DIY oppskrift: lag ditt eget bivokspapir (Bee's wraps)

Her deler vi oppskriften på DIY bivokspapir, også kjent som 'bees wraps'. 😀

Bivokspapir er et flott alternativ til plastfolie og kan hjelpe deg og dine kjære med å redusere plastbruken i hjemmet. Selv har vi brukt bivokspapir i 3,5 år og har kuttet betraktelig ned på plastavfallet etter at vi gikk over til bl.a matemballasje laget av bivoks.

Hjemmelaget bivokspapir med bivoks pellets og jojobaolje
Hjemmelaget bivokspapir med bivoks pellets og jojobaolje - uten treharpiks
DIY bivokspapir med treharpiks, bivoks pellets og jojobaolje
DIY bivokspapir med treharpiks, bivoks pellets og jojobaolje


Hvorfor lage ditt eget bivokspapir?
 1. Du kan fritt velge design som matcher ditt kjøkken og din personlighet
 2. Det kan være billigere å lage, fremfor å kjøpe ferdige bivokspapir
 3. .. og best av alt, det er gøy å kunne lage sine egne ting! 

Hva trenger du til å lage bivokspapir? (grunnoppskrift)

Oppdatert 5.11.2019: 30 gram bivoks pellets, 30 gram treharpiks og 1 ss jojobaolje tilsvarer ca. 3 medium store bivoksark (20 x 20 cm), 2 store (30 x 30 cm) - avhengig av tykkelsen på tekstilen.
 • Bomullsstoff (tynt og lett variant)
 • Bivoks pellets - 30 gram 
 • 1 ss jojobaolje per 30 gram
 • Treharpiks (valgfritt) - du tilsetter like mye treharpiks som bivoks pellets. Eks. 30 gram bivoks pellets, 30 gram treharpiks
 • Glassbolle til vannbad - må være en glassbolle som tåler varme, f.eks Pyrex
 • Chopstick i tre e.l til å røre i smeltet bivoks
 • Bred pensel
 • Bakepapir (prøv vårt ublekede bakepapir)
 • Klesklyper
Bruk gjerne en egen pensel til akkurat dette formålet.

NB. Dersom du ønsker å lage bivokspapir med et lyst stoff, kan gule bivoks pellets gi stoffet et svakt gulskjær.

Hvis du er opptatt av estetikk egner gule bivoks pellets seg bedre til mørkere bomullsstoff, mens hvite bivoks pellets kan brukes til lysere. Men dette er altså litt smak og behag ;)

Hvorfor bruke en glassbolle? Vi anbefaler å bruke en glassbolle slik at varmen fra dampen fordeler seg godt og du får en jevnere, finere voksblanding. Unngå å bruke tomme isbokser o.l. Plast som eksponeres for varme kan avgi uheldige stoffer som f.eks BPA.

Kort introduksjon til ingrediensene:

Bivoks har antibakterielle og vannavvisende egenskaper og egner seg derfor veldig godt til bruk i matemballasje. Smeltepunktet ligger på rundt 62-64 grader. Det er fare for at bivoksen kan svi seg hvis temperaturen overstiger 71 grader over en lengre periode.

Jojobaolje har også bakteriedrepende egenskaper. Man skulle da tro at det holdt med kun bivoks for å lage bivokspapir, eller...?

Kombinasjonen av bivoks og jojobaolje kan ha noe å si for fuktigheten, at bivokspapiret ikke skal tørke helt ut. Bivoks har ikke fuktighetsbevarende egenskaper, i følge denne kilden. Men blander du bivoks med andre ingredienser, f.eks jojobaolje, vil bivoksblandingen kunne beskytte papiret mot uttørking. Jojobaolje forebygger altså at bivoksen sprekker opp og forlenger dermed levetiden på bivokspapiret. I tillegg har jojobaolje mykgjørende egenskaper som gjør at bivokspapiret blir fleksibelt.

I de fleste kommersielle bivokspapir brukes treharpiks som en 3. ingrediens. Det er treharpiksen som gir bivokspapiret en "cling factor". Treharpiks kan være meget brennbar med et smeltepunkt på alt mellom 60 grader til 120 grader, avhengig av type treharpiks. Smeltet treharpiks er ganske klissete, så det kan være greit å ha eget utstyr til å lage bivoksark.

