Gjør etisk handel enklere med disse mobilappene

[Sponset innlegg] De fleste ønsker å ta smarte, gode valg når det kommer til shopping. En etisk livsstil behøver ikke å være det samme som å bare kjøpe svindyre produkter i eksklusive småbutikker, eller eie lite.

Det handler om å velge riktige produkter, og ta bevisste valg. Med disse appene på mobilen blir etisk handel betraktelig mye enklere, og du trenger ikke planlegge enhver handlerunde i detalj før du gjennomfører.

Gjør etisk handel enklere med disse mobilappene Foto: Stine Friis
Gjør etisk handel enklere med disse mobilappene
Foto: Stine Friis


Shop ethical

Gir deg et raskt overblikk over hvor etisk en merkevare er. De får en score fra A til F, og det er detaljerne oversikter over hva som er bra ved merkevaren, og hvilke mangler den har. Appen er internasjonal, og omfatter de aller fleste merkevarer du støter på for eksempel i klesbutikken. 

Beat the microbead

Lar deg scanne, eller søke etter, produkter i butikken for å sjekke om de inneholder mikroplast. 

Dyretestet og Bunny Free

To apper som begge gir oversikt over hvilke merkevarer som tester på dyr. En er norsk, og en er utarbeidet av PETA. De har litt ulikt innhold, så ofte kan den ene ha en merkevare den andre ikke har. Derfor er det kjekt å ha begge.

Beautypedia

Anmelder skjønnhetsprodukter, slik at du ikke trenger å bomkjøpe. Finn raskt ut om et produkt ville egnet seg for din hud, om det er verdt pengene, hvordan det er produsert, hva det inneholder og så videre.

Tise

Min favorittapp når det kommer til å kjøpe klær second hand. Her finner du alt mulig av mulige klær, interiørartikler, elektronikk og så videre, ofte til en rimeligere sum enn nytt. 

Bookis

En app for å kjøpe bøker brukt. Billigere, og miljøvennlig.

Finn.no 

Må jo med! En favoritt for å finne møbler og hva enn du måtte trenge. 

Too good to go

Denne appen lar deg kjøpe mat fra kafeer, restauranter, hoteller og så videre, som ellers ville gått i søpla, for en rimelig penge. En enkel og effektiv måte å redusere matsvinn. Mange steder lar deg også ta med egen emballasje for å frakte maten i. De får flere og flere hentepunkter over hele landet.

Eple

Lar deg kjøpe mat fra lokale produsenter. Det kan være en familie som har bakt to brød for mye, epler fra eplehagen i nabolaget og så videre.

Vegan Norway

Den enkleste måten å finne veganske spisesteder på farta. 

Rusken 

Denne er for Oslo-folket. Rusken-appen lar deg ta bilde av forsøpling på gata, og sende det til Rusken. De sender et ryddeteam for å ta seg av det. 


Med disse appene på mobilen er du godt rusta for en etisk handel. Scan deodoranten og tannkremen før du legger den i handlekurven så vet du at produktene ikke er testa på dyr, og ikke inneholder mikroplast. Sjekk om buksa du er på vei til å kjøpe er laget av barnearbeidere eller ei, og sjekk om du kan finne den billigere brukt før du kjøper nytt. 

Finn et vegansk spisested på vei hjem, eller kjøp et brød som ville gått i søpla hos din lokale baker. 

Husk at alle små handlinger vi gjør betyr noe, og at det ikke skal så mye til før du har gjort noe godt for klimaet og planeten vår.For mer inspirasjon, følg Stine Friis på Instagram eller besøk bloggen hennes. 
Kommentarer