Bli med og redd verden litt (eller mye) du også

Om Live Nelvik kunne redde verden. Litt. Så måtte vel jeg også kunne gjøre noe tenkte jeg etter å ha sett TV-serien som gikk på NRK høsten 2016.

Jeg kom i snakk med noen kolleger om serien i lunsjen en dag. Begge hadde latt seg bevege av "Live redder verden. Litt", og vi var enige om at det egentlig er ganske mange ting vi gjør som mest er dårlige vaner og som det egentlig er ganske enkelt å gjøre noe med.

Andrea redder verden litt
Andrea redder verden litt


Hun ene kollegaen hadde slutta å bruke de små plastposene til frukt og grønnsaker. Istedet la hun alt rett på båndet i matbutikken. Hun hadde også bytta ut bomullspads til fjerning av sminke, med klut.

Det må vel jeg også få til tenkte jeg. Så gikk jeg ut i fødselspermisjon. Bilde fra forberedelsene til babyen skulle komme. Brukt vugge, sengeteppe, ugle og spilledåse:

Brukt vugge, sengeteppe, ugle og spilledåse. Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes
Brukt vugge, sengeteppe, ugle og spilledåse. Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes

De første ukene før babyen kom fikk jeg litt ekstra tid til å tenke på dette, og jeg kom fram til at om jeg starter en instagramkonto så kan jeg følge andre som gjør bra ting og bli inspirert.

Om jeg endrer én og én ting så blir jeg kanskje mer bevisst og lærer mer, tenkte jeg.

Instagramkontoen Andrea redder verden litt ble til. Det første jeg gjorde var å kutte ut bomullspads til sminken. Dette var det første bildet:

Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes

Det neste var å prøve og ha med meg egen kopp til kaffe så ofte som mulig. Akkurat det føler jeg at er et viktig eksempel på at jeg ikke fikk denne ideen om å begynne å gjøre litt i et vakum. Da jeg skulle fylle koppen på Narvesen og be om å få kaffe i den på en kaffebar første gang, syntes jeg det var flaut. Det var ikke så vanlig å ha med egen kopp.

Men etter bare noen måneder fant jeg gjenbrukbare kopper i mange butikker, og i dag har flere store kaffekjeder rabatt om du tar med egen kopp.  I dag synes jeg det er flaut når jeg har glemt den!

Her er bilde fra første flaue kaffekjøp på Narvesen:

Ta med din egen kaffekopp. Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes
Ta med din egen kaffekopp. Foto: Andrea Hegdahl Tiltnes

I løpet av det siste 1,5 årene har jeg gjort mange endringer i mitt liv. 

Små ting som å ha med egen kaffekopp, bruke handlenett i mye større grad, kjøpe meg truseinnlegg i tøy, kjøpe mest mulig klær og utstyr brukt, blitt flinkere til å ikke kaste mat, blitt kvitt datoskrekken på mat, spiser mindre kjøtt, blitt flinkere til å reparere ting ++. 

Men jeg kjøper også nye ting, det hender jeg glemmer kaffekoppen eller bare må ha en yoghurt på farten og ikke får resirkulert plastbegeret. Jeg husker ikke alltid handlenettet. 

Jeg har mye å gå på, men jeg har endret mye. 

Kanskje blir jeg en dag klar for kompost også? Men det aller fineste med dette lille prosjektet er at jeg har fått se så tydelig en holdningsendring i løpet av denne perioden. 


"Stemningen i samfunnet har sakte endret seg. Folk vil ha mindre plast, mer brukte klær, spise mindre kjøtt og gjøre en forskjell". 


Når folk endrer holdning, blir bærekraft lønnsomt og næringslivet følger etter. Kafeer leter etter alternativer til sugerør i plast. Det blir stadig lettere å velge bort kjøtt. Flere miljøvennlige produkter til rengjøring finner sin plass i butikkhyllene. Det har blitt tydelig for meg at det nytter å bruke forbrukermakten til å påvirke. 

Det jeg gjør er kanskje ikke så stort isolert sett, men når vi er mange som gjør det samme, så utgjør det en forskjell. Så jeg håper at du også vil være med å redde verden. Litt. 

Til slutt vil jeg vise frem dette fine svaret fra Godt Brød som jeg fikk da jeg påpekte at det var et paradoks at de ga rabatt på kaffe til de som hadde med egen kopp til take away, men ga ut iskaffe i plastbeger til noen som skulle drikke i kafeen:Besøk Instagram kontoen til Andrea.

Kommentarer