Miljøvennlige tips til kjøkkenet

Kjøkkenet er et sted hele familien liker å være, og spesielt i helgene liker jeg å teste ut nye oppskrifter og forberede uken som kommer . Lage opp litt sunn og næringsrik mat som er lett å ta til, det kan være en god kraftsuppe eller rett og slett en skikkelig god kake som er bra for kroppen.

Bærekraftig kjøkken. Foto: Susann Bakken


De siste årene har jeg blitt mer og mer oppmerksom på hvor mange kjemikalier og giftstoffer vi omgir oss med, og med ny kunnskap er det blitt viktig for meg at kjøkkenet er naturlig rent og bærekraftig. Både for å ta best mulig vare på meg selv og barna, men også for å gjøre vår moder jord en tjeneste.

I hverdagen innebærer det at maten er mest mulig økologisk, mange av kjøkkenredskapene i plast er byttet ut med tre og stål og hverdagsplasten redusert. Det er enda en vei å gå, men working on it!

Jeg har brukt tid på å bytte ut ting og det handler om å ta et steg i gangen, velge smart når noe skal byttes ut. Her deler jeg noen gode alternativer her med deg, kanskje du også ser etter litt mer miljøvennlige ting til ditt hus.

1) DIY vaskemidler med naturlige ingredienser

DIY vaskemidler Foto: Susann Bakken
DIY vaskemidler
Foto: Susann Bakken

Alle vaskemidlene på kjøkkenet har jeg lagd selv, det er superenkelt og du har mest sannsynlig de fleste ingrediensene du trenger i kjøkkenskapet allerede.

Jeg liker tanken på at når jeg har sprayet kjøkkenbenken med sitron, så gjør det ingenting om minsten legger skiva si rett på. Istedenfor å spise kjemikalier, får han bare litt ekstra antioksidanter.

Her er noen enkle oppskrifter du kan teste ut:

Sitrus kjøkkenspray


Kjøkkespray med duft av sitrus
Foto: Susann Bakken
Ingredienser og fremgangsmåte: 


 • 5 dl vann, gjerne kokt og avkjølt for å forhindre bakterievekst
 • 1 ss castile såpe
 • 15 - 20 dråper Doterra eteriske oljer. Favoritten er sitron, men du kan fint blande din egen favorittlukt. 

 • I vinterhalvåret er kryddernellik (clove) og peppermynte favoritter. Om våren er det sitrus og mint som gjelder.


  Kjøkkenskrubb
  Lag egen kjøkkenskrubb
  Foto: Susann Bakken
  Ingredienser og fremgangsmåte:


 • 3/4 kopp natron
 • 3 ss bakepulver
 • 20 dråper DōTERRA sitronolje

 • Bland alt sammen og oppbevar i krydderglass. Du kan fint bruke tomme krydderglass du allerede har! Skrubben fungerer kjempefint på fastbrent mat, fett og som skuring til vasken. Dryss på og skrubb med en god skrubb. Skyll godt etterpå.


  Oppvaskmiddel

  Jeg liker å vaske koppene jeg, kombinert med tilstedeværelse og pust er det som en liten meditasjon. I vaskevannet bruker jeg castile såpe og noen dråper sitronolje. Du kan blande såpen og oljen ferdig på en liten glassflaske, så har du klart til oppvask. Et stort pluss er at sitrusoljer får deg i godt humør og det må man vel kunne si er en bonuseffekt av å ta oppvasken. Happy grønn oppvask :-)

  Oppvaskemaskintabletter

  Denne har litt mer enn to ingredienser, men er ikke vanskelig. Bare prøv! Se oppskriften og video her: DIY - aromaterapi oppvaskmaskin-tabletter


  2. Reduser plastbruken på kjøkkenet

  Reduser plastbruken på kjøkkenet
  Reduser plastbruken på kjøkkenet
  Foto: Susann Bakken

  Det er noe rustikt og jordnært å bruke tre og velge mer miljøvennlige produkter til oppvasken. Jeg syns de er så fine å ha på kjøkkenet. De kan trygt stå fremme, gjerne i en trekasse på benken. Det blir bare enklere og enklere å velge bærekraftige alternativer. Fine nettbutikker som Be:Eco gjør det enkelt å velge bærekraftig og smart.

  Her er noen av mine favoritter:
  Det første jeg tenker på er hverdagsplasten, f.eks plastposer og plastfilm. Her finnes det gode, plastfrie alternativer. De koster litt i innkjøp, men du har dem lenge. Plastfilmen kan du bytte ut med bivoksark.

  Neste steg er å ta med handlenett og tøyposer til butikken. Invester gjerne i 2-3 stk slik at du kan ha en hengende i gangen, en i bilen og en i håndvesken. På denne måten har du de tilgjengelig når enn du skulle trenge en tøypose!

  Det kan også være lurt å være bevisst på plastemballasjen når du handler, f.eks velge grønnsaker i løs vekt fremfor grønnsaker pakket inn i plast. 

  Prosjektet mitt fremover er å redusere plast på kjøkkenet. Rett og slett bytte ut alle plastredskaper med stål, tre og glass. Jeg er godt i gang og gleder meg over hver ting jeg bytter ut. Et steg i riktig retning. 

  Neste på ønskelisten min er flere av disse nydelige kokosnøttbollene. Rett og slett vakre. 

  Foto: Susann Bakken

  Håper du ble inspirert til å gjøre ditt kjøkken grønnere. Kanskje du allerede er godt i gang :-)
  Besøk gjerne bloggen til Susann Bakken :-)  Kommentarer