Veien til sosial birøkt og grønt entreprenørskap

Jeg står på taket av Scandic Vulkan, ruvende ni etasjer over Oslos gryte. I dag har vi innviet Norges største bedriftsbigård bestående av syv bikuber.

Denne bigården skal produsere kortreist honning for 21 Scandic hoteller i Oslo-området. Været er magisk og alle forutsetningene ligger til rette for en vellykket innvielse. Etter blitzregn og fine ord fra Lan Marie Berg og hotellkjedens direktør, gjenstår en sedvanlig kontrollrunde av våre 5 andre bedriftsbigårder i Oslo og Akershus.

Jeg kjenner på følelsen; jeg har lykkes med å leve av en grønn næring!

Birøkteren Alexander du Rietz sammen med byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg  Foto: Roar Ree Kirkevold via Heier Du Rietz
Birøkteren Alexander Du Rietz sammen med byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg
Foto: Roar Ree Kirkevold via Heier Du Rietz

Alt begynte for 7 år siden. Jeg var i Stockholm og besøkte min fetter. Han fortalte at han hadde begynt med bier i byen – to bisamfunn skulle produsere honning til eget bruk og kanskje ble det også mulighet til å selge litt til nære og kjære.

Da han fortalte om biene og hele prosjektet, hørtes det ut som om dette var alt for han. Et litt merkelig prosjekt, tenkte jeg, men biene begynte å surre i hodet på meg. Det kjentes nesten som om jeg var blitt stukket og var høy på biegift.

Jeg reiste tilbake til Oslo og satte i gang research. Jo mer jeg leste om disse insektene, dess mer lyst fikk jeg til å se biene i sitt rette element.

Biegiften hadde ikke sluppet taket, og da jeg besøkte den første bigården til en nabo av familiegården på Hadeland, var jeg solgt. Jeg fordypet meg mer og følte meg nesten som en bie selv, etter all lesing om deres funksjon i vårt økosystem. Jeg forstod fort at biene er veldig viktige for oss mennesker og alle organismer på jorden.

Bikuber på Hadeland. Foto: Heier Du Rietz
Bikuber på Hadeland. Foto: Heier Du Rietz

Det tok ikke lang tid før jeg ringte BYBI (Oslos lokale birøkterlag) for å ta en prat. Planen var å ta et teoretisk kurs for å lære mer, men samtalen med BYBI fikk meg til å skaffe meg bier parallelt med nybegynnerkurset. På denne måten ble læringskurven optimal. 

Siden svigerforeldrene har en gård på Hadeland, var det naturlig å plassere de første to bikubene på gården. Taktisk lurt også ettersom naboen hadde over 200 bikuber, og birøktermiljøet lå virkelig til rette for meg.

Med pendling frem og tilbake fra Oslo og et ønske om å sitte ved siden av kuben å studere bienes liv mer regelmessig, ble mitt nye mål å finne en bigårdsplass i Oslo.

Jeg kontaktet Mathallen som lå kun et steinkast fra leiligheten vår på Grünerløkka. I starten var de skeptiske, men med min iver og entusiasme klarte jeg overtale dem, og etter et par runder med befaring ble vi enige om å plassere to kuber på taket mellom Dansens Hus og Mathallen.

I all min pitching av spektakulære ideer, kom tanken på at vi burde gjøre noe mer enn kun bier på tak.
Hvorfor ikke gjøre dette mer synlig for publikum? Lage et unikt landemerke, et symbol for bienes viktige funksjon som matprodusent vegg i vegg med matmekkaet Mathallen. 
Eiendomsselskapet Aspelin Ramm tente på ideen, ikke minst da jeg foreslo at vi måtte få en kjent arkitekt til å hjelpe oss. Det ble en telefon til det verdenskjente arkitektfirmaet Snøhetta, som var like positive til denne mildt sakt uvanlige ideen.

Bikube designet av Snøhetta, på Mathallen.  Foto: Bien Sparebank ASA via Heier Du Rietz
Bikube designet av Snøhetta, på Mathallen.
Foto: Bien Sparebank ASA via Heier Du Rietz

25. juni 2014 stod verdens dyreste og fineste arkitekttegnede- og produserte bikuber på taket, strålende om kapp med sola for alle besøkende på vei inn til Mathallen. Nå hadde vi virkelig skapt et landemerke for norsk birøkt! Da nyheten rullet ut, stod bedriftene i kø for å få sine egne husbier på sine næringsbygg.
At en bedrift blir assosiert med bier og deres positive egenskaper for miljøet, er noe nytt som skaper engasjement både i og rundt bedriften. Miljøperspektivet er viktig, og bienes flittighet som pollinatorer nyter de fleste godt av. 
En oppblomstring av både frukt, bær og ikke minst blomster i en radius på 3 km fra en bikube kan vel ingen forakte. Driverne av parsellhagene i Telthusbakken er strålende fornøyde med alle biene som bidrar til større avlinger. Til gjengjeld blir det også produsert mye honning i Oslo.

Parallelt med birøkten i Oslo bygde jeg opp bigården på Hadeland, og i dag har vi 97 bisamfunn for innvintring.

Bien sanker nektar fra røsslyng  Foto: Heier Du Rietz
Bien sanker nektar fra røsslyng
Foto: Heier Du Rietz

Hvorfor driver jeg ikke som alle andre birøktere med bikuber midt inne i skogen?

Jeg er altfor sosial! 

Å røkte kuber på Storo Storsenter er for eksempel alltid en morsom affære. Interessen og nysgjerrigheten blant senterets ansatte er helt magisk. Jeg får være sosial og får mange forskjellige
kollegaer. I skogen blir det lite av dette - kanskje et rådyr eller en grevling dukker opp når jeg har kontordag i skogen. Noe som også har sin sjarm. Jeg nyter godt av både bylivet og naturen, og disse kontrastene gir meg mye.

Honningens variasjoner

Ettersom kulturlandskapet i Oslo har et større mangfold i floraen, med store konsentrasjoner av parklind og kastanjetrær, blir smaken helt annerledes sammenlignet med den mer tradisjonelle honningen på Hadeland. Oslohonningen har en karakteristisk smak rik på aroma, og det anes et hint av malt og mint. Nydelig i kombinasjon til brie.


Sommerhonning fra Hadeland, med en smak av villbringebær.  Foto: Heier Du Rietz
Sommerhonning fra Hadeland, med en smak av villbringebær.
Foto: Heier Du Rietz

På landet er derimot villbringebær en viktig nektar, og honningen høstes rett etter blomstring for å få renest mulig villbringebær honning. Denne blir mild og søt med en fløyelsmyk konsistens.

Helt klart barnas favoritt. Etter sommertrekket, flyttes biene til fjells, og de får kose seg med lyng, primært røsslyng. Denne honningen får en mer kraftig smak, og naturen kommer frem i smaksnotene.

All vår honning er selvfølgelig kaldslynget. Ingen varmebehandling er gjort, for å ivareta de medisinske egenskapene.

I Be:Eco sitt sortiment tilbyr vi Sommerhonning fra Hadeland og Lynghonning. Garantert en søt opplevelse for både store og småFølg Heier Du Rietz på Facebook og Instagram!


Kommentarer