Er en zero-waste ferie mulig?

Å reise zero-waste er en utfordring, men ikke en umulighet.

Jeg heter Eidbjørg, er veganer på fjerde året, studerer i Oslo og har siden fjor høst forsøkt å minimere mitt personlige avfall, og spesielt bruk av engangsplast. Siden da har en ny verden åpnet seg og jeg har drastisk klart å kutte ned på engangsplast i hverdagen, ved å eksempelvis bruke økologiske bomullsposer til å fylle frukt, dadler og nøtter i på butikken, og ved å alltid ta med et Bowevil-handlenett til å fylle varene oppi.

I januar var jeg invitert til et bryllup i nær familie på Fillipinene, og jeg ble inspirert til å også klare å reise så nært zero waste som mulig. I løpet av 18 dager på Fillipinene kjøpte jeg ikke én plastflaske med vann eller annen drikke og levde så dyre- og miljøvennlig som mulig. Her er mine tips.


Zero-waste på Filippinnene. Foto: Eidbjørg Søreide
Zero-waste på reise. Foto: Eidbjørg Søreide

Målet med dette innlegget er å vise at selv om det å fly til andre siden av kloden er klimaskadelig, kan man likevel bidra til å gjøre noe bra for kloden og dyra, og skape økt bevissthet rundt emner som forsøpling og skadelig turisme.

Ikke minst er det både givende og lett å minimere vårt økologiske fotavtrykk når man reiser. Det er viktig å ikke glemme!

På flyturen

Dersom man av ulike grunner skal ut og fly, vil dette ofte være arenaen hvor man støter på første hinder og blir tilbudt en hel haug med engangsartikler, særlig ved langdistanseflyvninger.

For å gjøre flyturen så miljø- og dyrevennlig så mulig, bestilte jeg Klean Kanteen drikkeflasker800 ml og flere typer matbokser i stål fra Be:Eco noen dager før avreise. Disse fylte jeg med næringsrik og holdbar mat, og fylte flaskene med smoothie til turen bort til flyplassen. Drikkeflaskene ble fylt med vann fra vannmaskinen på Gardermoen senere.

Maten bestod blant annet av veganske sandwicher pakket inn i veganske Bees' wraps, en deilig quinoasalat med tofu i en stor Brotbox, og to Klean Kanteen-beholdere fylt med hjemmelagde energikuler.

Når man reiser er det viktig å holde seg hydrert og dette ble løst ved at vi fikk påfyll av både vann og annen drikke i flaskene på flyet så ofte vi ønsket. På denne måten kunne vi takke nei til plastglass og flymaten som er innpakket i plast og aluminiumsfolie. Det føltes så bra!

Før landing fikk vi fylt opp begge flaskene med kaldt vann og siden flaskene er på 800 ml, holder de en god stund, selv i varme strøk.

For meg er det mest meningsløse sløseriet på langdistansefly disse toalettveskene, øretelefonene og teppene man får utdelt gratis til turen og som bare kastes etterpå. Man kan lett unngå alt dette ved å ha en liten toalettveske (jeg bruker en liten bomullspose) med tannkost, tannkrem og gjerne en olje eller noe som gir fuktighet lett tilgjengelig, slik at man kan freshe seg opp etter en natts søvn på flyet, og ved å bruke egne hodetelefoner.

Med et lite strandteppe/skjerf og varme sokker holder man varmen på turen. Flyvertene prøvde flere ganger å pushe på oss disse toalettmappene med argumentet om at vi kom til å trenge dem, men stå på ditt og takk høflig nei.


Å reise zero-waste

Vår destinasjon på Fillipinene var området rundt Alona beach på Panglao, en liten halvøy på øya Bohol.

For å unngå å kjøpe vann eller annen drikke i engangsflasker passet vi alltid på å fylle opp flaskene før vi dro noen sted, og hver gang muligheten bød seg. Det gjorde den ofte.

Nesten alle overnattingssteder og restauranter vi besøkte hadde store vanndunker med rent vann man kunne fylle gratis fra. Disse dunkene blir hentet når de er tomme og fylles opp hos produsenten før de selges igjen.

Klean Kanteen drikkeflasken er med på stranda i Panglao. Foto: Eidbjørg Søreide
Klean Kanteen drikkeflasken er med på stranda i Panglao. Foto: Eidbjørg Søreide

Både jeg og kjæresten er veganere, og ble veldig positivt overrasket da vi fant "Shaka": En vegansk kafé som praktiserer zero-waste og støttet organisasjonen «Plastic Free Bohol». Her spiste vi flere ganger daglig. På menyen stod blant annet lekre veganske burgere, nachos, mango-curry, kaker, smoothier og smoothie bowls.

Med andre ord: Et miljø- og dyrevennlig paradis!

På restauranter og kaféer som ikke drev vegansk eller zero-waste fant vi også masse god vegansk mat. Ved å alltid presisere at man ikke vil ha sugerør når man bestiller ble også disse restaurantbesøkene dyre- og miljøvennlige. Hvis vi ønsket take-away tok vi med egne stålbokser som de ansatte fylte opp med et smil.

På den veganske kafeen Shaka, Bohol. Foto: Eidbjørg Søreide
På den veganske kafeen Shaka, Bohol.
Foto: Eidbjørg Søreide

Hjemmelagde energikuler. Foto: Eidbjørg Søreide
Hjemmelagde energikuler.
Foto: Eidbjørg Søreide

Siden vi også driver med dykking valgte vi en organisasjon som heter Sierra Madre Divers. De støtter Sea Shepherd og var blant grunnleggerne av dyrevernsorganisasjonen «Dogs of Alona».

Det er viktig å være kritisk til hvilken skole man dykker med, ettersom mange skoler ikke har retningslinjer for hvordan man skal behandle dyr og naturmangfoldet i havet. Det fører til massiv ødeleggelse av korallrev, og mistrivsel blant en rekke havdyr.

Panglao, Filippinnene. Foto: Eidbjørg Søreide
Panglao, Filippinnene.
Foto: Eidbjørg Søreide

Yoga. Foto: Eidbjørg Søreide
Foto: Eidbjørg Søreide

Alona beach, Panglao. Foto: Eidbjørg Søreide
Alona beach, Panglao.
Foto: Eidbjørg Søreide

Oppsummert:

  • Ha med en relativt stor drikkeflaske.

  • Ha med egne matbokser, gjerne i stål, som man kan fylle opp, både før og under turen. 

  • Ha med et bomullsnett som kan fylles med frukt og lignende når man skal på stranden.

  • Velg plantebasert mat av hensyn til både miljøet og dyrene. 

  • Vær kritisk til hva man støtter av organisasjoner og turistattraksjoner.

  • Si nei til plastsugerør, alltid.

For flere tips og triks i hverdagen, kan dere gjerne følge meg på Instagram-kontoen Eidbjørg Søreide.


- Eidbjørg 


Panglao øya Foto: Eidbjørg Søreide
Panglao øya
Foto: Eidbjørg Søreide

Vær en reisende, ikke en turist.  Foto: Eidbjørg Søreide
Vær en reisende, ikke en turist. 
Foto: Eidbjørg Søreide


Kommentarer