Amalia plukker opp - om sitt Zero Waste engasjement

Hei, Amalia her!

Før nyttår startet jeg prosjektet "Amalia plukker opp", hvor jeg plukket søppel i 70 dager for å sette mer fokus rundt plastforurensningen i havet og i naturen. Samtidig som jeg plukket opp reiste jeg rundt i Norge for å møte mennesker og organisasjoner som jobbet med samme tema.

Under forteller jeg litt om reisen min, hvordan jeg ble Zero Waste engasjert og hvorfor jeg tror Zero Waste kan være en del av løsningen på plastproblematikken.

Fra den første ryddeaksjonen, over 700 kilo med søppel Foto: Mari Smith
Fra den første ryddeaksjonen jeg var med på fant vi over 700 kilo med søppel!
Foto: Mari Smith


Rett etter studiene mine bestemte jeg meg for å ta et friår for å reise og jobbe med mine egne prosjekter. Jeg studerte interiørdesign hvor vi lærte om farger og former, materialer, designere og stilepoker. Selv om jeg synes det er utrolig gøy å skape en viss stemning i et rom ved bruk av interiør, så har tanken om at vi har blitt mer opptatt av hvordan vi har det i hjemmene våre enn utenfor våre egne fire vegger streifet.

Hva skal til for at vi blir like opptatt av å holde det rent å ryddig i naturen som hjemme hos oss selv?

Etter å ha plukket opp noen dager, begynte det å gå opp for meg hvor ille det faktisk var. Uansett hvor jeg dro fant jeg søppel liggende, og regelen om å plukke alt jeg så kunne jeg bare glemme om jeg hadde tenkt å komme meg noen vei.

Snusbokser, handleposer, sjokoladepapir, flasker, forskjellig matemballasje, og andre plastartikler er noe av det som gjentok seg. Noe er kastet og noe er mistet, det er mange måter søppel havner i naturen på. Raskt gikk tanken over på at det må finnes en måte å forhindre søppelet å havne på avveie.
Amalia plukker opp søppel på avveie Foto: Amalia-Louise Miniggio
Amalia plukker opp søppel på avveie
Foto: Amalia-Louise Miniggio

Det å gå inn i en vanlig dagligvarebutikk etter å ha plukket en eller to handleposer med søppel føltes som et nederlag. Jeg så butikken med nye øyne hvor hver plastartikkel var en potensiell "synder" som kunne havne i naturen. Så og si all maten var jo pakket inn i plast, det jeg nettopp hadde vært å plukket opp!

Det føltes som et skritt i feil retning, men det var også her mitt engasjement for Zero Waste startet.

Det ble naturlig å unngå mest mulig plast da jeg handlet mat i butikken, noe som ikke alltid er like lett. Det kreves litt mer planlegging enn den "vanlige" handleturen og en del prøving og feiling.

Vi har fått som vane å legge frukt og grønt i gjennomsiktige plastposer, noe som er helt unødvendig da du kan ta de rett i hånden eller i en medbrakt tøypose. Heldigvis har mange steder i Norge begynt å få Zero Waste butikker hvor man kan handle mat og hverdagsartikler uten emballasje. Bare det at en slik butikk eksisterer i et nærmiljø, er med på å sette fokus på problematikken og mulige løsninger rundt.

Det går an å handle Zero Waste på Kiwi og :) 

Men kan egentlig Zero Waste løse plastproblematikken? 

Jeg tror ihvertfall det er en del av løsningen. Bruk og kast mentaliteten er en del av problemet, og her tror jeg Zero Waste kan være en positiv motvekt. For om emballasjen ikke eksisterer i utgangspunktet vil det heller ikke være et potensielt problem.

Ja, vi kan slutte å kaste søppel i naturen og forbedre måter å håndtere avfall på. Men så lenge emballasjen eksisterer så vil det være en mulighet for at den havner i havet og naturen.

Så hva skal til for at vi endrer oss?

Jeg tror et fokus på Zero Waste hos enkeltpersoner, men også på større skala som bedrifter, kommuner og fylker vil være med på å få folk til å stoppe opp å tenke, og på sikt endre samfunnets vaner.

I dag skal alt gå så utrolig raskt; Stå opp, skole, jobbe, møte, trene, spise, sove. Mange av oss kjører denne karusellen uten engang å stoppe opp og tenke: "hvorfor, og for hvem?"

Kanskje kan Zero Waste livsstilen være med på å senke farta og få oss til å revurdere våre egne verdier og øynene opp for hva som faktisk betyr noe.

Kontraster på en strand utenfor Hoddevika.   Foto: Amalia-Louise Miniggio
Kontraster på en strand utenfor Hoddevika.
Foto: Amalia-Louise Miniggio

Kveldsplukk i mørket er gøy, ta med en lykt og noen venner! :)  Her med Ida og Helle på Selestranda (Jæren). @selebeachwatchers
Kveldsplukk i mørket er gøy, ta med en lykt og noen venner! :)
Her med Ida og Helle på Selestranda (Jæren). @selebeachwatchers

Før prosjektet hadde jeg så vidt hørt om begrepet Zero Waste. Nå tror jeg Zero Waste kan være er en del av løsningen på plastproblematikken vi står ovenfor i dag.

Forebygging er absolutt like viktig som det å plukke opp. Reduserer vi emballasjen vår, ja da reduserer vi også problemet. Jeg vet dette er enklere sagt enn gjort, men jeg tror virkelig Zero Waste livsstilen er kommet for å bli, og vil være med på å endre våre holdninger til hva vi velger å bruke tiden vår på.

Følg gjerne Amalia på Instagram - Amalia plukker opp og på Facebook.

Ida, Mari, meg og Tormod etter litt strandrydding i regnet :)
Ida, Mari, meg og Tormod etter litt strandrydding i regnet :)
Foto: Amalia-Louise MiniggioKommentarer