Hjemmelaget tannkrem med få, enkle ingredienser

Å lage sin egen tannkrem er like enkelt som å bruke en! 😀

Lag din egen tannkrem med få ingredienser
Lag din egen tannkrem med få ingredienser

For det første; hvorfor gidde å lage sin egen tannkrem?

Konvensjonelle tannkremer kan inneholde stoffer som verken er bra for kroppen vår eller miljøet. Eksempler på dette er triklosan hvor bruken av stoffet er omdiskutert. Du kan lese mer om dette på Miljødirektoratets sider.

Et annet stoff som ikke er klassifisert som verstingstoff, men som kan forårsake irritasjoner, er SLS (sodium laureth sulfat). SLS finnes i mange intimhygiene produkter, herunder tannpasta og kan forårsake munnsår. Det er SLS som gjør at en ordinær tannkrem skummer.

Mikroplast i tannkrem er dessverre vanlig å finne i tannkremer, og er et problem for spesielt havmiljøet. Som Miljøvernforbundet er inne på, er filtrene i renseanleggene ikke laget for å fange opp mikroplasten. Så mikroplasten ender opp i havet.

En tannkrem med få naturlige ingredienser er derfor å foretrekke, både for helsa og for dyreriket i havet :-)

Oppskrift:


Fremgangsmåte:

1. Smelt kokosoljen i et vannbad, ev i et ildfast målebeger.

2. Tilsett de andre ingrediensene

3. Hell væsken i en glasskrukke e.l

4. La innholdet i glasskrukken avkjøles. Husk å røre innimellom for å unngå at natronen havner i bunnen.

'Dypp' tannbørstehodet i glasskrukken, ev om du fukter tannbørsten med vann før du påfører tannkremen.

Er dere flere i husholdningen som skal dele, kan det være kjekt (og hygienisk) å ha en teskje e.l til å ta på tannkremen.

Hjemmelaget tannkrem med kokosolje, natron og eterisk olje
Hjemmelaget tannkrem med kokosolje, natron og eterisk olje

Denne hjemmelagde tannkremen er svært enkelt å snekre sammen.

Det som tar tid å venne seg til er konsistensen. Førsteinntrykket mitt var at tannkremen var for salt, og at det føltes som å pusse tennene med sandpapir. Det er ikke veldig digg å bruke den, men den gjør det den skal ved at tennene føles rene.

Etterhvert vil du forhåpentligvis venne deg til konsistensen. Med denne hjemmelagde tannkremen, kan du heller ikke forvente skumming som du vanligvis får når du bruker ordinær tannkrem 😉 Samboeren derimot, digger den og har brukt den daglig i to måneder!

Hva er dine erfaringer med hjemmelaget tannkrem? Har du noen andre forslag?

Kommentarer

 1. Hei Beeco, hvis ikke jeg husker feil nevnte jeg disse ingrediensene da jeg kommenterte et av innleggene deres. Jeg har laget denne tannkremen i over 2 år nå, og er kjempe fornøyd. Jeg forbereder den litt annerledes og med eteriske oljer som beskytter tenner og tannkjøtt, pluss holder bakterier og virus unna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra :) Det er samboer som har laget denne tannkremen. Hvilke eteriske oljer er det du bruker for å beskytte tenner og tannkjøtt? Og hvordan forbereder du den? Vil gjerne høre om erfaringene dine :)

   Slett
 2. Lurer på hva dere mener med gjør det den skal? Hva mener dere en tannkrem skal gjøre? Jeg ville ikke brukt natriumbikarbonat til daglig tannpuss. Det er ikke vanskelig å finne tannkrem uten triklosan og Sodiumlaurylsulfat. Verken Zendium eller Sensodyne inneholder det. Bakteriene i munnhulen er vårt første forsvar, det er mat og plakk man skal ha vekk. Er man plaget med hull i tennene, vil Flour beskytte mot det (Flour er den viktigste grunnen til å bruke tannkrem) Ellers kan man pusse bare med vann også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, takk for spørsmål og kommentarer.

   Det vi mener med at tannkremen gjør det den skal er at tennene føles rene og fri for belegg, vi er ikke tannleger etc. Dette er kun vår personlige erfaring med denne nokså klassiske DIY/zero-waste utgaven av en tannkrem.

   Det er godt at det finnes alternativer uten triklosan og SLS. Zendium som du nevner er tydeligvis den eneste svanemerkede tannkremen i Norge og inneholder verken mikroplast, SLS eller triklosan.

   En av Colgate tannkremene skal visstnok fortsatt inneholde triklosan og SLS. Barnetannkremene vi har sjekka innholder SLS. Linker http://www.colgatetotal.com/health-benefits/toothpaste-ingredients , http://www.colgate.com/en/us/kids/products/ingredients

   Solidox tannkremene (for voksne) inneholder også SLS http://www.solidox.no/Vaare-produkter/Solidox-Hvite-Tenner

   Disse tannkremene (om de inneholder “verstingstoffer” eller ei), er likevel emballert i plast, noe som er hovedgrunnen til at vi har lagt ut en oppskrift som gjør at du kan lage din egen.

   Fluordebatten er en “het potet” og er ikke noe vi kan ta stilling til, det er nok unektelig mange fordeler med fluor, men forskning generelt utvikler seg hele tiden så vi får se hva fremtiden bringer.

   Slett
 3. Jeg har laget en lignende oppskrift, men føler at tannkjøttet mitt reagerer på det. Det blir veldig omfintelig. Noen som har erfaringer med det?

  SvarSlett
 4. Hei. Lurer på om hvordan skal oppbevares tannkremen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, vi oppbevarer den bare på badet :)

   Slett

Legg inn en kommentar