Oppskrift: Silkemyk flytende håndsåpe - økologisk og uten palmeolje

Å lage sin egen håndsåpe er overraskende enkelt!

Konvensjonelle håndsåper inneholder normalt ingredienser som SLS og SLES, som kan virke uttørrende på huden, i tillegg til at de inneholder palmeolje som vanligvis kommer fra plantasjer.

Med hjemmelaget såpe har du full kontroll over hva du bruker på kroppen din, i tillegg er det ganske stas å lage sin egen 😀

DIY flytende håndsåpe - økologisk, vegansk og uten palmeolje
DIY flytende håndsåpe - økologisk, vegansk og uten palmeolje

Oppskriften vår tar utgangspunkt i oppskriften fra bodyunburdened.com, med en egen vri. Oppskriften er ganske enkel, men resultatet er fantastisk. En kremete og hydrerende håndsåpe som vil imponere deg og gjestene dine 😃

Oppskrift:

1 kopp i denne oppskriften = 1 US cup. 

Ingredienser:
Utstyr:
 • En liten skål
 • Medium stor bolle
 • Tom såpedispenser eller en glassflaske
 • Trakt
 • Kjøkkenvisp
 • Kasserolle til å destillere vann

Oppskriften fyller en flaske på mellom 200-250 ml. For sikkerhets skyld burde du ha en 300 ml flaske. Flasken vi bruker er 450 ml og den blir aldri full for å si det sånn.

Lavendel har antibakterielle egenskaper og egner seg derfor godt til såpelaging. 

Andre eteriske oljer med antiseptiske egenskaper er: bergamot, peppermynte, tea tre, oregano, grapefrukt, timian, ingefær etc.

Glyserin er kjent for å være en god fuktighetsgiver, mens E-vitamin er et naturlig konserveringsmiddel som kan forlenge levetiden på produktene dine.

PS. Siden oppskriften inneholder vann, burde du lage en liten mengde håndsåpe om gangen. Vann kan på sikt bli til en bakteriebombe. I starten gjenbrukte vi en såpedispenser i hardplast, men har sluttet med dette og bruker heller en glassflaske som kan steriliseres i ovnen (100 grader i 15 min).

Fremgangsmåte:

Kok opp vannet i en liten kasserolle. La vannet kjøles ned til romtemperatur før bruk. Et tips er å legge den i kjøleskapet når den ikke er glovarm lenger.

Visp sammen mandelolje med guar melet i en liten skål. Guar mel blander godt med olje, men derimot ikke fullt så godt med vann eller castile såpe. Det er viktig at du ikke har oppi for mye guar mel, ellers blir såpen altfor tykk og uhåndterlig. 

Rør sammen vann, castile såpe, E-vitamin, glyserin og eteriske oljer i annen bolle.

Ingredienser til å lage flytende, kremete håndsåpe
Ingredienser til å lage flytende, kremete håndsåpe

Når blandingen med mandelolje og guar mel er klart, tilsetter du denne i den andre bollen. Deretter piskes alt til en kremete konsistens. Dette tar ca. 2-3 minutter med intensiv pisking. Den er klar når blandingen skifter farge til hvit og har en kremete konsistens.

Kremete konsistens i flytende, hjemmelaget håndsåpe
Kremete konsistens i flytende, hjemmelaget håndsåpe

Bruk en trakt til å overføre såpen til din såpedispenser.

Trakt til såpedispenser, hjemmelaget flytende håndsåpe
Trakt til såpedispenser, hjemmelaget flytende håndsåpe


Såpen vil etter noen timer 'synke sammen' og da kan du tilføre mer såpe i dispenseren.

Lag din egen håndsåpe uten palmeolje og SLS
Lag din egen håndsåpe uten palmeolje og SLS

Fantastisk, silkemyk håndsåpe med økologiske ingredienser og uten palmeolje
Fantastisk, silkemyk håndsåpe med økologiske ingredienser og uten palmeolje

Hvor kan du få tak i ingrediensene?

Nøytral castile såpe, mandelolje, eteriske oljer, E vitamin og glyserin får du tak i hos Be:Eco.
For øyeblikket selger vi ikke guar mel eller andre tykningsmidler. Det er enklere å få tak i xantan gummi i Norge enn guar mel. Xantan gummi er også et tykningsmiddel som kan tilføres kald væske.

Når du skal velge glyserin, kan det være greit å spørre produsenten om produktopprinnelse. En del glyserin-produkter er laget av en blanding som inneholder bl.a palmeolje. Etter vår erfaring oppgis normalt ikke dette på pakningen eller på produktsiden. 

Glyserinen som selges hos Be:Eco er fri for palmeolje. 


Kan jeg bruke agar agar i stedet for guar mel?

Nei, det anbefales ikke. Vi har forsøkt å lage håndsåpe med agar agar. Såpen luktet godt, men ble dessverre verken kremete eller skummete. I motsetning til agar agar, trenger ikke guar mel å bli oppvarmet og kan tilføres kalde væsker. Guar mel er løselig i både kald og varm væske.

Guar mel er et vegansk og glutenfritt tykningsmiddel som også kan brukes i matlagning (saus, dip, dressing). Du kan kjøpe guar mel her.

Kommentarer

 1. Hei!
  Hvor lenge holder denne såpen når den er lagd?

  Sandra

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager sent svar. Det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt. Ikke plukket opp spørsmålet ditt før nå. Håndsåpen varer ca. 3-4 uker (én person).

   Slett
 2. Hei!
  Dette vil jeg prøve! Er det mulig å erstatte mandeloljen med feks jojoba eller fraksjonert kokosolje? Det har jeg hjemme �� Og kan jeg kjøpe hvilken som helst av guar gum som jeg finner på linken?

  Forøvrig; tusen takk for mange gode oppskrifter! Tester stadig ut nye ��

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Sunniva!

   Beklager sent svar. Det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt. Ikke plukket opp spørsmålet ditt før nå.

   Det skal gå fint å bruke jojobaolje eller fraksjonert kokosolje istedet for mandelolje. Både jojobaolje og kokosolje er gode fuktighetsgivere. Forskjellen på disse to er at kokosolje bruker lenger tid på å bli absorbert av huden, mens jojobaolje trekker lettere inn. Usikker på hvordan dette vil slå ut i den hjemmelagede håndsåpen, vi har ikke testet det. Men det er selvfølgelig lov å prøve :)

   Slett
 3. Hei! Når man har tabba seg ut og laget en svær batch med såpe som ble tykk som lim, er det noen måte å redde den inn igjen på? Kan man feks blande inn mer vann i etterkant? Eller finnes det andre smarte triks?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne!

   Beklager sent svar. Det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt. Ikke plukket opp spørsmålet ditt før nå.

   Det eneste vi kan tenke oss her er å blande ut med mer vann og olje. Men vi anbefaler egentlig ikke å lage så store batch da håndsåpen inneholder vann og kan på sikt bli til en bakteriebombe. Så for å være på den sikre siden, bør man lage en liten batch om gangen.

   Slett

Legg inn en kommentar