Fremsnakkingskalender i Be:Eco 10. desember - Fredrik Hertzberg (The Upcycle podcast)

Årets fremsnakkingskalender hos Be:Eco handler om menneskene som gjør det lille ekstra for klima- og miljøsaken. Mennesker vi synes utmerker seg innenfor feltet sitt. Vi har fått gleden av å bli litt bedre kjent med dem.

Bak luke 10. desember finner vi Fredrik Hertzberg, gründer av The Upcycle podcast og medgründer av Empower. The Upcycle er podcasten om de konkrete tiltakene og løsningene for at verden skal bli mer bærekraftig. Vårt personlige inntrykk av Fredrik er at han er en rolig, reflektert og ikke minst optimistisk fyr, noe vi synes er spesielt beundringsverdig i klima- og miljøsaken. Han er en ildsjel som har valgt å fokusere på løsningene fremfor dommedagsprofetiene.

Les mini-intervjuet med Fredrik nedenfor.

Fredrik Hertzberg bak The Upcycle Podcast
Foto: Anna Torst Saatvedt


1. Det er mange sterke juletradisjoner knyttet til f.eks gaver og mat. Hva er dine konkrete planer i år for å redusere klima- og miljøavtrykket?

I juletiden senker jeg tempoet. Nyter roen og stillheten. Jeg ønsker meg som regel ting som kan spises, drikkes eller leser opp, og det er min plan. Sitte i vinduet med en god bok og ikke fokusere på konsum. Dette er ikke noe som direkte går inn i reduksjon av klimagassutslipp, men tenker at om vi sender tempoet litt, vil det være godt for oss og planeten :-)

Generelt sett ønsker jeg å reise mer miljøvennlig.
"Tog er trolig undervurdert, og er ikke bare bra for planeten, men det tvinger deg til å stresse ned og gir tid til refleksjon." 
Videre ønsker jeg å inspirere og skape ringvirkninger med The Upcycle podcasten, både til privatpersoner og selskaper.

2. Hadde du noen ambisjoner for klima og miljø i fjor, som du har klart å sette til live i år?

Jeg hadde som ambisjon å kutte ned kjøttforbruket, og bli generelt mer bevisst på forbruk og konsum, slik at jeg slipper unna med minimalt matsvinn. Det har for øvrig gått veldig bra, spiser kjøtt bare et par ganger i uka og kaster nesten ingenting. Tror de som ikke tror det er mulig å kutte i kjøttforbruk har glemt at det finnes italiensk mat.

3. Du startet The Upcycle i sommer, som for øvrig er en lærerik podcast! Har de du har intervjuet noen fellestrekk?

Vanskelig spørsmål, disse er alle veldige forskjellige individer, men jeg tror de fleste er optimistiske (til en viss grad), som jeg mener er veldig viktig. Om vi ikke hadde trodd vi kommer til å løse utfordringene vi står ovenfor i forbindelse med klimaforandringer, kunne vi like gjerne lent oss tilbake mens skipet synker.
"Tror alle jeg har snakket med har vært enig i viktigheten av denne optimismen, men at det samtidig er veldig viktig at vi ikke glemmer at vi har dårlig tid." 
Behovet for forskning og helhetlighet er også noe som ofte kommer opp.

3. Hvem er ditt forbilde og hvorfor?

Joe Rogan er et forbilde innen podcasting. Ikke fordi han er en fantastisk journalist, eller er veldig intelligent, men fordi han er tydelig på at han ikke er redd for å ta feil, men ønsker å lære.
"Det er da man virkelig kan lære, når man tør å ta feil og tør å innrømme dette for seg selv og andre." 
Jeg startet podcasten The Upcycle først for å informere andre. Nå merker jeg at jeg bruker den mer og mer for å lære selv.

Følg Fredrik Hertzberg og The Upcycle på Instagram!


Kommentarer