fredag 9. juni 2017

Oppskrift: Løvetannchips - den nye grønnkålen

Ellen Dyb Wedeld | 19:38 | | |
"Er løvetann den nye grønnkålen"?

Leste nettopp dette spørsmålet i en litt fancy matblogg fra USA; "Er løvetann den nye grønnkålen"? Han hadde laget chips av løvetann, og var helt høy på opplevelsen av grønne, skjønne papirtynne sprøe blader som smeltet på tunga :)

Som løvetannentusiast, og midt i sesongen som det er, så måtte jeg umiddelbart prøve selv.

Løvetann
Løvetann
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Jeg gjesteblogget nylig her på Be:Eco om løvetann som mat og medisin, og siden jeg er ganske over middels begeistret når det gjelder løvetann og annet "ugress" (villmat!) ble jeg kjempeglad over å få lov til å komme tilbake med en liten blogg om dagens løvetannchips-eventyr :)

Resultatet ble over all forventning lekkert, og hver munnfull er en liten fest ;D Syltynne små flak som nærmest kan inhaleres, utrolig delikate, og med et ekstra "bitt" som løvetannen gir. Denne oppskriften blir en "stayer" i vår husholdning, og råvaren blir det heldigvis aldri, aldri slutt på 💕

Ut og plukke: 

Finn løvetann et sted som ikke er så forurenset, og høst de største/bredeste bladene. 

Godt tips: Plukk rent, pass på at rusk og strå og stygge blader ikke blir med hjem - da sparer du deg masse jobb senere ;)

Plukker løvetann
Plukker løvetann
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Løvetann, nydelig som chips
Løvetann, nydelig som chips
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Tilberedning: 

Skyll bladene godt i kaldt vann. Jeg pleier å la dem ligge litt i kaldt vann slik at all skitt og rusk løsner, og så skylle godt. Sett stekeovnen på 180 grader.

Skyll løvetannbladene godt
Skyll løvetannbladene godt
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Er du så heldig å ha en salatslynge, fjern overflødig vann ved å gi bladene noen runder i "sentrifugen".

Snart løvetannchips
Snart løvetannchips
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Riv, eller skjær bladene i passe biter, fjern evt tykke og seige stilker. De bladbitene som blir til overs kan du tørke til te, f eks i dehydrator hvis du har, det gjorde jeg.

Løvetann i dehydrator
Løvetann i dehydrator
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Snart løvetannchips
Snart løvetannchips
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Legg bladbitene i en bolle og drypp litt god (f eks) olivenolje over. Kast bladene litt rundt i oljen slik at alle flater blir dekket av olje. Bruk gjerne hendene. Pass på å ikke få for mye olje på, begynn heller litt forsiktig.

Legg løvetannbladene på et stekebrett
Legg løvetannbladene på et stekebrett
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Nam nam, det gledes til løvetannchips
Nam nam, det gledes til løvetannchips
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Legg løvetannbladene på et stekebrett
Løvetannchips
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Legg bladene på stekebrett, på bakepapir (gjerne ubleket og nedbrytbart - se bildet). 

Jeg laget også noen brett hvor jeg la bladene litt hulter til bulter (slik jeg gjør med grønnkål). Det funket forsåvidt greit, men da trengte de litt lenger steketid (ca 10 minutter), og jeg måtte løfte og flytte litt rundt på dem underveis slik at de skulle bli gjennomstekte. De som lå pent side ved side, ble perfekt stekt på ca 8 minutter.

Løvetann i ovnen, blir snart til chips
Løvetann i ovnen, blir snart til chips
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Sneak peak underveis.

Løvetannchips med flaksalt og næringsgjær
Løvetannchips med flaksalt og næringsgjær
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Når du har tatt brettet ut av stekeovnen, kan du rett og slett ta tak i bakepapiret på sidene, løfte det opp fra brettet, og tømme chipsene over i en bolle (mellomstasjon).

Dryss over godt flaksalt og evt annen smakstilsetning du har lyst på. I oppskriften som inspirerte meg, hadde kokken brukt kun havsalt. Jeg fikk det for meg at næringsgjær hadde gitt en utrolig deilig smaksdimensjon til chipsene, og det viste seg å stemme. Saltet, den umami-aktige smaken på næringsgjærflakene, olivenoljen, og "bittet" til løvetannen, gikk opp i en høyere enhet :)

PS. Næringsgjær (f.eks Bjäst) er noe alle veganere har (burde ha) i skapet. Gir en god "ostete" umami-smak til det meste, dette merket har i tillegg tilsatt vitamin B12. Det har litt grove flak, så det kan med fordel knuses mellom fingrene hvis man skal bruke den til chips-dryss.

Som du ser på bildet, tenkte jeg ikke på det med det samme, men kom på det på slutten ;)

Kast bladene rundt i bollen, helt til de er dekket av smak fra topp til tå.

Løvetannchips - ferdige!
Løvetannchips - ferdige!
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Serveres som snacks, bare til å maule :) Chipsene kan også brukes til garnityr på andre retter, pynt på en tallerken, lett knust som dryss på potetmos, salat eller det du måtte finne på. Dette er ikke bare snaskens godt, men mega-sunt i tillegg. 

Du kan gjerne lese om løvetannens mangfoldige velgjørende virkninger i den forrige gjestebloggen min. På Facebook har jeg også en løvetanngruppe med inspirasjon og informasjon hvor alle er velkommen til å bli med; Løvetann til folket! 

Kanskje nettopp du har noe fantastisk kult og interessant å dele om løvetann, som jeg aldri har hørt om før? :)
 

Foto: Ellen Dyb Wedeld
Foto: Ellen Dyb Wedeld




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar