Kjærlighet for en felles klode

Alt henger sammen. 

Vegetarianere ble søsteren min og jeg da vi var 10 og 8 år gamle, etter å ha fått servert noe som lignet en levende kylling på en restaurant på en ferietur til Bulgaria. 30 år senere ble jeg veganer.

Sykkeltur med etisk t-skjorte og Klean Kanteen. Foto: Marit Inderhaug
Sykkeltur med etisk t-skjorte og Klean Kanteen. Foto: Marit Inderhaug

Først kuttet jeg ut egg, jeg klarte ikke å svelge mat med egg lenger uten at jeg så for meg den grufulle eggindustrien. Noen år etter kunne jeg ikke lenger lukke øynene for at også melkekyr blir slaktet når det ikke er bruk for dem lenger.

Fra dyrs rettigheter og medlemskap i NOAH, begynte jeg å engasjere meg for miljøet, jeg sydde tøynett til moren og søsteren min, meldte meg inn i Natur og ungdom, så fikk jeg et fadderbarn i Redd barna og meldte meg inn i Amnesty International, Norge. Og jeg var knapt fylt 14.

Så det stemmer ikke, som en venninne sier, at man bare kan engasjere seg i én ting. For alt henger sammen, som en kollega så klokt sa. Endring krever handling. Det skjønner i hvert fall barna.

Jeg er lærer i Osloskolen. I en samfunnsfagstime der vi jobbet med temaet miljø, spurte en elev meg om ikke klassen kunne begynne å kildesortere. Da begynte jeg å ta med grønne og blå poser til skolen, for så å ta de med meg hjem hver fredag, siden det er null kildesortering på skolen jeg jobber på. Og elevene er så dedikerte, at det er helt nydelig.

Fra å passe på at produktene ikke er dyretestet, til å handle økologisk og vegansk og mest mulig plastfritt har vært en fin bevissthetsreise.

Godt for meg, godt for dyr og miljø. Og et positivt engasjement smitter.

Jeg ser at familie, venner og kollegaer tar andre og bedre valg. Både når det gjelder å spise vegansk mat, og å redusere plastforbruket. Jeg har alltid likt helsekostbutikker, siden de også har vært gode på veganske produkter. Favorittene er Sunkost Gunerius og Life Foodstore på Grünerløkka. 
Miljøvennlige forbruksvarer, noen fra Be:Eco netthandleri. Kosmetikk, barer og hjemmelagde produkter. Foto: Marit Inderhaug
Miljøvennlige forbruksvarer, noen fra Be:Eco netthandleri. Kosmetikk, barer og hjemmelagde produkter.
Foto: Marit Inderhaug

Og så var det denne unødvendige plastemballasjen på så mange produkter. Så da jeg oppdaget Be:Eco netthandleri åpnet det seg en ny verden seg for meg. Det ble så lett å ta gode valg! Jeg har nesten handlet hele butikken 😊

Bomullsposer som jeg har med når jeg handler løsvekt hos Nøtteblanderen og Mølleren Sylvia. Klean Kanteen termokopp er alltid med, det blir ikke take away- kaffe uten, og Klean Kanteen termoflaske med vann kan fylles på over alt, også på flyplassen.

Plastfri frukt og grønt hos Mølleren Sylvia, samt løsvekt. Foto: Marit Inderhaug
Plastfri frukt og grønt hos Mølleren Sylvia, samt løsvekt.
Foto: Marit Inderhaug

Da vi lå på stranda på Menorca i sommer- med bagen full av velfylte bokser, med oppskåret frukt, grønt og kjeks. Jeg hadde så lyst på en mojito ved solsenga, da kjæresten min foreslo at vi kunne bruke den lekkasjefrie beholderen fra Klean Kanteen til nettopp det.

Gjett om vi var fornøyde med oss selv der vi lå på solsenga og drakk mojito av hvert vårt Bunkoza sugerør.
Mojito på stranden Foto: Marit Inderhaug
Mojito på stranden
Foto: Marit Inderhaug

Skal du på stranda, i parken, på fjellet, på weekendreise eller på ferie. Tenk smart- tenk miljø.
Det er ikke vanskelig, men faktisk moro. Det gir deg en god følelse. Du er i ett med naturen, du eier den ikke, ta vare på den, lev bærekraftig. For barna, dyrene, naturen og deg selv. Gjør en forskjell :)

Følg gjerne Marit på Instagram.

Kommentarer

  1. Fantastisk skrevet Marit ❤

    SvarSlett
  2. Så flink du er! Og så bra at du er med på å spre det gode budskapet til den neste generasjonen!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar