Å sette seg selv først – for jordkloden

[Sponset innlegg] Hvordan står det til med planeten?

Nest etter terror er klimakrisen det som skremmer oss nordmenn mest, i følge en undersøkelse utført av WWF.1 Konsekvensene for verden hvis temperaturen fortsetter å stige er blant annet flere byer under vann og milliarder av mennesker på flukt og utrydning av dyre- og plantearter. Grunnet klimakrisen er det estimert at 2 milliarder mennesker vil være på flukt innen 2100.2 For å sette det i perspektiv har det vært omtrent 5 millioner på flukt som følge av krigen i Syria.

I følge FN må vi produsere 50% mer mat innen 2050 for å kunne brødfø en hurtig voksende befolkning, som estimeres å romme 10 milliarder mennesker.3 I dag er matindustrien en av de mest forurensende industriene i verden grunnet miljøeffekten fra kjøtt- og meieriproduksjon. Vi spiser dobbelt så mye kjøtt som på 50-tallet.4

I tillegg har vi et enormt globalt folkehelseproblem hvor én av tre er feilernært, underernært eller overvektig. I Norge kaster vi i snitt 42 kg spiselig mat i året per person.

Gjesteinnlegg: å sette seg selv først for jordkloden, skrevet av Susanne Bastviken.  Foto: Radical Broccoli
Gjesteinnlegg: å sette seg selv først for jordkloden, skrevet av Susanne Bastviken.
Foto: Radical Broccoli


Filosofien til Radical Broccoli

Ovennevnte fakta burde være nok til at at vi alle burde være miljøaktivister. Jeg tror at de fleste tar først tak i  problemet når det begynner å kjennes ut som det også gjelder deg, personlig. Dette gjaldt ihvertfall for meg, og var utslagsgivende for at jeg skulle endre på livsstilen min. Jeg ble rett og slett utbrent, fikk angst og en hel masse kjipe helseproblemer.

Det var først da jeg tenkte at det måtte være noe galt med måten jeg levde på, siden jeg faktisk ble syk av det!

Susanne Bastviken fra Radical Broccoli. Foto: Radical Broccoli
Susanne Bastviken fra Radical Broccoli.
Foto: Radical Broccoli

Dette har gjort at jeg har forstått viktigheten av å sette seg selv først i det hele. Jeg tror det er ytterst få som klarer å kjempe viktige samfunnsmessige kamper over tid uten at de selv har overskudd, livsglede og god helse. Dette har blitt noe av grunnsteinen i filosofien til Radical Broccoli. Vi mener at grunnlaget for å kunne ta vare på miljøet og andre rundt deg er først og fremst å ha det bra med seg selv. For en klisjé, men det er jo fordi det er en viktig sannhet i det!
Vi mennesker har en tendens til å se på naturen som noe der ute, men vi er faktisk en del av den og totalt avhengig av den for vår egen overlevelse og velvære. 
Det som er så fint er at det meste av det man gjør for å få bedre helse og et sunnere liv også er bedre for planeten. Som f.eks å redusere bruken av kjipe kjemikalier som plast og hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk, å spise mer planter, å shoppe mindre og å bruke naturen til herlige opplevelser.

Anette Bastviken fra Radical Broccoli. Foto: Radical Broccoli
Anette Bastviken fra Radical Broccoli.
Foto: Radical Broccoli


Hvor skal man starte?

Dere skjønner nå kanskje hvorfor vi brenner for å ha med flere på laget. For å nå ut til så mange som mulig startet vi å blogge og bruke sosiale medier for å kommunisere ut tips, triks, inspirasjon, ideer, fakta og andre tanker. For å gjøre dette så konkret som mulig vil vi tipse dere om å starte med å velge deg et område i livet ditt du har lyst til å ta tak i. Det kan være klesskapet, kostholdet, selvpleie, kosmetikk, plastbruk, å bruke naturen mer - you name it.

Sett deg tre mål for den kommende uken og tre mål for det neste året.

Hvor skal man starte for å leve mer miljøvennlig? Foto: Radical Broccoli
Hvor skal man starte for å leve mer miljøvennlig?
Foto: Radical Broccoli

Eksempelvis ser mine mål slik ut:

Område: transport/reise.

Tre mål for den kommende  uken:
  1. Kjøpe klimakvoter tilsvarende min neste reise
  2. Forberede matpakke til turen, både for å spise vegansk på turen men også for å redusere plast (tenk hvor mye plast som brukes på hver flytur?!)
  3. Planlegge fine ting jeg skal gjøre på reisemålet - beach cleanup (strandrydding), unngå engangsplast og spise mest mulig lokalt og plantebasert :)
Tre mål for det neste året:
  1. Legge en slagplan for antall reiser
  2. Planlegge hver reise godt - sørge for at jeg har færrest mulig etapper og gjerne velge et flyselskap som gjør det bra miljømessig (Norwegian er på topp)
  3. Være borte så lenge som mulig når jeg først reiser

Skrevet av Susanne Bastviken. 



Følg gjerne Radical Broccoli på Instagram og Facebook, og sjekk ut deres blogg. De har også en podcast ute på alle plattformer som heter Radio Broccoli. Her snakker de om alt fra selvbilde, tips og gode råd til hverdagslivet og å jobbe for seg selv. 


Om Radical Broccoli

Anette (28) og Susanne (26) er jentene som står bak den grønne plattformen Radical Broccoli. De ønsker å inspirere andre til å leve mer miljøvennlig og er alltid på jakt etter inspirerende mennesker, produkter og mat som er i tråd med verdiene de ønsker å leve etter, som kan gjøre havene litt renere og jorda vår til et bedre sted. Denne letingen er veldokumentert på deres blogg, hvor du kan lese om alt fra second-hand klær, økologiske produkter og grønn velvære, til deilig plantebasert mat og resirkulering.

På kort tid har søstrene fått en dedikert følgerskare på Instagram , vært intervjuet på BBC, VG og God Morgen Norge og vært med på programmet Planet Plast. De har også samarbeidet med EAT Foundation og frontet bærekraftige merkevarer. De holder foredrag og tar oppdrag som konsulenter. 

Anette har en bakgrunn fra EAT Foundation, Den Norske Atlanterhavskomité og Forsvaret, hvor hun blant annet grunnla podcasten "På Krigsstien". Hun har en M.A i War Studies fra Kings College i London. Susanne har arbeidet i EAT Foundation, konsulentselskapet A.T. Kearney og for FN sitt utviklingsprogram. Hun har en M.Sc i Økonomi ved Copenhagen Business School. 


Kommentarer

  1. Jeg tror ikke at klimasituasjonen i 2100 vil forbli den samme, du tok ikke hensyn til en slik konklusjon at teknologier også kommer til å komme videre i utviklingen innen 2100

    SvarSlett

Legg inn en kommentar