31 tips til Plastic Free July

Neste måned braker Plastic Free July løs igjen. Plastic Free July er en årlig utfordring og event med mål om å bevisstgjøre den enkelte om sitt plastforbruk. Millioner av mennesker verden rundt tar denne utfordringen.

Har du tenkt å bli med eller kjenner du noen som burde være med? Da er det selvfølgelig passende med tips til hvordan du kan redusere plast. Hovedfokuset vårt er engangsplast - plasten vi tilbringer aller minst tid med.

Tips til Plastic Free July
Tips til Plastic Free July


Plastic Free July dag 1 og 2
Plastic Free July dag 1 og 2
Foto venstre: @catinkarort (Instagram)

Dag 1: Handlenett er vårt enkle nybegynnertips. Bytt ut plastposen med et tøynett! Legg det i veska, i bilen eller heng et par nett i gangen slik at du ikke glemmer å ta det med.

Dag 2: Velg gjerne frukt og grønt i løsvekt når du er i matbutikken, eventuelt at du oppsøker butikker som spesialiserer seg på løsvekt dersom du har tilgang. Det er enkelt og en fryd å kunne erstatte disse små plastposene med tøyposer, som kan brukes igjen og igjen.

Plastic Free July dag 3 og 4
Plastic Free July dag 3 og 4

Dag 3: Kutt ned på engangsemballasje og nyt sommerens vekster. På bildet har vi sanket hylleblomst til å lage hylleblomstsaft. Du finner oppskriften på hylleblomstsaft her.

Dag 4: Krem deodorant fra danske Isangs. Når du går tom, kan du gjenbruke metallboksen og bruke den til andre formål. Isangs deodoranten inneholder ikke aluminium og virker nøytraliserende på bakterier som forårsaker lukt. En kundefavoritt!

Plastic Free July dag 5 og 6
Plastic Free July dag 5 og 6

Dag 5: Visste du at skjønnhetsprodukter som kroppsskrubb tilsettes mikroplast for å få en slipeeffekt? Velg en type som er fri for mikroplast, men som likevel gir deg en god skrubbefaktor. Saltskrubben fra svenske Gröna Gredelina kan brukes som kroppsskrubb ved å blande den med en valgfri olje, f.eks mandelolje. Bedre for deg, og bedre for havet.

Dag 6: Hvert minutt havner det ca. 15 tonn plast i havet. Å minske bruken av engangsplast er viktig, men det er like viktig å plukke opp plastsøppel som flyter rundt i gatene og i fjæra. Det er på tide å stenge plastkranen på land.

Plastic Free July dag 7 og 8
Plastic Free July dag 7 og 8

Dag 7:
En menskopp kontra tusenvis av bind og tamponger. Menskoppen har kommet for å bli! Litt klønete å få til i starten, men i dag er bruk av menskopp den mest naturlige tingen i verden for oss. Vi går ikke tilbake til engangsproduktene, og det tror vi mange menskopp-brukere er enige i.

Dag 8: Er du ute etter en ny matboks? Prøv matoppbevaringsboksene fra Onyx Containers. De er laget av rustfritt stål, er tette og finnes i ulike størrelser.

Plastic Free July dag 9 og 10
Plastic Free July dag 9 og 10

Dag 9: Erstatt engangskoppen med flerbrukskoppen, og skån miljøet for hundrevis av engangskopper hvert år. Termokoppen fra Klean Kanteen er avbildet. Tett og super enkel å rengjøre!

Dag 10: På tide å bytte ut hårbørsten? Hårbørstene med trepinner eller metallpinner fra Redecker er en kundefavoritt, også for deg med rufsete, tykt og/eller flokete hår.

Plastic Free July dag 11 og 12
Plastic Free July dag 11 og 12
Foto høyre: Agathe Bjørnsdatter Molvik

Dag 11: Hvordan oppbevarer du mat uten bruk av engangsplast? Prøv bivokspapir, som kan brukes til å oppbevare grønnsaker og niste, dekke over boller og skåler. Etter hver bruk skyller du bivokspapiret med kaldt vann og lar det lufttørke. Klart til ny bruk!

Dag 12: Er du ute etter et plastfritt og miljøvennlig alternativ til klesvaskmidler? Prøv såpenøtter! De inneholder ingen aggressive kjemikalier og kan gjenbrukes opptil 4 ganger. Egner seg også til vask av ull og silke.


Dag 13: Er du ikke klar for menskopp, men vil gå bort fra engangsproduktene? Prøv gjerne tøybind! Tøybind kan vaskes og gjenbrukes, og de vi har i netthandleriet er laget av hamp og økologisk bomull. God absorberingsevne og behagelig å bruke.

Plastic Free July dag 14 og 15
Plastic Free July dag 14 og 15

Dag 14: En hyllest til gjenbruk og Tise. Tro det eller ei, det finnes mye fint på bruktkanaler som Tise, finn.no og fjong.co. Hvis vi skal bli flinkere til å kutte ned på avfallsmengden, må vi tenke gjenbruk. Gjenbruk trenger ikke å være gammelt. Gjenbruk kan være nytt. Gjenbruk kan være et sykt fresht kupp som den avbildede kjolen, som har blitt brukt kun et par ganger. Gjenbruk er søren meg kult!

Dag 15: Erstatt barberhøvelen din i plast og gummi med en 'safety razor' i metall. En veldig god engangsinvestering der du bytter ut kun barberbladet.

Plastic Free July dag 16 og 17
Plastic Free July dag 16 og 17

Dag 16: Bytt ut tannbørsten i plast med en tannbørste i bambus. Våre tannbørster har bambus skaft og børstefibre med 100% bioplast basert på castorolje. Ingen petroleumbasert plast.

Dag 17: Matavfall er en ressurs. Ønsker du å gjøre noe mer med matavfallet ditt, burde du vurdere Bokashi-kompostering. Er du helt fersk i gamet, er Bokashi noe for deg. Super enkel måte å kompostere på og du trenger ikke meitemark i komposteringsprosessen. Bokashi frøene gjør jobben! Nysgjerrig? Bli kjent med Bokashi gjennom denne boken. 

Plastic Free July dag 18 og 19
Plastic Free July dag 18 og 19

Dag 18: Kutt ned på engangsplasten og dyrk dine egne urter og grønnsaker. Det er selvfølgelig begrenset hva vi kan få til av grønnsaksdyrking med tanke på plass og norsk klima. Start gjerne med vekster du spiser mye av. F.eks kan salat dyrkes både ute og inne. Grønnsaksdyrking gir så mye mer enn bare mat. Glede, kunnskap, indre ro og ikke minst en mestringsfølelse.

Sjekk utvalget av økologiske frø og utstyr her.

Dag 19: Å finne kosmetikk uten eller med minst mulig plastemballasje er ganske vanskelig. I tillegg kan kosmetiske produkter inneholde mikroplast, palmeolje eller andre skumle ingredienser som verken er bra for deg eller miljøet. Det er mye å holde styr på! Dette er noen av grunnene til at mange velger å lage egne produkter.

Plastic Free July dag 20 og 21
Plastic Free July dag 20 og 21

Dag 20: Erstatt gjerne oppvaskbørsten i plastikk med en oppvaskbørste i tre med et utskiftbart hode. Når børstefibrene har blitt slitte, bytter du ut hodet og slipper å kaste skaftet. Litt mindre plastavfall på kjøkkenet. Og generelt litt mindre avfall i hverdagen.

Dag 21: En hyllest til vedlikehold og reparasjon. For å kutte ned på avfallsmengden vår, er det viktig å ta vare på de tingene du allerede eier. Dette høres kanskje banalt ut for noen, men for de fleste er dette en grei påminnelse.

Terskelen for å kaste ting er i dag veldig lav, selv ting som kunne ha blitt reparert på null komma niks, men som vi ikke orker å gjøre noe med. Det er riktignok enkelt å skaffe seg noe nytt. Men det som er enkelt er ikke alltid bærekraftig.

Plastic Free July dag 22 og 23
Plastic Free July dag 22 og 23
Foto venstre: Eidbjørg Søreide

Dag 22: Hvert minutt kjøpes det 1 million plastflasker verden rundt. En klimatrussel har noen sagt om mengden engangsflasker i plast som havner på avveie. Mange av våre kunder har valgt bort engangsflasken og har heller gått for gjenbrukbare i rustfritt stål fra Klean Kanteen. Stilige, tette og enkelte varianter holder på kaldt vann i mange timer. Velg gjenbruk i dag!

Dag 23: Sugerør er for noen av oss et must når man drikker smoothie, juice eller en drink. Men dessverre havner det x antall millioner sugerør på avveie verden rundt. Pga størrelsen og formen kan plastsugerør forårsake skade på dyr.

Du har kanskje sett videoen av havskilpadden som fikk et sugerør i nesen? Sugerør i plast er noe av det enkleste du kan bytte ut, dersom du vil kutte ned på engangsplasten. Velg gjerne sugerør laget av rustfritt stål eller bambus.

Plastic Free July dag 24 og 25
Plastic Free July dag 24 og 25

Dag 24: Konseptet plogging har spredt seg som ild i tørt gress det siste året. Det er en svensk fitness trend som går ut på at du plukker opp plastsøppel på joggeturene dine, om du er i parken, skogen eller på stranden.

Dag 25: Vi går aldri lei av tøyposer. Ønsker du å redusere forbruket ditt av engangsplast, er tøyposer tingen. Bytt ut de små plastposene i matbutikken med vaskbare og gjenbrukbare bomullsposer. Du kan fint lage disse selv, men hvis du ikke har tid eller ork, kan du kjøpe dem i netthandleriet. 

Nettingposer bruker vi til frukt og grønt i matbutikken slik at de som sitter bak kassa kan se innholdet. Tette tøyposer bruker vi til løsvekt pasta, ris og lignende.

Plastic Free July dag 26 og 27
Plastic Free July dag 26 og 27
Foto: Andreios Belaza

Dag 26: Visste du at slitasje fra bildekk er en stor kilde til mikroplast? Enkelte mener at bildekk er den største kilden til mikroplast i Norge. Dersom du har mulighet til å kutte ned på bilbruken og heller velge offentlig transport, sykkel e.l, vil dette kunne bidra til å redusere mengden mikroplast i naturen. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Dag 27: Dagens budskap er å plukke mer fra naturen for å minske forbruket av engangsplast. Hvorfor kjøpe bær eller sopp når du kan plukke rett fra naturen? Sosialt. Gøy. Og lærerikt kan det også bli.

Plastic Free July dag 28 og 29
Plastic Free July dag 28 og 29

Dag 28: Å si nei takk til engangsbestikk og heller bruke ditt medbrakte, er dagens tips. I våre travle liv er det altfor enkelt å plukke med seg engangsbestikk i plast. En plastskje der og da virker lite og betydningsløst, men har du en vane for å kjøpe mye mat ute, kan det fort hope seg opp. Vi har bestikk i økologisk bambus. Spork og turbestikk er kundefavoritter.

Dag 29: Visste du at ca. 10% av Norges befolkning kaster bomullspinner i toalettet? Mange av q-tipsene havner dessverre opp i havet og kan brytes ned til mindre plastbiter, som igjen forurenser havet og kan skade dyr. Heller ikke kondomer, kontaktlinser og lignende skal i toalettet.

Det er kun tre ting som skal i do. Alt annet må behandles som avfall.

Plastic Free July dag 30 og 31
Plastic Free July dag 30 og 31

Dag 30: Take-away er praktisk og uunnværlig i noen tilfeller, men genererer dessverre avfall i form av vanligvis papp og/eller plast. Med mindre du har med medbrakt boks selvfølgelig. Vi har blitt flinkere til å ta oss tid til å spise på kafeen eller restauranten, fremfor å bestille take-away. Litt mindre plast og et miljøskifte skader heller ikke.

Dag 31: Hvordan synes du det har gått? Hva har vært enkelt og hva har vært utfordrende? Å redusere bruken av engangsplast er en vane som tilegnes over tid. I følge en studie i The European Journal of Social Psychology tar det i gjennomsnitt 66 dager å etablere en ny vane. Deltok du i Plastic Free July, har du faktisk kommet halvveis.

Å være forberedt er vårt beste tips til deg. F.eks pakker vi ned handlenett, tøyposer, drikkeflaske, flerbrukskopp, bambusbestikk og tøyserviett i bagen. Vi har skrevet en huskelapp på utgangsdøren for å ikke glemme å ta med hjelpemidlene. Nesten hver dag plukker vi opp en plastbit fra gata og kaster det i søpla. Vi kan ikke gjøre alt, men vi gjør det vi kan utifra de forutsetningene vi har.


Finn flere tips til Plastic Free July her.


Kommentarer