Hva er Zero-Waste?

Når folk hører begrepet "zero-waste" tenker de automatisk at de må leve et liv uten noe søppel. Bildet av glasskrukken til Lauren Singer er det noe av det første som popper up i hodet.

Idealet er riktignok zero-waste (eller "null-søppel" på norsk), men i praksis handler zero-waste om et tankesett som skal kulminere i en livsstil der du tenker gjenbruk av de tingene du tar inn i husholdningen og eliminerer mest mulig søppel i hverdagen. Gjenbruk er et viktig stikkord blant zero-wastere.

Hva er zero-waste?
Hva er zero-waste?


Bakteppet for zero-waste er det endeløse forbruket vi mennesker er blitt vant med, men som dessverre setter sine dype spor i form av enormt forbruk av ikke-fornybare ressurser som olje og kull, beslag på store landarealer, tung plastforurensning på land og i havet og ikke minst økt utslipp av skadelige drivhusgasser i atmosfæren.

Å tenke og å leve zero-waste er en måte å si at: "Nok er nok". Du tar rett og slett et oppgjør med forbruket ditt og avfallsmengden din.

Bea Johnson, kjent som zero-waste dronningen, oppsummerer zero-waste livsstilen i disse prinsippene:

"Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot" 

(Repair er også en god nr. 3 her mellom Reduce og Reuse)

Refuse = si nei til engangsartikler og vareprøver.

Når du f.eks er på kafé eller er ute på byen, er det vanlig å bli tilbudt engangskopp, papirserviett og plast sugerør. Kartlegg ditt eget mønster og finn ut hva du kan ta med hjemmefra for å slippe engangsartiklene.

Vareprøver er en skjult kilde til søppel. Der og da tenker man at det er gratis, og det er enkelt å plukke det med seg. Men dersom du tar en titt i skuffen din, så skjønner du at det har ballet på seg med ting du ikke har rukket eller giddet å bruke. Dette blir til unødvendig avfall.

Reduce = bytt ut engangsartikkelen du har hjemme med en gjenbrukbar/komposterbar versjon for å generere mindre søppel.

Handle mat i løsvekt. Bruk tøyposer og handlenett!

Typiske engangsartikler:

  1. Kjøkkenrull - erstatt med tøyservietter eller gamle filler/kluter
  2. Oppvaskbørste i plast - erstatt med oppvaskbørste i tre med utskiftbart hode
  3. Plastfolie - erstatt med oppbevaringsbokser, vokset matpapirkomposterbare papirposer, komposterbare fryseposer
  4. Små plastposer i matbutikken - erstatt med tøyposer som kan vaskes og gjenbrukes mange ganger
  5. Store plastposer - erstatt med et handlenett
  6. Plast sugerør - erstatt med vaskbare sugerør laget av rustfritt stål eller bambus
  7. Sjampo og såper i plastemballasje - erstatt med såper/sjampo i fast form
  8. Engangs pads - erstatt med vaskbare ansiktspads laget av økologisk bomull/hamp
  9. Tamponger og bind - erstatt med en menskopp
  10. Tannbørste i plast - erstatt med en tannbørste laget av tre og naturlige fibre
  11. Barberhøvel i plast - erstatt med tradisjonell barberhøvel og barberblader i metall
Hva er zero-waste livsstil? Start med å tenk gjenbruk!
Hva er zero-waste livsstil? Start med å tenk gjenbruk!

Repair = reparer fremfor å kjøpe nytt. Har du en slitt skosåle, oppsøk en skomaker. Har du fått et hull i genseren din, kan du forsøke å lappe. Har du knust skjermen på telefonen din, kan du heller skaffe deg en ny skjerm fremfor å kjøpe en helt ny telefon.

Bor du i storbyene, har du muligheten til å dra på 'Fiksefester' som arrangeres i ny og ne. På disse verkstedene, kan du lære deg å bruke en symaskin eller få hjelp til å fikse en laptop eller mobil.

Reuse = dersom du trenger noe nytt, velg gjerne second-hand om det gjelder klær, bøker eller sportsutstyr.

Lån klær av venner og familie eller lån en drill av naboen din - mulighetene er mange! Ta i bruk tjenester som finn.no, Tise eller ta deg en tur til nærmeste bruktbutikk eller loppemarked. Du kan også leie klær hos Fjong.co og Just Fashion. Nettsteder og markedsplasser som leieting.no og nabobil.no er også verdt å sjekke ut.

'Reuse' i zero-waste forstand handler også om å gjenbruke ting du allerede eier, f.eks tomme syltetøysglass kan få nytt liv.

Gjenbruk gamle syltetøysglass.
Foto: Agathe Bjørnsdatter Molvik (demonladdie på Instagram)
En enslig sokk fylles opp med tørkede blomster, for å gi romduft Foto: Maria-Lujza Zavodny
En enslig sokk fylles opp med tørkede blomster, for å gi romduft
Foto: Maria-Lujza Zavodny

Recycle = det som ikke kan repareres eller gjenbrukes, bør du resirkulere. I Oslo og flere kommuner har man heldigvis muligheten til å gjenvinne glass, metall, tre, plast, tekstil, lyspærer m.m.

Rot = komposter dersom du har muligheten til det. Bor du i en leilighet, kan du kompostere matavfallet ditt med Bokashi. Den tar liten plass på kjøkkenet, er enkel å bruke, og komposteringen av matavfallet lukter ikke råttent.

Innebærer zero-waste livsstilen at du må kaste alt av plast du har hjemme?

Zero waste livsstilen er en prosess og er rettet mot engangsplast. Det virker mot sin hensikt dersom du kaster alt du eier og har av plast, for å kjøpe nytt. Dersom plastproduktene fortsatt er brukbare, er det i ren zero-waste ånd å bruke disse opp :-)

Bruk gjerne opp det du har selv om det er laget av plast, f.eks tupperware bokser til matoppbevaring. Enkelte plastprodukter kan gjenbrukes, det er engangsplasten man gjerne vil redusere bruken av :-)

Når du har brukt opp varen, kan du ta et steg videre og velge et bedre, miljøvennlig alternativ.

Plastfrie rengjøringstilbehør - hva er zero-waste?
Plastfrie rengjøringstilbehør - hva er zero-waste?

Jeg vil gjerne begynne med zero-waste, hvor starter jeg hen?

Start gjerne med noe du er komfortabel med og som passer din livsstil. De fleste zero-wastere startet med noe så enkelt som å ta med et handlenett og bruke tøyposer i matbutikken. Dette er noe ALLE kan gjøre :-)

Andre enkle ting du kan starte med:
Ta med din egen kaffekopp når du kjøper ferdigkaffe ute.  Avbildet: Klean Kanteen Wide Insulated shale black
Ta med din egen kaffekopp når du kjøper ferdigkaffe ute.
Avbildet: Klean Kanteen Wide Insulated shale black

Når du har etablert en eller to zero-waste vane, er det lettere å avansere og prøve nye ting. Det nye tankesettet du har vendt deg til, vil forplante seg til andre områder av livet ditt. Snart vil du få lyst til å gjøre mer for å kutte ned på søpla di - også på jobb, på trening, når du reiser osv.

Etterhvert som du får mer kontroll på produsere mindre søppel i hverdagen, er det naturlig å begynne å lage sine egne kosmetiske produkter og rengjøringsmidler.

DIY-oppskrifter finner du her.

Har du muligheten, er det helt rått å dyrke sine egne grønnsaker, spesielt mat som er pakket i mye plast i matbutikken.

Zero-waste høres vanskelig ut?

Vi lever i et samfunn med altfor høy toleranse for plast, og det er faktisk helt umulig å unngå plast hele tiden. Ekstremt mye er pakket i eller laget av plast, fra mat til medisiner. Det avgjørende er at vi faktisk har lyst til å gjøre noe med det og bruke vår forbrukermakt til å påvirke samfunnet i riktig retning.

I starten er det å begi seg på zero waste livsstilen utfordrende fordi man er i en fase der du skal etablere nye vaner.

Risikoen for å skli ut er lavere dersom du gjør ting i ditt eget tempo. Når det er sagt, er det ikke noe som heter perfeksjonisme blant zero-wastere. Du kommer til å ha noen dårlige dager/perioder der lysten til å redusere plastbruken ikke er like intens. Og det er helt greit.

Når du har innarbeidet noen gode rutiner, vil du ikke lenger tenke at å leve zero-waste er vanskelig, men heller se på det som en mulighet til å gjøre ting bedre. For det er det vi må gjøre for å få til en bærekraftig fremtid.

Vi må alle gjøre noe lite for noe stort. 

Kommentarer

  1. Takk for godt innlegg! Håper mange lar seg inspirere og merke at det slett ikke er så vanskelig å redusere forbruket:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig! :) Vi krysser fingrene for at flere lar seg inspirere :)

      Slett

Legg inn en kommentar