjemme er alt plantebasert, men barna lever jo et liv der ute og vi har ikke satt noen regler for de. Vi vil at de eventuelt skal ta et slikt valg selv. Det jeg ser nå er at de tar valg som er i retningen plantebasert." 
Generelt er kidsa nå så mye mer opplyst og rå enn hva min gjeng var for mange år siden. Jeg tror ikke det er noen som forstår klimaproblemet vårt så mye som de vokser opp i dag - og det lover godt!

Jeg sporet litt av her, men jeg hadde ingen konkrete mål i år, utenom å fortsette å være bevisst på alt jeg gjør. Men jeg har et mål til neste år! Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal kjøpe et eneste nytt plagg. Nå er jeg ikke en shopper fra før, så dette blir enkelt, men nå gleder jeg meg til å shoppe second-hand! Jeg skal lære mer om tekstilbransjen, materialer og alt det innebærer. Det er mitt store mål for 2020.

3. Hvordan var overgangen fra vegetarisk til vegansk vært for deg?

For meg var det veldig svart/hvitt. Jeg tenkte litt over hvorfor jeg spiste vegetarisk. For meg handler det først og fremst om miljø og helse, og da ble det helt motstridende å spise meieriprodukter. Jeg kunne rett og slett ikke ha de tankene om klima og helse og fortsatt spise animalsk, så jeg bestemte meg for å gå over til plantebasert over natta og så meg aldri tilbake.

Nå vil jeg også si at dette er 5 år siden. Før det var jeg veggis i 1 år og før det igjen spiste jeg alt!
"Jeg er ingen "jeg har vært sånn hele livet". Neida, jeg flesket nedpå jeg. Det er så fort gjort at folk tenker at de som er veganere har vært det hele livet og at veien dit er så ekstremt lang og vanskelig, men den er ikke det. Man må bare bestemme seg litt."
Så jeg tror ikke dette er den eneste måten å gjøre det på. Jeg tror hver enkelt må finne sin vei, sin balanse. Alt som bidrar til å ta litt mer vare på seg selv, på planeten og dyrene hjelper, så start der. Mest sannsynlig vil man da føle seg bedre, og da blir det naturlig å fortsette i denne retningen.

Christopher Gulliksen - kokk og medgründer av Åkern Foto: Nikol Herec
Christopher Gulliksen - kokk og medgründer av Åkern
Foto: Nikol Herec

For meg som er så glad i å lage mat ble dette det mest positive jeg hadde gjort matfaglig også. Man må utdanne seg litt på nytt, man må tenke helt nytt, og oppdager da en hel verden av muligheter. Maten har aldri vært bedre og mer spennende!


4. Hva er dine tips til plantebasert mat til folk som er mye på farta?

Matprepp og matbokser er tingen her. Det er både enkelt og artig, men du må ha litt baseting i orden for at det skal bli enklere, bedre og mer næringsrikt.

Enkel huskeregel for meg er: 

50% av tallerken med grønnsaker og/eller frukt og bær. Jeg sørger for å alltid ha grønne grønnsaker med. Grønnkål, spinat, brokkoli, kål etc. Jeg bruker hele grønnsaker, ikke prosesserte. Jeg prøver også å ha som huskeregel at stilken er bedre enn toppen.

25% av tallerken skal være karbohydrater; korn (helst fullkorn), ris, quinoa, bulgur, pasta, nudler etc.

25% av tallerken skal være protein og fett som tofu, belgvekster, tempeh, avokado, nøtter, oljer etc.

Foto: Nikol Herec

Jeg lager alltid opp baser. Jeg koker store batcher med ris, quinoa osv. Dette kjøler seg raskt ned og har i tette beholdere i kjøleskapet. Et tips er å bløtlegge kvelden i forveien.

Hvis jeg bløtlegger ris osv har jeg gjerne oppi aromatisk krydder sammen. Jeg bløtlegger også havregryn slik at det går på 1-2-3 og lage havregrynsgrøt til frokost.

Tips til å lage ris:
 1. Bløtlegg over natten med urter, laurbærblad etc.
 2. Sil av bløtleggingsvannet
 3. Fres litt hvitløl i en kasserolle
 4. Tilsett ris og stek risen i et par minutter
 5. Ha i 1,5-2 ganger med vann og ha på full varme til oppkok
 6. Når det koker, sett på laveste varme og sett på lokk med et lite vindu til å få ut damp
 7. Damp risen til vannet er absorbert
 8. Kjøl ned og ha i beholdere
 9. Kan spises kald med dressing
 10. Kan varmes med å stekes i panne eller dampes

Jeg har også dressinger, syltede grønnsaker, kimchi, soltørkede tomater, pesto, hummus... ja ting som er digg i kjøleskapet. Det er enkelt å lage, effektivt å lage mye om gangen, og det gjør enkle retter så mye bedre!

Noe alle bør ha og kunne er dijon vinaigrette! Denne holder seg i mange uker, ja sikkert måneder. Den passer til salater, i burgere, på taco, på bakte grønnsaker. Du skjønner tegninga.

Oppskrift på dijon vinaigrette:
 • 90 gram dijon sennep
 • 60 ml eplesider eddik
 • 1 ss vann
 • 1 ts salt
 • Ca. 150-200 ml rapsolje/solsikkeolje
Ha alle ingrediensene utenom olje i en høy beholder. Mix godt med stavmikser. Tilsett olje jevnt mens du kjører stavmikseren til ønsket tykkelse. Smak til. Lagre på syltetøysglass eller lignende.

I tillegg til dette lager jeg supper, gryter i alle former og farger. Det er også enkelt å lage mye av, masse smak, kan spises både kald og varm, og inneholder mye næring!

Her kommer oppskrift på en av våre favoritter, karibisk gryte:
 • 1 løk
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 2 limeskiver
 • 1/2 potte koriander hakket
 • 1 ts korianderpulver
 • 1 ts ingefærpulver
 • 1 ts løkpulver 
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ts gochujang/miso/tomatpuré (trenger ikke dette, men er digg)
 • 2 tomater
 • 1 boks sorte bønner
 • 1 boks store hvite bønner
 • 2 vokser hakkede tomater
 • 1 boks kokosmelk 
 • 2 dl sweet chilli
 • 1 grønnsaksbuljongterning
 • 1 boks øl, vann med kullsyre, ev springvann
 • 5 stilker stangselleri
 • Salt, pepper, agave, limesaft
Vegansk karibisk gryte. Foto: Nikol Herec
Vegansk karibisk gryte.
Foto: Nikol Herec


1. Grovhakk løk, finhakk hvitløk og skjær av to tynne skiver av limen. Tilsett dette i en stor gryte med litt god olje. Stek i 4-5 minutter.

2. Grovhakk tomat og tilsett. Rør minst mulig. Det skal karamellisere seg, men ikke bli brent. 

3. Ha i hakket koriander, gochulang/miso/tomatpuré og alt av krydder. Rør inn. 

4. Tilsett øl eller annen ønsket væske tilsvarende 0,33-0,5 liter. Småkok i et par minutter mens du rører ut det som er "karamellisert".

5. Tilsett bokstomat, kokosmelk, sweet chilli, stangselleri og bønner. La det småkoke i ca. 15-25 minutter. 

6. Smak til med salt, limesaft og ev litt mer sweet chilli. 

Tips: Desto lenger den står og småkoker, desto bedre blir den. Dette blir en stor og god gryte. Prøv å la det være igjen litt som står til neste dag - da er gryten enda bedre!

Kos dere i julen, ta vare på hverandre, slapp av og stay cool!

Kommentarer