tirsdag 27. juni 2017

Oppskrift: DIY rosekrem

Ellen Dyb Wedeld | 18:35 | | |
De ville rosene gir oss også nyper, men det skal jeg skrive om en annen gang. Nå har jeg hatt kronblad-bonanza, og gått i en rosa rus i dagevis! Er veldig glad for å få love til å gjesteblogge her igjen, og få fortelle om ukens rosa eksperimenter :)

Silkemyk DIY rosekrem
Silkemyk DIY rosekrem
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Kronblader til rosenvann
Kronblader til rosenvann
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Jeg har altså gått helt i en salig rosa tåke i det siste, siden villrosene begynte å blomstre. De slår meg i bakken med den vanvittig deilige duften sin! Jeg misunner hver lykkelige humle som kan boltre seg og bade i pollen inne i de ufattelig vakre og sommer-romantiske blomstene; hvite, lyserosa, og ikke minst den intens rosa rynkerosen Rosa rugosa <3

Lykkelig humle
Lykkelig humle :)
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Vi er så heldige å ha tilgang på store mengder av ville roser her på Kolsås, også mange som ligger godt unna veien, er usprøytede, og derfor egner seg perfekt til å høste av.

Det kan så være at yndlingsrosene mine er svartelistede og visstnok litt for mange, men for meg er den svimmelhets-induserende duften og skjønnheten på høyde med syrin og skjærsmin og jeg føler dyp takknemlighet over hver rose jeg får lov til å lukte på <3

Overflod og deilig farge-sjokk
Overflod og deilig farge-sjokk
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Heldige humler <3
 Heldige humler <3
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Høstetips:

Velg de rosene som er helt utsprunget, fortsatt friske og fine, men som ganske snart vil løsne av seg selv. Vi må la det være igjen massevis av blomster til våre kjære surrende venner <3

Lag en liten "klype" med tommelen og de andre fingertuppene. Ta rundt hele blomsten med fingertuppene helt nederst der kronbladene er festet. Klem kronbladene forsiktig sammen og kjenn om de løsner lett; i så fall er det bare å høste.

Sitter de fortsatt fast, la dem stå. Bruk gjerne en kurv eller papirbag, slik at bladene ligger mest mulig luftig.

Når du kommer hjem er det fint å strø bladene utover noe flatt slik at småkryp får mulighet til å krype av sted. (Jeg bruker langpanner fra ovnen med kjøkkenhåndklær i).

Kronbladene får ligge litt til lufting, slik at småkryp får krype av sted
Kronbladene får ligge litt til lufting, slik at småkryp får krype av sted
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Snille Hennie er på feriebesøk, og hjelper gjerne til :)
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Når rosene er luftet og renset for rusk og småkryp, skyller jeg dem godt i kaldt vann, og tromler dem litt i salatslyngen.

Synes det er fint å gjøre uansett hva de skal brukes til videre; om de skal kokes, brukes til gelé, sirup eller rosevann til hudpleie, tørkes, kandiseres, drikkes som te eller spises som de er, drysses som en romantisk sti mot soverommet, eller helles raust over et deilig skumbad.

Kronbladene skylles godt i kaldt vann
Kronbladene skylles godt i kaldt vann
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Kronbladene tromles i salatslynge for å fjerne overflødig vann
Kronbladene tromles i salatslynge for å fjerne overflødig vann
Foto: Ellen Dyb Wedeld


Rosa - kuriosa: Visste du at...

