Fremsnakkingskalender i Be:Eco 11. desember - Anja Stang (Green House)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 11. desember finner vi Anja Stang, grunnlegger av Green House - et grønt nettmagasin.

Bærekraft har aldri sett vakrere ut når du besøker Green House. Her deler Anja historier og artikler som inspirerer, om det gjelder naturlig skjønnhet, bærekraftig mote eller matoppskrifter. Vi digger Anja for hennes grønne drivkraft, at hun byr på seg selv og hennes jordnære fortellerstil.

Les mini-intervjuet med Anja nedenfor.


Anja Stang - grunnlegger av Green House, et grønt nettmagasin.
Foto: Magnus Aune / Kubrix


1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er dine planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

Vi prøver å tenke miljø over hele linja, og liker en varm, personlig og "nedpå" julefeiring. Vi har en ganske liten familie og har aldri gitt hverandre store, overdådige gaver.
"Jeg er også tilhenger av brukte gaver, særlig bøker, og liker å pakke dem inn i vintage silketørkler eller økologiske kjøkkenhåndklær for å slippe kjemisk behandlet gavepapir. Jeg syns det blir veldig fint, og så blir det jo to gaver i ett!"
I år har guttene våre en adventskalender med litt ekstra spesielle opplevelser vi kan dele hver søndag i desember - fra teater til å hugge vårt eget juletre på en økologisk gård her på Nesodden. Vi har en fin samling julepynt som vi har kjøpt på reiser og markeder gjennom årene, og har en ganske eklektisk julestil med masse levende lys, kos og god mat.

Jeg lager verdens beste nøttestek, synes jeg selv, og har spist vegetarisk julemiddag de siste årene. Nå er det litt forskjellige mattradisjoner ettersom hvor vi feirer, men vi pleier å ta den med for de som vil smake.

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som du har klart å sette til live i år?

Jeg har ambisjoner om å leve stadig grønnere, noe som gir seg litt selv siden jeg jobber fulltid med bærekraftig livsstil. Jeg lærer så mye i prosessen, og blir stadig inspirert til å gjøre mer siden det føles så bra på alle vis. Det eneste jeg synes er litt vanskelig, er å fly minst mulig, men i år ga jeg meg selv en "kvote" på maks to flyreiser og har klart meg med én.

Ambisjonen for 2020 er å ta toget så sant det er mulig, og kutte ut så mye engangsplast jeg klarer - året rundt.

3. Vi har merket at du har en enorm lidenskap for grønn livsstil og deler denne på nettmagasinet ditt med kunnskap, iver og inspirasjon. Hvordan ser en bærekraftig fremtid ut for deg?

I den bærekraftige fremtiden jeg ser for meg, er ikke klimaendringene bare bremset, men reversert. Eventyrer og havredder Alexandra Cousteau sier at vi må bringe tilbake overflod til havene våre. Vi må gjøre det samme med plante- og dyrelivet på jorda, og alt henger sammen.
"Det vil kreve en enorm innsats fra enkeltpersoner, styresmakter og virksomheter over hele verden, men vi har ikke råd til å sette noe lavere mål. Når vi vet så mye om hvor verden er på vei, i et gallopperende tempo, kan vi ikke fortsette å lukke øynene mens fremtiden til barna våre blir ødelagt." 
Vi må ta store grep og sette hårete mål, og det vil koste tid, penger og krefter. Den gode nyheten er at de fleste av grepene vil gi oss bedre livskvalitet og et sterkere globalt fellesskap.


Følg Anja Stang og les Green House


Kommentarer