Hvorfor gidde å bry seg?

For noen uker siden la vi ut en post på Be:Eco's Instagram og Facebook som skapte engasjement. Et spørsmål vi noen ganger får er:

Hvorfor gidder vi å bry oss om planeten? Hvorfor gidder vi å gjøre de tingene vi gjør?

Det vil alltid være noen hardbarka pessimister der ute som mener at fremtiden er rævkjørt, uansett hva vi foretar oss i dag. De får mene det de vil. Deres holdning og meninger endrer ikke vår eller din oppfatning av hva vi mener kan og burde gjøres for å få til en bærekraftig fremtid for alle.

Dette innlegget oppsummerer hva Be:Eco tenker, og vi har også samlet de inspirerende kommentarene fra våre følgere 💛

Inspirasjon og refleksjon: Hvorfor gidde å bry seg om planeten vår?
Inspirasjon og refleksjon: Hvorfor gidde å bry seg om planeten vår?

Når folk spør oss om hvorfor vi gidder oss, svarer vi kort og godt: HÅP.

Vi gidder å bry oss fordi vi har et håp om en bærekraftig fremtider der fremtidens generasjoner kan nyte de tingene vi allerede har tatt, sett på og opplevd.

Vi gidder å bry oss fordi vi ikke vil se at naturen som har gitt oss SÅ mye, i form av mat, ressurser og visuelle opplevelser, skal dø ut.

Vi gidder å bry oss fordi vi har troen på at mange innerst inne, vil gjøre en positiv endring for verdenen vi lever i.

Vi gidder å bry oss fordi ... vi VELGER å bry oss. Å sitte på sidelinjen og ikke foreta seg noe når ødeleggelsene for naturen er så store, er å ikke leve. Man må velge sine kamper, og vi har valgt vår.

Nedenfor kan du lese andres kommentarer til hvorfor de gidder å bry seg 💚:

frk.kvendseth:

"Følelsen en får av å forsøke å leve i tråd med det man setter høyt. Godt for meg, godt for verden!"

mariatollaas:

"Jeg gidder å bry meg for folkene jeg er glad i. Tantebarna mine, og eventuelt mine egne barn, skal vokse opp i en best mulig verden. Jeg bryr meg for egoistiske grunner, fordi det gir meg en fantastisk følelse å leve etter noe man er stolt av, tror på og ser opp til. Jeg bryr meg fordi jeg ønsker det samme for barna til naboen min, og for naboen min. Jeg bryr meg fordi det utfordrer meg til utvikling og det å bruke hjernen for nye bærekraftige løsninger hver dag. Jeg bryr meg fordi naturen, mangfoldet og kunsten i den er det fineste vi har. 
Jeg bryr meg for samvittigheten om at forurensning rammer de som har minst hardest. Jeg bryr meg fordi jeg vet at jeg er en av alle. At havet består av uendelig antall dråper. At ingen kan flytte fjell alene. At det er mitt ansvar som menneske. Jeg bryr meg for så mange grunner, men mest for deg".


hanneoistad:

"Jeg bryr meg fordi jeg låner litt tid på denne planeten av mine (forhåpentligvis) fremtidige barn. Og uansett hvor mye klisjé det høres ut så er det sant".

m.hegg:

"Jeg ønsker ikke å redde miljøet... Jeg ønsker å bidra til å skape en verden hvor miljøet ikke trenger å reddes! For å få det til, så har det en betydning hva hver og en av oss gjør. Bidraget fra hver enkelt utgjør faktisk en forskjell!!!

kristinevegan:

"Jeg bryr meg fordi jeg elsker planeten vår, og ønsker at vi skal kunne leve her så lenge vi ønsker. Jeg vil være inspirerende og et forbilde for alle jeg kjenner, slik at de også kan begynne med små skritt på veien til å leve på en måte som tar vare på jorda vår".

fvhb80:

"Mange bekker små gjør en stor å. Et menneske alene gjør ikke den store forskjellen, men når vi alle gjør litt blir resultatene store. Og det vil jeg være med på".

_greygardens_:

Før trodde jeg at lille meg ikke kunne gjøre en forskjell. I dag vet jeg at jeg som forbruker har mye å si og at min påvirkning er viktig!"

christineh_r:

"Vi ser i dag konsekvensene av høyt forbruk over lengre tid: klimaendringer, mennesker som jobber under dårlige forhold for at andre skal ha billige varer, og dyr som lider for at forbrukere skal ha billig kjøtt. Betal mer, forbruk mindre".

linehenr:

"Fordi det å bry seg gir så mye mer mening enn å gi faen. Ganske åpenbart egentlig..."

no13:

"Jeg ønsker at mine tipp tipp tipp tipp oldebarn skal få oppleve og se alle de solnedgangene og soloppgangene jeg har gjort, men slippe å være bekymret for tilstanden på jorda som deres tipp tipp oldebarn skal få oppleve. Jeg bryr meg om mine barn, jeg bryr meg om fremtiden".

tabxtra86:

"Når jeg vet hvor stor skade enkelte ting (eks plastikk eller kjøttforbruk) gjør på planeten vår, klarer jeg rett og slett ikke å kjøpe disse tingene uten at jeg skader planeten. Det er ikke slik at jeg står på butikken og holder biffen i hånden og tenker "f*ck it". Nei, det eneste jeg tenker er at jeg er med å bidrar til å gjøre det enda verre ved å kjøpe f.eks plastikkprodukter eller biff... Jeg blir også veldig glad av å være en bevisst forbruker, og å ha denne livsstilen gjør meg ingenting. Jeg er ikke 100% plastfri, men vil si at jeg har kuttet forbruket med i allefall 70% siden jeg begynte å bry meg om det. Og kjøttforbruket har gått ned med 95% siden 2013".


stinelysebo:

Fint å lese alle de gode og gjennomtenkte refleksjonene over. Det som provoserer meg mest, er de menneskene som får seg til å si "det hjelper ikke uansett hva jeg gjør". Eller som en viss politiker sa: "Hva er klimaendringer?" Det minner om trangsynthet. Utsagn som "jeg gidder ikke", eller alle helgeturene folk drar på for å nyte og nyte, uten å tenke over hvilke utslipp man belaster jorden med. Det gir en god følelse å endre tankemåte og livsstil, samtidig som det bidrar til noe større, og et veldig flott fellesskap blant alle som ønsker å gjøre en forskjell. Det som gir meg størst engasjement til å fortsette - som flere nevner her - er den fantastiske naturen vår som vi skal forvalte og ta vare på!"


hannelofstad:

"Jeg bryr meg av de samme grunnene dere skrev opp. Jeg bryr meg fordi det virker. Jeg bryr meg for at planeten skal føle seg bedre".

juneoftrees:

"Hvis alle gjør litt, utgjør det en enorm forskjell. Tenk på hvor mange vi er, hvilke enorme forskjeller vi kan gjøre og hvor fantastiske vi kan være hvis vi vil! Hadde alle hatt din håpløse innstilling, hadde planeten sett helt annerledes ut enn det den gjør i dag, og det hadde vært vanskelig for folk å bo på store deler av den." - Svar etter frokost og kaffe.Svar før frokost og kaffe egner seg bare i Nord-Norge: "Få haue ut av ræva" osv...


hanneloreolsen:

"Alt og alle har en verdi, uavhengig av menneskers nytte av den. Uten jorda har vi ingen sted å leve, så det er vi som bør tjene verden, ikke verden som bør tjene oss".

ireneserina:

"Jeg bryr meg fordi det er det eneste jeg kan. Jorden er et fantastisk sted, jeg ønsker at den skal være det om 10 år, om 30 år, om 400 år. Det er å være medmenneske å bry seg, å sørge for at færrest mulig blir drevet på flukt og til konflikter. Kun enkeltmennesker kan påvirke andre enkeltmennesker og dermed politikerne våre og endre holdninger. Jeg bryr meg fordi at også min sønn skal bry seg".

tonebetten:

"Jeg tror dessverre det er like mange av de som ikke bryr seg, for om de hadde tatt klima- og miljøendringene innover seg hadde de måttet gjøre store endringer i måten de lever livene sine på. Reiser og overforbruk er en stor del av identiteten til mange, og veldig mange har fått en større kjøpekraft de siste 50 årene, og de akter å bruke det akkurat som de vil. Jeg ser ihvertfall mange som hører til den øvre middelklassen som ikke tenker seg om verken en eller to ganger. Dessverre kan det være vanskelig å nå ut til mange uten å virke belærende eller kritisk. 
eg tror veien å gå må være god kunnskap og større samfunnsendringer og gode ordninger som gir fordeler for de som velger å leve bærakraftig gjennom kollektiv kildesortering, egen matauk og hva det måtte være!
Det er viktig å bry seg, og det finnes utrolig mange små ting man kan gjøre for gjøre verden mer bærekraftig og rettferdig!"


annh.pictures:

"Jeg har ikke bil som forurenser, jeg flyr ikke ofte heller. De som forurenser minst, er de som blir bedt om å redde verden! Nå er det en Tesla i verdensrommet og forhåpentligvis blir det flere mennesker som velger Tesla og hybrideskip. Kanskje blir det miljøvennlig å fly også. Verden ser ut til å gå fremover! Plastikken er vanskelig å unngå, håper det løser seg."

d9fnkis:

"Jeg tror at alt hjelper uansett hvor lite eller mye det er. For summen av det lille hver og en av oss gjør, blir mer enn ingenting. Jeg bryr meg fordi det er ingen planet B. Vår lille, fantastiske planet er PLANETEN (ja, med store bokstaver = The One)".

villefoler:"Om alle hadde giddet å bry seg, så hadde vi fortere blitt kvitt problemene våre. Når jeg bryr meg så "smitter" det over på ungene mine som er fremtiden, naboer og kjente påvirkes også positivt ved at jeg bryr meg. Fikk spørsmål på butikken av en nabo om hvor jeg hadde kjøpt fruktposene. Hun var så oppgitt over all plasten hun også".


himmelkroken77:

"For det handler om å være høflig til moder Jord".

yogaid67:

"Det finns inget alternativ för mig. Att inte bry sig är som att ge upp och det är inte rättvist mot kommande generationer eller mot alla de som redan nu lider av konsekvenserna av vårt sätt att leva".

Edel:

"Jeg tenker at, 'det skal ihvertfall ikke stå på meg!' om verden går under, vet jeg at jeg gjorde mitt for å inspirere andre, leve miljøvennlig og bidra med det man kan".


Trine:

"Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Så da vil jeg være en av de som gjør noe!"

Nina:

"Hvorfor gidde å IKKE bry seg, når det er blitt så enkelt å bry seg? Det kommer stadig gode nye miljøvennlige produkter man kan velge, man må bare endre litt på vanene sine."

Monica:

"Noe er bedre enn ingenting. Hvis alle gjør noe så blir det ganske mye til sammen".

Heidi:

"Ingen kan gjera alt,men alle kan gjera litt."

Ruth:

"Mange bekker små, gjør en stor å heter det!"

Kommentarer