  • Alle roser kan spises!
  • Roser har gjennom historien og i mange kulturer vært høyt verdsatt for sin medisinske virkning.
  • Ville roser har større helsemessig nytteverdi enn foredlede hageroser.
  • Rosenkronblad kan brukes til gurglevann ved betennelser i munn og hals.
  • Europeiske urteleger har i århundrer anbefalt te av tørkede rosenkronblader mot bl.a hodepine og svimmelhet.
  • "Rosenkronblad kan være en vidunderlig styrkemiddel for det kvinnelige reproduksjonssystemet, de reduserer livmorkramper og menstruasjonskramper, og støtter annen behandling av ufruktbarhet og lav libido. Rosens avkjølende og balanserende kvaliteter er særlig til nytte under menopausen."
  • "I ayurvedisk medisin har rosenkronblad lenge vært ansett som avkjølende og sammentrekkende, og har vært brukt som omslag til behandling av hudsår og betennelser. I India brukes rosenkronblad og rosevann også som avføringsmiddel."
  • "Urten kan stimulere og rense leveren og galleblæren, og bidra til å lindre problemer knyttet til dårlig leverfunksjon, f.eks. hodepine og forstoppelse. Både kronblad og nyper kan virke styrkende på nervesystemet og gi nye krefter, og dermed kunne lindre plager som søvnløshet, depresjon, tretthet og irritabilitet. Rosekronblad har også virushemmende egenskaper, og kan gjerne kombineres med andre urter for behandling av virusinfeksjoner."
  • Disse sitatene er tatt fra Urtekildens planteleksikon, og om du er vitebegjærlig og nysgjerrig slik som jeg, anbefaler jeg på det varmeste å lese mer her.
  • For å utvinne 1 kg rosenolje, trengs det 5000 kg rosenkronblad (!) Ikke rart ekte rosenolje er kostbart!
  • Rosenolje blir ofte forfalsket, og kan også fremstilles syntetisk.
  • Ekte rosenolje er populært i aromaterapien, og har en mildt beroligende, antidepressiv, og betennelsesdempende virkning.

Hudkrem

Lag-selv hokus-pokus-fri fluffy og silkemyk hudkrem av rosevann og enkle, naturlige ingredienser <3

Rosevann

Rosevann må lages minst et par dager før man skal lage krem.
  • 1, 5 l friske vaskede roseblader (litt tettpakket) 

Bladene hakkes litt opp før de legges i en gryte
  • 1,8 l vann kokes opp og helles over rosebladene.

La vann og roseblader avkjøles, og hell alt over i en ren flaske/annen beholder (ikke sil av bladene). La dette stå kaldt i et par dager. Sil av og hell rosevannet på ren flaske eller glass (må oppbevares kaldt)

Ingredienser og fremgangsmåte:
Smelt bivoksen sammen med mandeloljen i et vannbad.

Rosenvannet varmes opp i en annen gryte - men skal ikke koke. Glyserinet tilsettes oljeblandingen mens du visper godt.

Ta oljeblandingen ut av vannbadet, og plasser bollen f eks i vasken. Nå skal rosenvannet tilsettes litt og litt, mens du pisker blandingen godt med miksmaster. Obs! Det ble mye sprut og søl, så bruk gjerne forkle, og dekk til de nærmeste omgivelsene med kjøkkenhåndklær el.l. (bare et tips ;) )

Pisk lenge og vel, til blandingen begynner å bli kald, tykner og blir lys i fargen. Jeg pisket de siste minuttene med håndvisp, og i kaldt vannbad (kanskje litt juks..?) Det funket helt bra, og E-vitamin oljen tilsatte jeg helt på slutten. Slikkepott kommer veldig bra med!

Hell på gullende ren beholder, bruk gjerne en skje for å fylle på. For å øke holdbarheten er det fint å ikke stikke fingrene direkte i kremen, men bruke en ren spatel eller skje el l .

Kokende vann helles over rosebladene
Kokende vann helles over rosebladene
Foto: Ellen Dyb Wedeld
"Kokte" roseblader til rosevann
"Kokte" roseblader til rosevann
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Ingredienser til rosenkrem (minus E-vitaminolje)
Ingredienser til rosenkrem (minus E-vitaminolje)
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Prøvde først å vispe for hånd, men det ble ikke kraftig nok på dette stadiet Foto: Ellen Dyb Wedeld

Prøvde først å vispe for hånd, men det ble ikke kraftig nok på dette stadiet
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Siste bit av avkjølingsprosessen vispes for hånd Foto: Ellen Dyb Wedeld

Siste bit av avkjølingsprosessen vispes for hånd
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Luftig og silkemyk krem fylles på krukker Foto: Ellen Dyb Wedeld

Luftig og silkemyk krem fylles på krukker
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Rosesirup 

Rosesirup til is og kaker, fritert banan, pannacotta, i kremer, til vafler og pannekaker..... <3

(Sirup som denne kan du lage av andre blomster også; syrin, fioler, fuchsia og mange flere)

Tusen takk for oppskrift til Marianne Evensen på facebook (gruppen Vill vekst - mat fra naturen). Jeg mangedoblet grunnoppskriften siden jeg hadde så rikelig med blader.

Denne grunnoppskriften gir ca 4,5 dl: 

40-50 g rene, friske rosenblader kokes i 3 dl vann i 10 min. og siles så av. Dersom du sitter igjen med mer enn 1,5 dl væske etter avsiling, kok inn til ca 1,5 dl.

Tilsett 300 g sukker og noen dråper frisk sitron, og kok opp til sukkeret har løst seg opp og sirupen er helt klar. Ikke la det koke mer enn 1 min.

Hell sirupen på steriliserte beholdere (vasket rene, og så har de fått ligge i minst 10 min i stekeovn på 100 grader).

Roseblader til rosesirup Foto: Ellen Dyb Wedeld

Roseblader til rosesirup
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Kokte roseblader som skal siles Foto: Ellen Dyb Wedeld

Kokte roseblader som skal siles
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Avsilte roseblader Foto: Ellen Dyb Wedeld

Avsilte roseblader
Foto: Ellen Dyb Wedeld
Nydelig rosesirup i diverse gjenbruksflasker og glass :) Foto: Ellen Dyb Wedeld

Nydelig rosesirup i diverse gjenbruksflasker og glass :)
Foto: Ellen Dyb Wedeld

I mangel av annen "fotomodell-is" ;D Foto: Ellen Dyb Wedeld

I mangel av annen "fotomodell-is" ;D
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Tørkede roseblader 

Tørkede roseblader kan brukes til te, til pynt på alt som er godt (på bildet ovenfor f eks, på en heldig kronesis med sjokolade) ....eller man kan bare nyte duften - som å fange sommeren på et glass ;)

Jeg er overlykkelig for dehydratoren jeg fant brukt på finn! Foto: Ellen Dyb Wedeld

Jeg er overlykkelig for dehydratoren jeg fant brukt på finn!
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Rosebladene er så tynne, og tok kun få timer å tørke Foto: Ellen Dyb Wedeld

Rosebladene er så tynne, og tok kun få timer å tørke
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Tørkede roseblader Foto: Ellen Dyb Wedeld

Tørkede roseblader
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Sommeren fanget i et Norgesglass ;) Foto: Ellen Dyb Wedeld

Sommeren fanget i et Norgesglass ;)
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Rose-eddik 

Rose-eddik kan brukes som annen eddik; som smakstilsetning og ingrediens der hvor du ellers bruker eddik. Det er bare å smake seg frem :) Rosebladene kan gjerne siles fra etter noen dager, eller du kan la dem være i. Det kan hende holdbarheten er nok bedre om du siler dem fra etter en stund.

Man kan også bruke de "syltede" bladene når den er ganske nylaget, ved å finhakke dem og bruke dem til et fargerikt og syrlig dryss på fisk, salat, eller annet du har lyst til å prøve ;) Ingen fasit her, det er bare å eksperimentere og kose seg!

Det peneste for fargens skyld er kanskje å bruke helt klar 5% eddik. Jeg hadde bare hvitvinseddik i skapet (litt gul på fargen), og brukte den. Skrubbet og steriliserte en gammel Snapple-flaske, og vips! ble den en kjempefin eddik-beholder.

Roseblader til eddik og sirup :) Foto: Ellen Dyb Wedeld

Roseblader til eddik og sirup :)
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Fant en gjenbruksflaske perfekt til roseeddik :) Foto: Ellen Dyb Wedeld

Fant en gjenbruksflaske perfekt til roseeddik :)
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Roseeddik fiks ferdig! Foto: Ellen Dyb Wedeld

Roseeddik fiks ferdig!
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Man kan gjerne lage gelé og saft av rosebladene. De er også nydelige kandiserte til dekorative formål I denne bloggen har jeg delt litt av det jeg har testet ut denne uken, og jeg håper det har vært til inspirasjon!

Det bugner av ville roser der ute i sommeren - god fornøyelse! <3

Høstet rose Foto: Ellen Dyb Wedeld

Høstet rose
Foto: Ellen Dyb Wedeld

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar