Det handler om så mye mer enn miljøet!

Hei, Gjøri her! Noen kjenner meg kanskje bedre som: dear_earth_today_i_helped på Instagram.

Tenkte jeg skulle skrive litt om mine tanker rundt livsstilen min. Hvordan starte, samt fortsette og ikke minst hvor mye godt som kommer av å leve på denne måten!

Sugerør i rustfritt stål og flerbrukskopp.  Foto: Gjøri
Sugerør i rustfritt stål og flerbrukskopp.
Foto: Gjøri Larsdatter Dalsbø

Først så bruker jeg ikke "zero waste" om meg selv.

Jeg er en person som vil bli bedre. Mitt mål er rett og slett å bli bedre, lære og utvikle meg. Ingen er ferdig utlært og vi har alle noe å jobbe mot. Mine mål i skrivende stund er å bli bedre på å kutte ut plastikk på jobben. Her må jeg finne løsninger som fungerer for meg og min hverdag.

Et annet mål er å velge produkt som er vegansk dersom dette er mulig. Jeg er ikke en veganer, men prøver å velge plantebasert der det er mulig og så ofte jeg kan.

Hvordan starter man en ferd mot en mer miljøvennlig hverdag?

Det hele starter med nysgjerrighet. Deretter er det bare å ta et skritt om gangen.

Har man som hovedmål å bli bedre (uansett hvor man er på "stigen") vil dette være et realistisk mål uansett. Man kan starte med å si: "jeg ska bli bedre på å huske handlenett". Når det målet er nådd kan man bli bedre på noe annet (henger du med på tankegangen?)

De første stegene mot en mer miljøvennlig hverdag er ting som å bruke handlenett og bomullsposer, istedenfor plastposer til varene og frukt. En vannflaske hjelper også. Fyll på vann istedenfor å kjøpe (om dette er tilfelle husk pant alt alltid). Å si nei til engangs plast. Er man flittig innom og kjøper kaffe eller en smoothie, er egen kaffekopp og sugerør smart å ha med seg.

Jeg mener at til syvende og sist handler dette om planlegging (vanskelig som det er enkelte dager...)

Så la oss si du har gjort de grepene du vet om i hverdagen og står litt fast, hva nå? Hvordan kan man bli bedre når man ikke helt vet hvordan?

Jeg har en regel: så snart jeg går tom for noe, ser jeg etter et alternativ som kan erstatte det produktet jeg nå er tom for. Du kan søke rundt på nettet, spørre en venn eller send en melding til noen i ditt sosiale nettverk (det er bare å sende meg en melding om det er noe du lurer på f.eks.)

På denne måten blir ting byttet ut litt etter litt. Dette er en veldig greit måte å gradvis eksponere seg for en ny livsstil, samt økonomisk er det greit å ta det litt etter litt.

Jeg har laget en liste over gjenstander du lett kan bytte ut. Disse gjenstandene kommer snart opp på handlelisten din, da de som oftest blir flittig brukt i mange hjem. Ved å bytte ut disse sparer du ikke bare penger, du gjør en forskjell for miljøet og deg selv.

Miljøvennlige produkter: såpenøtter, sjampobar, barberhøvel, bivokspapir, vaskbart kaffefilter. Foto: Gjøri
Miljøvennlige produkter: såpenøtter, sjampobar, barberhøvel, bivokspapir, vaskbart kaffefilter.
Foto: Gjøri Larsdatter Dalsbø
  • Såpenøtter: Ta 3-5 nøtter i en pose, knyt igjen og kast posen i maskinen sammen med alle slags typer klær. De brukes igjen og igjen og etter fire vask kan disse nøttene komposteres.
  • Kaffefilter: Dette stoffilteret kan man enten lage selv eller kjøpe ferdig laget. Filteret holder seg i ca 9-12 mnd. Man bruker det som et vanlig filter. Når man er ferdig med å lage kaffe tømmer man filteret for kaffegrut, skyller det for så å henge det til tørk.
  • Barberhøvel: Man kjøper barberhøvelen en gang. Bladene må kjøpes og disse er billige!
  • Bivokspapir: Dette kan du også lage selv eller kjøpe. Samme bruksområdet som gladpack. Dette er et kjempebra produkt! Man bruker varmen fra hendene til å lukke bivokspapiret rundt objektet man skal forsegle.
  • Mensenkopp: Jeg bruker kopp selv, men det finnes også svamper, truser og ulike alternativ om kopp ikke er rett for deg. Uansett vil jeg anbefale deg å gå vekk fra tamponger. De er ikke bra for kroppen din. Koppen kan være i opptil 12 timer, ta den så ut, skylles og sett inn igjen. Kokes etter perioden er over. Her er det mange ulike merker og ulike størrelser. Send mail til produsentene og spør litt rundt om du er usikker. 
  • Sjampobarer: Her er det bare å prøve seg frem, men vær tålmodig. Håret ditt trenger litt tid til å venne seg til den nye sjampoen. Dette er et av de bedre byttene jeg har gjort!

Her er det mye penger å spare! Samtidig er dette bra for miljøet! Hvor mye kaffe drikker ikke vi nordmenn!? Hvor dyrt er det ikke med barberblader? Hvor ofte bruker du ikke gladpack?

Også var det klesvasken. Hvor mye penger samt kjemikalier går med på å vaske tøyet ditt i løpet av et år? Hvor mye gladpack bruker du på en måned? Kan du prøve å se for deg hvor mange tamponger du har brukt hittil, for ikke å snakke om penger som er brukt rundt det å ha mensen? Sjampo er også noe vi bruker flittig penger på.

En ting du kanskje ikke har tenkt over... hva inneholder de produktene du bruker i dag?

Visste du at kaffefilteret ditt, smokken til ungen din, sjampoen din og mye annet i huset ditt kan inneholde farlige kjemikalier?

Les innholdsfortegnelsen neste gang du vurderer å kjøpe noe. Ja, jeg er like forvirret som deg, men «google it», spør noen eller last ned en APP, det er hjelpemidler der ute som gjør denne jobben enklere, heldigvis. Og ikke la deg lure.

Et godt eksempel er plastproduktene som reklamerer med at de ikke inneholder BPA. Plastikk inneholder mange farlige kjemikalier og stoffer. Å fjerne et av de (BPA) hjelper derfor lite.

Helt til slutt tenkte jeg skulle dele et par tips med dere, et produkt kan ha flere bruksområder og man trenger ikke å kaste alt.

TIPS!
  • Plantenæring: Bland sammen eggeskall og kaffegrutt.
  • Om det er noe for deg, plant selv istedenfor å handle frukt og grønt på butikken.
  • Kaffegrut holder også brunsneglene unna.
  • Lag din egen skrubb, ta utgangspunkt i ca. halvt om halvt med kaffegrut og kokosolje. Etter barbering er dette virkelig å anbefale. Kokosoljen har en desinfiserende effekt, samt den tilføyer fuktighet lenge etter at man har forlatt dusjen.
  • Om man har isformer er smoothie som ikke blir drukket opp super til å lage is med!
  • Bli inspirert! Kjøp deg et oppskriftshefte, eller en bok (Maja Hattvang har en god bok med mange fine oppskrifter i). Det finnes også blogger og YouTube kontoer som du kan finne inspirasjon fra.
Oppskriftshefte med DIY rengjøringsmidler og Maja Hattvang boka med DIY hudpleieprodukter. Foto: Gjøri
Oppskriftshefte med DIY rengjøringsmidler og Maja Hattvang boka med DIY hudpleieprodukter.
Foto: Gjøri Larsdatter Dalsbø

  • Lo fra tørketrommelen er kjempebra for fugler som holder på å bygge reir.
  • Ta vare på lysstumper og smelt de. Du kan bruke gamle aviser som du lager remser av, dypp de i talg og legg de til tørk. Å vips så har du hjemmelagde tennbriketter!

Lag egne tennbriketter! Foto: Gjøri
Lag egne tennbriketter! Foto: Gjøri Larsdatter Dalsbø

  • Kjøp og lag mer mat enn du trenger, dette kan brukes til lunch dagen etter eller fryses ned til senere. Dropp enkelt-pakkene og tenk pris, det lønner seg ikke å kjøpe inn en og en når man kan kjøpe en stor pakke istedenfor. Med tanke på miljøet er dette lurt (dette lønner seg ikke om man ender opp med å kaste maten selvfølgelig)
  • Google bruksområder på aloe vera samt kokosolje. Her er det mye tips! Disse har utrolige mange bruksområder, blant annet: 

Aloe vera:
- Ha i håret, fungerer kjempebra som kur
- Ha på områder som er brent
- Myggstikk og andre stikk som klør

Kokosolje:
- Til å lage mat
- Ha i en skje med olje i fotbadet ditt, dette gjør underverker
- Kan brukes som glidemiddel
- Som solkrem. Kokosolje er naturlig solkrem (SPF 4-5). Fungerer også på solbrente områder eller på hud med soleksem
- Ha i teen din eller smoothie (mange gode helseeffekter)
- Sminkefjerner, gjenbrukbare pads er å anbefale
- Kan også bruker på dyr, f.eks på tørre poter
- Brukes under barbering

Prøv deg litt frem, se hva som finnes der ute av både produkter og inspirasjon! Det er en prosess, bruk den tiden du trenger og kos deg.


Lykke til!


Følg Gjøri på Instagram for flere miljøvennlige tips! :-)

Kommentarer

  1. Mange gode tips - tusen takk! De tennbrikettene var jo supersmarte, det hadde jeg ikke tenkt på selv. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! :) Helt utrolig hva man får til med så lite :)

      Slett
  2. Har du kilder som bekrefter spf 15? Jeg har søkt litt på nettet og det nærmeste jeg kommer er life.no som sier det gir effekt på 4-6 spf.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Vi snakket med Gjøri som har skrevet denne artikkelen, og her har det dessverre kommet en trykkleif. Kokosolje er en naturlig solkrem med SPF 4-5 i følge flere kilder på nett.

      (Beklager sent svar, men det har skjedd noe gæli med varslingssystemet vårt som gjør at vi ikke har fanget opp spørsmålet ditt tidligere!)

      Slett

Legg inn en kommentar