Oppskrift: nydelig nøttemelk

Nøttemelk er en kjempe fin erstatning til vanlig kumelk, om du ønsker å kutte ned på kumelkinntaket av etiske grunner eller er rett og slett allergisk.

I dette innlegget deler vi oppskriften på nøttemelk fra CoffeeSock.

Nøttemelk - godt alternativ til kumelk
Nøttemelk - godt alternativ til kumelk


Hva slags utstyr trenger du?
  • Nøttemelkpose
  • Stor nok blender tilpasset mengden nøttemelk du vil ha
  • Tom og ren glassflaske (minst 1 liter) med lokk (kan steriliseres med kokende vann eller at flasken settes i ovnen på 100 grader i ca. 10 minutter)

Ingredienser for ca. 1,9 liter nøttemelk:
  • Ca. 470 g nøtter eller frø (bløtlagt eller forvellet)
  • Ca. 1,9 liter kaldt, friskt vann
  • 1 hel vaniljebønne eller 1/2 ts vaniljesukker
  • 1/2 ts muskatpulver eller kanel (valgfritt)
  • 1/4 ts havsalt
Legg nøttene/frøene i en bolle, hell kokende vann over nøttene og la det stå i en time. Du kan ev bløtlegge dem i vann og la de stå i kjøleskapet over natta.

Hvis du bruker en helt ny nøttemelkpose fra CoffeeSock, bør denne forhåndskrympes ved at du koker den i vann i noen minutter.

Kok nøttemelkposen før førstegangsbruk
Kok nøttemelkposen før førstegangsbruk

Sil vannet og legg nøttene i en stor nok blender. Dekk nøttene med vann og tilsett de andre ingrediensene. Kjør på full styrke til nøttene er finhakkede.

Lag din egen nøttemelk
Lag din egen nøttemelk
Nøttemelk er godt!
Nøttemelk er godt! :)

Brett nøttemelkposen over flasken/glasset og legg et kjøkkenhåndkle under glasset så det ikke kommer noe søl på duken din. Sil væsken gjennom en nøttemelkpose. Klem ut så mye av blandingen som du klarer. 

Klem ut nøttemelkvæsken i en beholder eller en flaske
Klem ut nøttemelkvæsken i en beholder eller en flaske
Og voila, du har laget din egen nøttemelk! 💚

Vi halverte oppskriften da vi lagde nøttemelk på mandler, da vi ikke hadde større beholdere. Vil du ha nøttemelken din ekstra søt, kan du legge til en hel teskje vaniljesukker. Vi er også veldig glade i kanel og la til en hel teskje. Nøttemelken ble forfriskende og god!

Hjemmelaget nøttemelk basert på mandler
Hjemmelaget nøttemelk basert på mandler

Hvis du vil ha en sterkere nøttesmak:

CoffeeSock foreslår ytterligere at man lar nøttemelkposen bli liggende i flasken, og at man lar væsken hvile i kjøleskapet i 6 timer eller over natta. Deretter fjerner man nøttemelkposen. På denne måten får nøttene godgjort seg i melka og etterlater en sterkere nøttesmak. 

Hva gjør du med nøttemassen som blir igjen?

Spar på nøttemassen, frys den ned og lag kjeks, cookies eller knekkebrød når du er klar.

Hvor lenge holder nøttemelken seg i kjøleskapet?

Ca. 5-7 dager.

Hvilke nøtter og frø kan du bruke?

Listen er lang 😊 Vanligvis bruker man mandler og cashewnøtter til å lage nøttemelk, men du kan også bruke pekan, macademia, valnøtter og peanøtter. Noen bruker også soyabønner, ris, havre, sesamfrø, hampfrø eller quinoa. 

Hvilke andre søtningsmidler kan du bruke?

Dadler er kjempe fint å ha i en nøttemelk, men også lønnesirup.


Hva er dine erfaringer med å lage nøttemelk? Del det gjerne i kommentarfeltet nedenfor :-)

Kommentarer