Verdens miljødag: 3 raske med Be:Eco netthandleri om bærekraftig forbruk

I anledning Verdens miljødag 2019 har Be:Eco satt fokus på FNs bærekraftsmål.

Hver dag jobber vi for å spre budskapet til hovedmål nr. 12: Ansvarlig forbruk. På et generelt grunnlag innebærer dette "å sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre", i følge FN.

Det er ingen tvil om at vi som har det godt forbruker mer enn det som er bærekraftig forsvarlig, i form av mat, materielle goder og reiser. Vi tar mer enn det vi gir tilbake til kloden og det på bekostning av fremtidige generasjoner. Hva kan vi gjøre for å nå målet om et bærekraftig (redusert) forbruk? 

Du kan lese mer om bærekraftsmålene her.

I mini-intervjuet nedenfor deler gjengen bak Be:Eco sine tanker om bærekraftig forbruk og produksjon.

Verdens miljødag: 3 raske med Be:Eco netthandleri om bærekraftig forbruk
Verdens miljødag: 3 raske med Be:Eco netthandleri om bærekraftig forbruk



SEVERIN:

1. Hva legger du i begrepet bærekraftig forbruk?

Når jeg hører "bærekraftig forbruk" så er det for meg todelt. Først er det mer personlige som foregår inni en selv i forhold til å stoppe opp og tenke seg om en ekstra gang om man virkelig trenger noe nytt. Er det nødvendig? Er dette laget på en bærekraftig måte? Hele den prosessen man gradvis går igjennom når man begynner å tenke i de baner.

Det neste blir fort på en mer global skala i forhold til hvordan verden er skrudd sammen med handel og shipping, og de enorme mengder varer (samt mennesker) som flyttes rundt til enhver tid. Dette kombinert med hvordan ting blir produsert, både i forhold til utslipp, om det er økologisk, holdbarhet osv.

FNs bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon
FNs bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon

2. Hva er dine topp 3 tiltak for å redusere forbruket? 

  • Nå er jeg en glad fronter av å bruke tøyposer i matbutikken og har fått noen søte kommentarer om dem fra jentene i nærbutikken min.
"La oss si at jeg har handlet frukt eller grønt med en tøypose nå 3 ganger i uka i ca. 2 år. Dette tilsvarer ca. 300 tynne plastposer! Ved å velge tøyposer har jeg altså redusert forbruket mitt av unødvendig plast".
  • For å bruke et eksempel jeg mener jeg selv er god på, må det være på klesfronten. Klarer du å få kontroll på "klesskapet", så har du spart kloden for mye dritt for å si det rett ut.
  • Siste punkt må kanskje være vedlikehold. Det er mye å hente her mener jeg. Alt fra små, enkle ting som å pusse skoene i ny og ne eller sy på en knapp som har falt av, slipe sløve kjøkkenkniver i stedet for å la det ligge der ubrukt til det kommer en dag hvor man kaster de. Kanskje er dette litt gammeldags for noen eller helt åpenbart for andre, men det er uansett viktig å ta vare på de tingene man allerede eier.

3. Hvis du kunne velge ut et selskap som burde ha lagt om produksjonen/forretningsmodellen sin i dag til noe bærekraftig, hvilket hadde du valgt og hvorfor akkurat dette selskapet?

Her er det vanskelig å velge. Jeg ønsker heller å si elektronikkbransjen som helhet fremfor et selskap. Mitt generelle inntrykk er at det er latterlig kort levetid på elektronikk. De er (ofte) designet for å gå i stykker etter x antall måneder eller år. Dette genererer absurde mengder (farlig) avfall! Det blir bare vanskeligere og vanskeligere, eventuelt helt umulig å fikse/oppgradere produkter slik at levetiden forlenges.

Nå skjer det fremgang i EU med nye regler. I Norge har det vært mye snakk om momsfritak på reparasjoner for å få det til å lønne seg.




AMANDA:

1. Hva legger du i begrepet bærekraftig forbruk?

Et bærekraftig forbruk på forbrukersiden er for meg ensbetydende med et gjennomtenkt, smart forbruk som resulterer i mindre ressursbruk og mindre avfallsmengde. Et forbruk der du tenker nøye gjennom hva du trenger, velger gjenbruk der det lar seg gjøre og hvis man ikke finner gjenbruksalternativer, så velger man produkter med lang levetid.

Bærekraftig forbruk av jordens ressurser generelt, er også noe jeg tillegger begrepet. Om det gjelder fortsatt tilgang på rent vann eller å fase ut oljeproduksjonen. 


2. Hva er dine topp 3 tiltak for å redusere forbruket? 

Forbruksreduksjon starter med ren vilje og en holdningsendring.
"En vedvarende holdningsendring krever at vi går inn i oss selv og tenker nøye gjennom hva vi vil bruke tiden vår på: opplevelser eller ting? Hva gir størst og lengst lykke? Er det rasjonelt å eie så mye? Hvorfor må jeg eie ting jeg egentlig ikke trenger eller ikke bruker mye?"
  • Rett og slett bli mer bevisst og kjøp mindre! Kjøp mindre mat (nordmannen kaster i snitt 42 kilo spiselig mat hvert år), kjøp færre plagg (nordmannen kaster ca. 23 kilo klær hvert år). Bruk opp det du har og kjøp færre ting.
  • Hvis du trenger noe nytt, undersøk først om det går an å få tak i det brukt eventuelt om du kan låne av familie, nabo eller venner. Har du tenkt å bruke tingen én gang, taler dette for at du heller burde leie eller låne. Jeg digger mulighetene mine for å leie klær hos Fjong, låne drill av naboen eller leie elbil i Oslo.
  • Du kan også forbruke mindre og bidra til å lette belastningen på jordens ressurser ved å spise mindre kjøtt, fly mindre, kjøre mindre og heller sykle eller ta offentlig transport.

Les: Avoiding meat and dairy is single biggest way to reduce your impact on Earth.

3. Hvis du kunne velge ut et selskap som burde ha lagt om produksjonen/forretningsmodellen sin i dag til noe bærekraftig, hvilket hadde du valgt og hvorfor akkurat dette selskapet?

Både H&M og Zara som to store giganter innen fast fashion. Ja, H&M har riktignok en bærekraftsprofil der de utad fremmer gjenbruk og reparasjon, og tilbyr kolleksjoner laget av naturmaterialer. H&M har tilgjengeliggjort mote for folk flest ved å tilby klær til rimelige priser.

Men tempoet i produksjonen av klær har sklidd fullstendig ut - noe som har hatt følger for både mennesker og miljø.
"Forretningsmodellen er den samme uansett hvor "grønn" H&M fremstår som. Samtidig kan vi stille oss spørsmålet om H&M har laget en forretningsmodell som er tilpasset oss forbrukere. Er det vårt tankeløse konsum og hunger for flere (ikke bedre) klær som gjør at H&M kan drive business på denne måten?"
Hvis dette er tilfellet, kan vi jo gjøre om på prosessen ved å kjøpe mindre og redusere etterspørselen, kreve god kvalitet på det som blir produsert og at de som produserer klærne våre får en rettferdig levelønn. Og ikke minst at produksjonen av tekstiler blir produsert på en måte som gir langt færre negative virkninger for miljøet!




MARIA:

1. Hva legger du i begrepet bærekraftig forbruk?

At man tenker nøye gjennom hva som faktisk er nødvendig til eget forbruk. Man  må stille seg spørsmål om hva som faktisk har en betydning for å leve og hva man virkelig trenger og har behov for, før man eventuelt tar et valg.

I dagens samfunn er det et stort kjøpepress. Det er ofte lett å gå i fellen, men det finnes alternativer som er like fine hvis det virkelig er noe man trenger, varer lenger og har mindre emballasje.
"Man må ta vare på det man har. Bytt med familie og venner, reparer i stedet for å kaste, og tenk over hvor mye emballasje du tar med deg hjem når du kjøper noe".
Tenk langsiktig, ikke kortsiktig. Det er faktisk lov å si nei takk :)

2. Hva er dine topp 3 tiltak for å redusere forbruket? 

  • Planlegge matinnkjøp slik at mindre mat og emballasje kastes. Handle på steder som tilbyr mer miljøvennlige produkter og løsninger. 
  • Bytte klær med venner og handle på Fretex.
  • Ha med handlenett, egne kopper og bestikk når man er i farta og generelt støtte bedrifter som prøver å gjøre en forskjell. 

3. Hvis du kunne velge ut et selskap som burde ha lagt om produksjonen/forretningsmodellen sin i dag til noe bærekraftig, hvilket hadde du valgt og hvorfor akkurat dette selskapet?

Hennes & Mauritz. Dette er et stort selskap som har mye å lære om seg selv og alle leddene som er involvert. Hvis de hadde klart å gjøre fantastiske endringer (noe jeg tviler sterkt på), så hadde de kunnet gå foran som et godt eksempel for andre store bedrifter i klesbransjen. Fast fashion er ut!



Les mer om gjengen bak Be:Eco eller besøk netthandleriet.



Kilder:
Vet du hvor mange klesplagg du har?

Kommentarer