Treharpiksen vi selger i Be:Eco netthandleri har et smeltepunkt på ca. 70-78 grader. Den er løselig i bl.a oljer, men ikke i vann (verken kaldt eller varmt).

Forberedelse:

Har du fått tak i nytt stoff, kan det være greit å vaske det først før du bruker det. På denne måten får du en glatt tekstur på bivokspapiret ved at støv og bitte små stoffrester fjernes.

Bruk gjerne et skånsomt vaskemiddel, f.eks såpenøtter.  

Steg 1

Del stoffet i ønsket størrelse. For å unngå frynsing bør du bruke en taggesaks.

DIY bivokspapir - bomullsstoff og taggesaks
DIY bivokspapir - bomullsstoff og taggesaks

Ha gjerne ulike størrelser til ulike formål. Inspirert av Bee Green Wraps sine størrelser vil vi foreslå følgende:

Små bivokspapir på 18 x 18 cm, ev 20 x 20 cm er fine til å pakke inn grønssaksstumper eller dekke små skåler med f.eks gårsdagens tacorester. 

Størrelsen 32 x 32 cm er praktisk for tildekking av medium store salat boller eller til å pakke inn niste. Størrelsen 42 x 42 cm passer godt til bakeboller. Ønsker du å pakke inn hele brød, kan du forsøke størrelsen 45 x 60 cm (men dette blir nok for stort for stekeplaten). 

Et tips er å måle bollene du har hjemme og tilpasse størrelsene etter dem 😄

Steg 2

Legg bivoks pelletsene, treharpiksen og jojobaoljen i et vannbad på medium høy varme. Vannet skal fosskoke til å begynne med for å få opp temperaturen i glassbollen med ingrediensene. Etter at treharpiksen har smeltet kan du skru ned varmen. Ikke skru av varmen før du er ferdig med å lage bivokspapir (bivoks stivner raskt!)

Treharpiksen vil ta lenger tid å smelte enn bivoksen pga et høyere smeltepunkt. Det er viktig å røre i blandingen med jevne mellomrom! I mellomtiden mens du venter kan du stryke bomullsstoffet.

Oppdatert 13.12.2017: Det er vanskelig å si eksakt hvor lang tid det tar å smelte treharpiks. Sist vi brukte treharpiks tok det omtrent 50 minutter til treharpiksen var fullstendig oppløst, mens enkelte kunder har rapportert om nærmere 1 time. Det varierer fra vannbad til vannbad. Når krystallene i treharpiksen har smelta, er den klar (gjelder treharpiks i pulverform)

Oppdatert 5.11.2019: Be:Eco har laget nye bivokspapir med grovkornet treharpiks. Vi har tidligere brukt treharpiks i pulverform. 

Etter ca. 8 minutter opplevde vi at treharpiksen ble til en "karamellmasse". Etter 30 minutter var mesteparten av treharpiksen oppløst og etter 45 minutter helt oppløst. Merk at vi lagde en bivoksblanding med 30 gram bivoks, 30 gram treharpiks og 1 ss jojobaolje. Det kan ta lenger tid å smelte treharpiksen dersom mengden er større enn dette. 

DIY bivokspapir - stryk testilen
DIY bivokspapir - stryk testilen

Bruk en spisepinne til å røre i blandingen.

Bivoks pellets i et vannbad
Bivoks pellets i et vannbad

Steg 3

Forvarm ovnen til ca. 62-64 grader. Vi har en gammel ovn så varmluft måtte til for å smelte bivoksen fullstendig.

Steg 4

Plasser et bakepapir på en stekeplate. Legg stoffet på bakepapiret og tilsett bivoksblandingen med en pensel. Prøv deg frem med et tynt lag og pass på at du får med deg kantene også.

Du trenger ikke å pensle begge sider, da væsken vil trekke gjennom stoffet når den blir oppvarmet.

Et tips er å legge et ekstra tekstilstykke under tekstilstykket som skal pensles. På denne måten vil overskytende væske fra det øverste tekstilstykket som du har penslet, absorberes av tekstilen under. På denne måten blir det tidsbesparende for deg, og du unngår også voksklumper.

Vi er klare til å lage bivokspapir
Vi er klare til å lage bivokspapir


Steg 5

Legg stekeplaten i ovnen. Bivoksen smelter normalt innen noen minutter. I vår gamle ovn tok det omtrent 5-6 minutter.

Når voksen har smeltet inn i stoffet, tar du ut stekeplaten og sjekker at stoffet er heldekket med bivoks.

Steg 6

Heng opp bivokspapiret med klesklyper og voila! På under 1 minutt har du et ferdig bivokspapir 💚

DIY bivokspapir med bivoks, jojobaolje og treharpiks
DIY bivokspapir med bivoks, jojobaolje og treharpiks

Ofte stilte spørsmål - DIY bivokspapir

Typiske utfordringer:
 • Hvis det er noen partier som trenger mer bivoks, tilsetter du mer av bivoksblandingen. Kjenn etter: har det fortsatt en stoffstruktur? Hvis ja, tilsett mer.
 • Hvis det fortsatt ligger et tykt lag med bivoks på stoffet, kan dette være en indikasjon på at:
  • det ikke er varmt nok i ovnen (prøv å skru opp varmen med et par grader, ev prøv varmluft)
  • det har ikke stått lenge nok i ovnen (prøv et par minutter til)
  • at det er tilsatt for mye bivoksblanding (legg bivokspapiret tilbake i ovnen med et tekstilstykke under slik at tekstilen kan absorbere det overskytende)
Når vet du om bivokspapiret er klart?  

Test det ut på en bolle og la bivokspapiret sitte i noen minutter.  Hvis deler av bivokspapiret har vippet opp, er dette en indikasjon på at det ikke er penslet jevnt me bivoksblanding. Tilsett mer bivoksblanding og pensle i området som har vippet opp. 

Dersom HELE bivokspapiret gir etter og ikke vil forme seg, er det en indikasjon på at det er for lite treharpiks i blandingen. Tilsett litt mer treharpiks i blandingen.

Hvordan funker dette bivokspapiret sammenlignet med kommersielt bivokspapir?

Det utgjør en stor forskjell når man tilsetter treharpiks i bivoks blandingen. Da oppfører det hjemmelagde bivokspapiret seg som kommersielt bivokspapir ved at det faktisk fester seg godt rundt skåler/boller uten å trenge en ekstra hyssing.

Det er mulig å kutte ut treharpiksen når du skal lage bivokspapir. Da kan det hende at du må bruke en strikk eller en hyssing når du skal pakke inn niste eller grønnsaker.

Hjemmelaget bivokspapir uten treharpiks / DIY beeswax wraps without pine tree resin
Hjemmelaget bivokspapir uten treharpiks / DIY beeswax wraps without pine tree resin
Hjemmelaget bivoksark med treharpiks / DIY beeswax wraps with pine tree resin
Hjemmelaget bivoksark med treharpiks / DIY beeswax wraps with pine tree resin


Hvor får du tak i utstyr og ingredienser?

Jojobaolje, treharpiks, naturgule og hvite bivoks pellets og bakepapir får du tak i hos Be:Eco.

Vi kjøpte stoff og taggesaks på Panduro, men de selger ikke økologisk bomull. Dersom du vil bruke sertifisert økologisk bomull, kan du sjekke ut den tyske nettbutikken Siebenblau (de har også butikk i Berlin, i Prenzlauer Berg).

Vet du om noen norske nettbutikker som selger økologisk bomullsstoff? Send oss gjerne en mail eller tips oss i kommentarfeltet nedenfor 😀


Blogginnlegget ble sist oppdatert: 5. november 2019

Kommentarer

 1. Stoff og Stil selger økologisk metervare:)
  https://www.stoffogstil.no/organic/metervarer-organic

  SvarSlett
 2. Tusen takk for oppskrift! :) Har laget og brukt våre noen dager nå, og opplever at disse ikke sitter like bra som de man kjøper ferdiglaget- akkurat som dere nevner. Også synes jeg voksen "smuler" seg litt i foldene når papiret har vært brettet noen ganger. Tror jeg må prøve på nytt med harpiks i miksen. Har funnet flere som selger på ebay, bl.a denne fra Tyskland: http://www.ebay.com/itm/Colophony-Rosin-Powder-Natural-Pine-Resin-Finest-Powdered-Quality-A-/261329177664?var=&hash=item3cd86ecc40:m:mCk4GQHKemZSkKhpiBgBCag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, hvordan gikk det med harpiks i miksen? Skulle gjærne høre fra deg, jeg tenkte også å lage miks med harpiks

   Maria

   Slett
 3. Veldig fint at du gir tilbakemelding :) For å unngå smuler i foldene, kan du forsøke å rulle bivokspapiret istedet for å brette det. Det har hjulpet på de nyeste vi har laget.

  Takk for tips om treharpiksen, det kommer vi til å se nærmere på :) Litt ironisk å ta inn treharpiks fra utlandet, når man har uendelige mange trær her i Norge, men treharpiks er dessverre ikke kommersielt tilgjengelig her til lands.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Hei,
  Gjør man det på samme måten når man bare skal tilsette mer voks på et gammelt innkjøpt bivokspapir?

  SvarSlett
  Svar
  1. En enklere måte er å strø bivoks hvor det er slitt og deretter sette den i ovnen. Når bivoksen har smeltet og trukket inn i stoffet, tar du stekebrettet ut og pensler raskt :)

   Slett
 5. Hei. Tussen takk for en flott oppskrift. Jeg tenkte å lage papir med treharpiks. Men jeg er litt usikkert hvor mye av blanding jeg skal ha til sammen. Skal jeg ta vanlig mengde av voks og legge til like mye treharpiks? Blir det ikke for mye? Takk Maria

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maria. I følge oppskriften skal det være like mye bivoks og treharpiks, ja :) Vi brukte faktisk mer treharpiks for at bivokspapiret skal sitte som et skudd. Så her må man eksperimentere litt. Men like mye treharpiks som bivoks er en god start.

   Vi bruker mengden som står på denne siden her https://www.mommypotamus.com/diy-reusable-food-wrap/ . Bivokspapiret sitter mye bedre når man bruker treharpiks, det er vår erfaring.

   Slett
 6. Hei! Må oljen være Jojobaolje? Jeg har laget en del såpe og har derfor mange typer oljer stående (men ikke jojoba :-) Kanskje den kan erstattes med f.eks. olivenolje? Tror du det vil fungere like bra?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Her er det en oppskrift som bruker olivenolje. http://www.shiwaiana.ch/2017/09/08/diy-beeswax-wrap-the-alternative-to-plastic-wrap/ PS. Har ikke testa den selv.

   Slett
 7. Dette skal bli årets julegaver og jeg ble så lei av å vente på ovnen at jeg bestemte meg for å legge stoffet mellom to bakepapir og stryke oppe med svak varme. Det funket helt supert. Strykejernet ødelegger ikke evnen til bivokspapiret? Har noen noen erfaringer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har også prøvd strykejernmetoden én gang og det funka bra. Vi har brukt denne metoden til å reparere slitte bivokspapir, strødd bivoks pellets og deretter lagt et bakepapir oppå. Funker så lenge strykejernet ikke blir for varmt og svir av bivoksen (som har et smeltepunkt på rundt 64 grader).

   Slett
 8. Stoff og stil har økologisk bomull https://www.stoffogstil.no/organic

  SvarSlett
 9. Treharpiks og kvae er da det samme? Så med skogen rett utafor døra må vel norsk kvae fra gran være brukbart?

  SvarSlett
 10. Ja, treharpiks også kalt for kvae, er det samme. Det hadde jo vært gull å bruke norsk kvae. Prosessen med å ekstrahere, filtrere og pulverisere den er dog en krevende prosess. Treharpiks i ubearbeidet form er veldig hard. Vi forestiller oss derfor at den bør pulveriseres før man bruker det til DIY-prosjekter som bivokspapir.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmm, da må det forsøkes. Blir nok tidkrevende, men funker det ikke så har jo dere det som trengs, pluss ferdige bivokspapirer.

