Oppskrift: sy dine egne gjenbrukbare kaffefiltreHer er en kjapp DIY som viser hvordan du lett som en plett kan sy dine egne kaffefiltre.


Hvordan lage dine egne kaffefiltre. Foto: TB
Hvordan lage dine egne kaffefiltre. Foto: T.B


Det du trenger er:

 • Overlockmaskin eller vanlig symaskin
 • Bomullsstoff
 • Stoffsaks
 • Et kaffefilter i papir
 • Lang tynn nål til å feste tråder med (om du bruker overlockmaskin) 
 • Strykejern

Jeg har brukt rester av et gammelt sengetøy som jeg kjøpte på Fretex for mangfoldige år siden.

Om du finner økologisk stoff i den rette kvaliteten så bruk gjerne det! Det beste er jo selvfølgelig å bruke stoff med minst mulig rester av kjemikalier fra produksjonen. Det er derfor viktig å vaske stoffet godt på forhånd, og skyll det godt etter vask slik at det ikke inneholder rester av vaskemiddel.

Om du ikke har prøvd vaskenøtter, som er et naturlig vaskemiddel uten kjemiske stoffer, kan jeg anbefale disse. Stoffet jeg har brukt, ja det har nok vært godt brukt over årenes løp, og inneholder neppe rester av kjemikalier.

Etter stoffet er vasket og skylt, er det klart for å klippes i. Bruk et kaffefilter i papir som mal. Brett stoffet dobbelt og legg den sømløse kanten av kaffefilteret langs brettekanten. Klipp rundt filteret og legg eventuelt til ekstra sømrom langs buekanten om du ønsker det.


Bruk et kaffefilter i papir som mal Foto: TB
Bruk et kaffefilter i papir som mal
Foto: TB

Nå skal kaffefilteret få en søm øverst langs buekanten, slik at det ikke rakner. Jeg har brukt en overlockmaskin til dette, men det går også helt fint å bruke en vanlig symaskin.


Sy ditt eget gjenbrukbart kaffefilter Foto: TB
Sy ditt eget gjenbrukbart kaffefilter
Foto: TB

Så brettes filteret dobbelt med rettsiden ut, og du syr nå siste søm ned langs siden. Om du bruker vanlig symaskin kan du feste tråden ved begynnelse og slutt av denne sømmen. Om du bruker overlockmaskin så pass på at du har 2-3 cm med tråd i hver ende, disse skal nå festes ved hjelp av en lang nål. Trådene festes ved å tre de tilbake gjennom sømmen.

Trådene er her festet på hver side.
De som er glad i mer fargerike kaffefiltre kan slå seg løs!

Etter at du har festet trådene, press sømmene godt med et strykejern. Jeg har også kokt filtrene et par ganger i noen minutter for å være sikker på at eventuelle rester av vaskemiddel fjernes. Henges deretter opp til tørk.

Og da har du jammen sydd dine egne kaffefiltre! Disse kan brukes om og om igjen, og sparer miljøet for unødvendig avfall. Lag gjerne en hel drøss og gi bort til venner og familie.

Det aller siste du nå skal gjøre er å lage deg en stor velfortjent kopp kaffe!

P.s. Husk å rens kaffefilteret og heng det opp til tørk med en gang.

Lykke til!


Instagram konto


Kommentarer

 1. Takk ��
  Nå er det blitt sydd kaffefilter her i huset også ��

  SvarSlett

Legg inn en kommentar