DIY: Hvordan sy og strikke en tøypose til matoppbevaring

[Sponset innlegg]

Hei! Jeg heter Ingrid Viken Hemstad og jeg prøver virkelig å redusere mitt, og kjærestens, forbruk av plast ved å finne alternativer til de mest brukte plastproduktene i hjemmet. 

Noen av tøyposene mine.  Den store til høyre er strikket mens den store til venstre er kjøpt. Resten har jeg sydd selv. Foto: Ingrid Viken Hemstad
Noen av tøyposene mine.
Den store til høyre er strikket mens den store til venstre er kjøpt. Resten har jeg sydd selv.
Foto: Ingrid Viken Hemstad
 Bruken av plastposer til frukt og grønt som kun brukes en gang var en stor kilde til unødvendig plastavfall i hjemmet, og for å redusere det kjøpte jeg en pakke med tøyposer fra BeEco, men fant fort ut at man trenger flere enn to slike tøyposer for å få til en plastfri handel. 

Jeg ville jo få med meg tomater, løk, poteter, avokado OG kaffebønnene hjem, helt plastfritt!

For å få med alt dette hjem sydde jeg derfor poser i ulike størrelser, slik at jeg nå har 7 poser i ulike fargekombinasjoner. Den ene er til og med strikket! 

Stoffet jeg har brukt har ikke noe stretch, så om det er en større handel jeg skal på, for eksempel 1 kg potet, handler jeg dette i posene jeg kjøpte i starten eller i den jeg har strikket. 

Jeg synes det er tungvint å fortelle de bak kassa hva som er i hver pose, så jeg har derfor sydd flere av posene med stoff på ene siden og blonder på den andre, slik at de i kassen tydelig kan se innholdet.

Hvordan syr du en tøypose

For å sy din egen tøypose trenger du:
 • Stoff (jeg bruker bomullsstoff)
 • Saks
 • Målebånd
 • Knappenåler
 • Symaskin (har du ikke symaskin kan du jo sy med håndsøm)

Til posen jeg sydde her klippet jeg ut to like store tøystykker på 24 x 35 cm. Det kan være lurt å stryke stoffet før du gjør noe mer med det. 

Brett så omtrent 1 cm innover på begge sidene før du bretter langs bunnen av posen slik at du får en fin kant i hjørnene. Sikre disse kantene med knappenålene.

De to stoffstykkene etter at 1 cm er brettet inn og sikret med nåler på hver side og i bunnen. Foto: Ingrid Viken Hemstad
De to stoffstykkene etter at 1 cm er brettet inn og sikret med nåler på hver side og i bunnen.
Foto: Ingrid Viken Hemstad

Nå syr du en søm rundt der du har brettet inn og fjerner nålene. 

På toppen av hvert tøystykke bretter du nå ned 4 cm og fester med nåler før du syr dette fast. Dette vil bli der snøret på posen går igjennom. Jeg prøvde meg på en pyntesøm i sikksakk som det viste seg at maskinen min ikke hadde. Men det ble da litt dekorativt likevel.

Her er sømmen rundt posen synlig i tillegg til sømmene tvers over posen som trengs for å lage rom til snoren. Foto: Ingrid Viken Hemstad
Her er sømmen rundt posen synlig i tillegg til sømmene tvers over posen som trengs for å lage rom til snoren.
Foto: Ingrid Viken Hemstad

Nå legger du de to tøystykkene oppå hverandre og sikrer med nåler når de ligger kant i kant. Så syr du rundt hele posen og til rett ovenfor der sømmen for den øvre brettekanten går. 

Jeg sydde min søm på utsiden av posen, men her kan man like greit feste de sammen med vrangen ut, sy sammen og så vrenge posen. Da vil sømmene ligge inni posen i stedet for utenpå slik det gjør på min.

Her kan man se at de to tøystykkene mineer sydd sammen på utsiden av posen. Foto: Ingrid Viken Hemstad
Her kan man se at de to tøystykkene mineer sydd sammen på utsiden av posen.
Foto: Ingrid Viken Hemstad

Nå er selve posen ferdig og det gjenstår bare å tre en snor eller skolisse igjennom slik at man kan lukke posen og knyte igjen. Lag to like lange snører som er posens bredde x 2 + nok til å lage en knute. 

Deretter trer du den ene fra venstre, gjennom begge stoffbitene og knyter til når du kommer rundt. Den andre snoren tar du fra høyre og gjør det samme med. Når du da skal knyte igjen posen trekker du i begge knutene og strammer til.

Her kan du se at hvert snøre går igjennom begge tøystykkene slik at du får en knute på høyre og en på venstre side av posen. Dette gjør den lett å åpne og lukke når du er på butikken. Foto: Ingrid Viken Hemstad
Her kan du se at hvert snøre går igjennom begge tøystykkene slik at du får en knute på høyre og en på venstre side av posen. Dette gjør den lett å åpne og lukke når du er på butikken.
Foto: Ingrid Viken Hemstad
Det ferdige resultatet; blonder på ene siden og stoffet av et gammelt skjørt på den andre. Da er det lett for de på butikken å se hva du handler, og du får en morsom pose som det er litt flaut å vise på butikken de første gangene du bruker den :) Foto: Ingrid Viken Hemstad
Det ferdige resultatet; blonder på ene siden og stoffet av et gammelt skjørt på den andre. Da er det lett for de på butikken å se hva du handler, og du får en morsom pose som det er litt flaut å vise på butikken de første gangene du bruker den :)
Foto: Ingrid Viken HemstadHvordan strikker du en tøypose

For å få til en strikket pose la jeg opp 100 masker med tynt bomullsgarn på pinne 4. 

Etter noen omganger strikket jeg to masker sammen og la opp en ny annenhver ut omgangen for så å strikke rett i noen omganger. På den måten fikk jeg hullene nederst på posen. 

Når den var 23 cm lang felte jeg av og sydde den sammen i bunnen. 

Øverst la jeg til to stoffremser som er sydd fast øverst på posen og danner den pølsa som snøret går igjennom. På denne brukte jeg en tykkere snor, og det ble derfor bare plass til et snøre. På en strikket pose vil det være mye stretch og man får med seg veldig mange poteter!
 
Den strikkede posen inneholder her 1,5 kg poteter, og den kunne fint fått plass til fler! Om man strikker får man mye mer stretch i posen enn man gjør med for eksempel de som er sydd i bomullsstoff. Foto: Ingrid Viken Hemstad
Den strikkede posen inneholder her 1,5 kg poteter, og den kunne fint fått plass til fler! Om man strikker får man mye mer stretch i posen enn man gjør med for eksempel de som er sydd i bomullsstoff.
Foto: Ingrid Viken Hemstad

Jeg har arvet symaskinen til min bestemor, og den syr ikke like rett og fint som den gjorde for 40-50 år siden, men posen sitter sammen og det er uansett gøy å holde på med det. 

Jeg håper dere er blitt inspirert til å ta med en hjemmelaget pose på butikken. De bak kassa synes alltid det er gøy når jeg kommer med de fargerike posene mine og jeg får mye ros for det jeg gjør, både at jeg syr og at jeg reduserer plastavfallet i hjemmet. 

Lykke til!


Besøk gjerne bloggen til Ingrid Viken Hemstad. Klikk her. Eller følg henne på Instagram.

Har du ikke tid til å sy eller strikke dine egne tøyposer? Se utvalget av bomullsposer hos Be:Eco netthandleri.


Kommentarer