   Slett
 11. Hei! Noen som har erfaring med hvordan vaske vekk bivoks/treharpiks blandingen fra ovn, stekeplate og bolle? Det ble litt uventet søl og det var ikke så lett å få vekk... Bivokspapirene fungerer bra i bruk så langt, men burde de vaskes etter hver gang ? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maria! Du kan prøve trekkpapir og forsiktig bruke strykejern oppå papiret. Varmen vil få treharpiksen til å bli mykere, og forhåpentligvis enklere med å fjerne den. Merk at vi ikke har prøvd dette selv, så det er ingen garantier for at dette vil funke.

   Bivokspapirene trenger ikke å vaskes etter hver gang :) Vi pleier å skylle dem i kaldt vann etter hver gang.

   Slett
 12. Takk for fin oppskrift Eg lagde i dag Lagde også stor str. Det gjekk heilt fint å brette stoffet dobbelt på bakepapiret. Smurte voks mellom laga.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Hedda, hyggelig at du brukte oppskriften :)

   Slett
 13. Hei. Fint innlegg. Jeg ønsker ikke treharpiks i oppskriften da jeg har lest mye om kjemikaliene som er i den. Hvis jeg bruker 30g bivoks bruker jeg da 1 ss jojobaolje selv når jeg ikke har treharpiks i?
  Mvh
  Randi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,

   ja, tilsett gjerne 1 ss jojobaolje. Gjelder også når du ikke bruker treharpiks.

   Er nysgjerrig på hva du mener med kjemikalier i treharpiksen? Er det farlige kjemikalier? Kjemikalier har vi rundt oss hele tiden. Vann er en kjemikalie.

   (Beklager sent svar. Det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt. Ikke plukket opp spørsmålet ditt før nå)

   Slett
 14. Hei! Når eg har dei i ovnen, får dei ei noko «knudrete» overflate. Får dermed inntrykk av dei ikkje er heilt ordentleg dekka? Når eg derimot bruker strykejern vert overflata glatt og fin (gitt at eg lar det ligge med bakepapir til det vert kaldt, tek eg det av med ein gong vert det knudrete), men dei vert noko meir klissete enn dei bivokspapiret som eg har kjøpt. Nokon tips for å unngå at det vert så klissete? Evnt for å få det til å funka i ovnen?

  SvarSlett
  Svar
  1. At det er knudrete, kan tyde på at strøkene ikke er jevne eller at bivoksblandingen ikke har smeltet på begge sider av stoffet (da må temperaturen i ovnen ev justeres opp). Man vil kunne kjenne det hvis bivoksblandingen ikke har dekket stoffet helt. Kjenner en sånn stofftekstur mellom fingrene. For å få det mindre klissete, kan man justere ned mengden treharpiks i blandingen. Det er den som gjør at bivokspapiret blir klissete. Men vær obs på at hvis du justerer ned mengden treharpiks, vil bivokspapiret kanskje ikke sitte like godt rundt det du pakker inn :)

   (Beklager sent svar. Det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt. Ikke plukket opp spørsmålet ditt før nå)

   Slett
 15. Går det fint å bytte bivoksen med Candelilla voks?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør det. Merket Wrappa bruker candelilla voks i sine voksede matpapir, istedet for bivoks. Men akkurat hvor mye candelilla som skal til, vet vi ikke. Det vi vet om candelilla er at den har høyere kjemisk tetthet enn bivoks, og du trenger derfor ikke like mye candelilla som bivoks. Eksakt blandingsforhold har vi ikke erfaring med, men kanskje noe du kan google :)

   (Beklager sent svar. Det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt. Ikke plukket opp spørsmålet ditt før nå)

   Slett
 16. Hei! Jeg har laget noen både store og små, med alle ingrediensene. Veldig kjekt å holde på:-) jeg merker at arkene blir ganske sticky og legger igjen litt smak på brødet.. jeg har helt sikkert lagt på for mye bivoksblanding, men fant ikke noen lett måte å dra sparsomt på, ettersom det hele tørker fort.. kan jeg gjøre noe med de ferdige arkene nå i etterkant? Hvordan legge passelig mengde? (Jeg brukte forøvrig et klede mellom arkene og bakepapiret, så d er prøvd.) Mvh Mina

  SvarSlett
  Svar
  1. Bivoksarkene blir mindre stickye etter hver bruk. Det er litt smak og behag hvor sticky man vil ha det. Det er treharpiksen som gjør at den blir sticky. Kanskje prøve med litt mindre treharpiks i blandingen? Men mindre treharpiks i blandingen kan også føre til at bivokspapiret ikke 'fester' seg godt rundt det du pakker det med.

   (Beklager sent svar. Det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt. Ikke plukket opp spørsmålet ditt før nå)

   Slett
 17. Hei. Eg veit ikkje om eg tørr begjære meg ut på dette eventyret.. kan nokon hjelpe meg ved å svare på desse spørsmåla?
  1) Får eg kjøkkenutstyret reint igjen etterpå?
  2) kan eg bruke vanleg bivoks og ikkje paletter? (Eg har ein klosse med voks som eg kan prøve å raspe)
  3) kor tynt bør stoffet vera?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, du kan rengjøre utstyret ditt med terpentin eller white sprit hvis det er det du har tilgjengelig. Du kan bruke vanlig bivoks så lenge den er filtrert. Vokspapiret skal jo være i kontakt med mat, så bør bruke så ren bivoks som mulig. Stoffet bør være så tynt som mulig for at det ikke skal dannes sprekker i stoffet :)

   Slett
 18. I dag skal jeg lage bivoksark igjen - de forsvinner avgprde som gaver i høyt tempo😀 og tenkte jeg bare kunne dele litt erfaringer. Jeg har brukt bivokspellet og furu kvae (kjøpte på ebay - søkte på pine tree resin) i tilltillegg til jojobaolje. Etter å ha testet forskjellige metoder og blandinger her jeg kommet frem til dette: det blir mindre søl og jeg har bedre kontroll når jeg først smelter alt i vannbad og legger stoffet på et brett ved siden av, pensler stoffet ganske jevnt, venter litt, og så stryker det mellom et lag bakepapir. Tørkestativ eller en rist er lurt å ha lett tilgjengelig - de tørker fort, men ofte må jeg gjenta enten pensling eller stryking, og det synes bedre om det er for mye eller for lite voksblanding når de er tørre. Vi har stort sett brukt stoffrester, og vi foretrekker ark av vevd bomull, ikke for tynt og ikke for tykt. Jeg har laget bivoksark flere ganger hjemme, og jeg har gjort det med elever på 6. trinn i mat og helse - hurra for et bedre alternativ enn plast!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, dette var et godt innspill, takk! :)

   Slett
 19. Hei, dette var spennende. jeg har brukt innkjøpt bivokspapir til matpakke lenge, og er veldig fornøyd. Vil gjerne prøve å lage selv. I etr miljøperspektiv må det vel være enda bedre å bruke stoff man har liggende, fra avlagte klær/sengetøy eller kjøpt på loppis? Selv om en kjøper økologisk bomull vil vel gjenbruk gi mindre avtrykk? Takk for oppskrift, gleder meg til å prøve!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det er absolutt bedre å bruke eksisterende stoff enn nytt stoff, hvis du har noe som passer liggende hjemme :)

   Slett
 20. Hei. Har sett bilde på nett at det også finnes noen slags brødposer. Har dere prøvd å sy sammen? Vil jo antaes ar det må gjøres først og så ta på blandingen etterpå. Eller prøvd å lage med knapp og tråd på til matpakker? Søm saks og stoff har jeg, men ikke saks med tagget kant sa jeg ikke liker det når jeg klipper ut mønster. Så vurderer om jeg må kante siden med en søm eller om det vil holde. Gleder meg veldig til å lage. Blir en utrolig fin julegave. Og takk for rask levering av treharpiks.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok lurt å sy først, også pensle etterpå. Håper det ble fint og funksjonelt! :)

   Slett
 21. Jeg kjøpte putetrekk i bomull på bruktbutikken. Fargerik, billig(fikk vel fem putetrekk for 50kr) og gjennbruk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjenbruk er best, takk for innspill! :)

   Slett
 22. Kan man lage bivokspapir uten harpiks wller bruke noe annet an i stedet for harpiks?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, man kan lage bivokspapir uten treharpiks, men da får man ikke "cling" effekten som gjør at det sitter mye bedre rundt det som skal pakkes inn. En del bruker bare bivoks, og da kan du jo bare bruke en hyssing eller noe lignende :)

   Slett

Legg inn en kommentar