Aroniabær - gratis supermat i nabolaget

I forfjor var jeg så heldig å bli oppmerksom på at det finnes GRATIS SUPERBÆR rett rundt hjørnet i mitt eget nabolag! :D

Aronia - Aronia Melanocarpa - Svartsurbær - Black chokeberries -  Musta-aronia - Apfelbeere - Aronie á fruits noirs :)
Aronia med vakre høstfarger Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia med vakre høstfarger
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Nesten moden aronia Foto: Ellen Dyb Wedeld
Nesten moden aronia
Foto: Ellen Dyb Wedeld


Samboeren min hadde vært ute på hundelufting, og hadde dratt med seg hjem noen digre greiner med fantastiske høstfargede blader og store klaser med nydelige svarte, dekorative bær. Tanken var å sette det til pynt i en stor krukke. Noen i nabolaget hadde beskåret buskene, og det hadde ligget masse greiner i en svær haug.

Mens han sanket sammen greiner, hadde han kommet i snakk med en mann som sto og forsynte seg av bærene, og sa han pleide å bruke dem på frokostblandingen :) Samboeren min fortalte dette da han kom hjem, men jeg insisterte på at bærene kunne være veldig giftige, og begynte å undersøke saken.

Etter litt googling, ble det klart at dette var så langt fra giftig - tvert imot supersunne bær som het aronia, eller "svartsurbær" på norsk.

Aronia: Vakker og fargeglad Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia: Vakker og fargeglad
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Dette var en sann åpenbaring, nesten som å finne gull; det kryr jo av aroniabusker nærmest overalt; som hekker, i hager, i rundkjøringer og ved busstopp. De er så dekorative med de nydelige høstfargene og flotte bærklasene, og er kjempepopulære som dekorbusk.

Det de fleste i Norge ikke er klar over (ennå), er at bærene ikke bare er spiselige, men rett og slett super-duper næringsrike og sunne ;D
Tørket aronia Foto: Ellen Dyb Wedeld
Tørket aronia
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Etter mere googling fant jeg ut en masse om aroniaens fortreffeligheter, mange ulike måter å bruke aronia på, at det blir dyrket kommersielt i mange land (f.eks Polen, Sør Korea, Russland m.m., også litt i Norge).

Det finnes masse produkter med aronia, mye dyr helsekost, av og til ser vi den i matbutikken i juiceblandinger - f.eks sammen med eple og druer :)

Aronia i blomst Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia i blomst
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia på havregrøt Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia på havregrøt
Foto: Ellen Dyb Wedeld

...så samtidig som jeg kanskje har lyst til å holde hemmeligheten om dette "sorte gullet" for meg selv, har jeg også kjempelyst til at flest mulig skal få vite om det, og kanskje se buskene i nabolaget sitt med nye øyne ;)

Det er litt trist å se så verdifull mat gå til spille år etter år, mens vi bruker millioner i helsekosten. Fugler og mange dyr elsker aronia, men det er masse til overs til oss også.

Det går an å spørre om å få gå på slang hos naboen, eller bare forsyne seg om det virker ok og det ikke skader noen (ja, jeg tilstår, har plukket både med og uten lov ;)

Såklart velg busker som ligger litt unna de mest forurensede veiene, og - OBS! Vær sikker på at du har "rett busk" - det finnes mange busker med svarte bær ;)

Lett som en plett å plukke aronia! Foto: Ellen Dyb Wedeld
Lett som en plett å plukke aronia!
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Les gjerne mer om aronia her: rolv.no

Jeg har også, i min aronia-begeistring, laget en gruppe på facebook som heter "aronia til folket" til opplysning og inspirasjon, og alle er kjempevelkommen innom :) Det finnes også en dansk fb-side som heter "aronia opskrifter".

PS. Har også litt aronia-stoff på insta (eldywe)

Aronia: lett å plukke - lett å rense! Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia: lett å plukke - lett å rense!
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia fryses i maistic maisbaserte komposterbare fryseposer! Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia fryses i maistic maisbaserte komposterbare fryseposer!
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia i maistic fryseposer - klar for kulda! Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia i maistic fryseposer - klar for kulda!
Foto: Ellen Dyb Wedeld


Litt aronia - facts - egenskaper og bruk <3

 • Er sannsynligvis å finne på en busk nær deg, og sannsynligvis helt gratis (spør først hvis du finner en privat hekk)

 • Kanskje busken er din egen, men du ante ikke bærene var spiselige? Hvis du ikke skal bruke dem selv - la andre plukke! :D

 • Super-lette å plukke; på første forsøk plukket vi 22 kg på 45 minutter. Nå for et par dager siden plukket vi 2 store bøtter breddfulle på 30 minutter.

 • Super-lette å rense!

 • De kan og bør fryses før bruk (evt stå ute en frostnatt), da blir de litt mindre bitre. Frosne bær klistrer seg ikke sammen, så det er kjempelett å plukke ut fra frysen akkurat de bærene du trenger.

 • Aronia har 3 x så mye antioksidanter som blåbær - og det er MYE.

 • Er rike på vitaminer; f eks vitamin A, E og B2, og de er katalysatorer for opptak av vitamin C. Aronia har 20 x så mye vitamin P (bioflavonoider) som epler og appelsiner.

 • Er rike på spormineraler; bl a jern, molybden, jod, kalsium, bor.

 • Hjelper til med å styrke immunsystemet, regulere blodtrykket, senke kolesterol, og har en astringerende (merkes på "snurpende" smak ;) ) og slimløsende effekt.

 • Det finnes absolutt ingen indikasjon på at det å konsumere aronia, eller produkter fremstilt av aronia,  innebærer noen som helst risiko.

 • Buskene kan bli fra 1,5 - 3 m høye.

 • Aronia vokser vilt i Nord Amerika, og dyrkes kommersielt i bla Øst Europa og tidligere Sovjetunionen.
Snart moden aronia... ;) Foto: Ellen Dyb Wedeld
Snart moden aronia... ;)
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia i vannkefir; deilig smak og farge på ur-brusen :D Foto: Ellen Dyb Wedeld
Aronia i vannkefir; deilig smak og farge på ur-brusen :D
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Mine favoritt-aronia-bruksområder så langt har vært.....
 • Frys ned og ha dem liggende ferske og ubearbeidede til div bruk. De er så lette å plukke fra hverandre at det ikke er nødvendig å tenke på å fryse i små porsjoner. Obs! Vi trenger ikke bruke plast-fryseposer lenger! Jippi! :D Nå bruker jeg bare kompostérbare mais-baserte fryseposer, og til og med dem bruker jeg gjerne om igjen flere ganger (tiden med unødig plastbruk-og-kast er definitivt over!)

 • Ha i smoothie (den er opplagt ;))

 • Tørkede bær - kanskje topp-favoritten her hjemme. De tar flere (!) dager å tørke (jeg bruker helst dehydrator), det kan bli klissete og kan være litt jobb å pirke løs, men det er SÅ verdt det. Av og til har jeg lyst til å bearbeide det jeg høster på en måte som ikke krever tilsatt sukker. Når disse bærene tørker, mister de bitterheten og blir mye søtere og intenst gode. Vi spiser dem som godis, og vi blander dem alltid i hjemmelaget granola! <3

 • I min granola (denne gangen) brukte jeg havregryn, sesamfrø, gresskarfrø, kokosflak, solsikkefrø, dadler, fiken, maldonsalt, eplejuice, vegansk margarin/litt rapsolje, råsukker. Ristet det litt ekstra lenge i ovnen for enda bedre smak og krønsj. Laget på slump, og sånn "man tager hva man haver", men ikke så ulikt denne oppskriften her.

 • Drysse hele, rå bær på (evt under) havregrøten. Ekstra godt sammen med noen søte frukter i tillegg; eple, banan, rosin...
 • I smuldrepai sammen med eple! <3 Her er en nydelig oppskrift på smuldrepai forresten...

 • Syltetøy (aronia og eple er en super kombinasjon) Det finnes mange spennende oppskrifter, ofte sammen med andre frukter, krydder eller brennevin.

 • Sirup eller juice. Blir skikkelige power-shots som kan holde forkjølelsen unna gjennom vinteren.

 • Hele friske bær tilsatt i vannkefir :) Gir nydelig farge og smak til "ur-brusen".

 • ...og det er mange andre bruksområder jeg har hørt om, men ikke prøvd selv; i likør, i muffins og pannekaker og kaker, frysetørket og pulverisert, m.m.m.....
Tørket aronia i hjemmelaget granola; "a match made in heaven" Foto: Ellen Dyb Wedeld
Tørket aronia i hjemmelaget granola; "a match made in heaven"
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Tørket aronia kan f eks oppbevares i koselig boks ;) Foto: Ellen Dyb Wedeld
Tørket aronia kan f eks oppbevares i koselig boks ;)
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Granola med aronia.....<3 Foto: Ellen Dyb Wedeld
Granola med aronia.....<3
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Vakre, generøse aroniaklaser <3 Foto: Ellen Dyb Wedeld
Vakre, generøse aroniaklaser <3
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Håper dette har vekket nysgjerrigheten litt, og at du fra nå av ser på buskas med nye øyne ;D

Med ønske om god sanking av disse (ikke så ville) superbærene! ;)


Kommentarer

 1. Takk for flott og informativ side, som jeg har tillatt meg ådele med mine fb-venner!

  SvarSlett
 2. Akkurat funnet dem hos naboen.
  Nå har han ingen.
  Spurte om lov....

  SvarSlett
 3. Så sspennende! Jeg har plukket tre små spann med aroniabær og har fylt opp sopptørkeren min til første omgang. Det ble mange poser til frysen også, som jeg gleder meg til å ta frem utover vinteren. :) Takk Ellen
  (husker du tante Gunn i Kristiansand?)

  SvarSlett
 4. Bør bærene fryses før jeg tørker dem?

  SvarSlett
 5. Herlig og informativt. Men når du tørker.... hvor tørre skal de bli? Brukte tørkemaskin og noen ble harde små knotter, mens andre var fortsatt litt saftige og seige etter 1,5 døgn.... var det altfor kort det? Skal du tørke så lenge at de blir helt harde?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar