Bærekraftig julekalender for barn - hilsen en frustrert småbarnsmor

Ideen til denne artikkelen kom til live da en frustrert småbarnsmor kom inn på kontoret mitt, og ville prate om en 'plastfri' julekalender for barn.

Hvorfor har det blitt til en tradisjon å gi barn søppel i form av f.eks små plastleker som går lett i stykker, kastet - eller begge deler? Kan vi foreldre endre fokuset fra gaver til opplevelser?

Bærekraftig julekalender for barn.
Bærekraftig julekalender for barn.
Foto: Evgeny Atamanenko via 123rf.com

Den frustrerte småbarnsmoren forteller at hun har ytret ønske om at barna i barnehagen burde få noe annet enn nips i julekalenderen. Men dette har hun fått lite støtte for fra de andre foreldrene. Disse foreldrene vil gjerne gjøre det så enkelt som mulig og tror at barna blir glade av å få mange småting.

Hjemme dog, har den frustrerte småbarnsmoren kontroll og skal fylle en kalender med opplevelser og nyttige ting for sine to små på henholdsvis 2 og 5 år. Som et eksempel skal barna få se 'Snøfall' på teatret i desember.

De fleste norske barn i dag har det godt. Nesten altfor godt med tanke på at de kan få 'alt' de vil ha. Vi må huske at våre barn er de som skal overta forvaltningen av jordens ressurser etter oss.
Dette innebærer at de bør bli lært til faktisk å ta vare på jordkloden og de ressursene vi har. 
Gaver skal først og fremst ikke være en helårsaktivitet, der barna får alt de ønsker seg - når de ønsker det. Foreldre har et ansvar for å lære barna hvilke verdier og tradisjoner barna skal ta med seg videre i livet.

Hva er egentlig viktigst - opplevelser eller gaver? En opplevelse med gode minner sitter lenger hos barnet enn små plastleker, som barnet på et eller annet tidspunkt går lei av.

Og for det andre: Det er ikke noe galt å gi barn gaver, men når vi først skal gi dem gaver bør vi tenke på hvilke gaveforventninger vi legger opp til.
Gir vi barna 'søppel', forventer de mer 'søppel' neste gang. Gir du dem noe av kvalitet, forventer de det samme til neste gang. Det er foreldrene som setter premissene og som bestemmer hva barna kan forvente.
Den frustrerte småbarnsmoren forklarer at barn er engasjerte, nysgjerrige og tilpasningsdyktige. De er opptatte av å gjøre ting bra. Sammen med samboeren har den frustrerte småbarnsmoren satt standarden for hva som egentlig er viktig med julen. De har lært barna og har tilrettelagt for at opplevelsesgaver er gøy, og det kunne ikke barna deres vært mer enige i. Vel, stort sett ;)

Tips til en bærekraftig julekalender for barn

Gi gjerne en kalender med f.eks opplevelser:

Kino, teaterstykke, pynte juletreet, lage pepperkaker (da kan barna få pepperkakeformer i kalenderen), juleverksted, julegrantenning, nissetog, julemarked, bake lussekatter, stjernehatt (til Lucia-toget), plastsøppelplukking i nabogata, la barna velge dagens middag, en tur til suppekjøkkenet, så grønnsaksfrø sammen, gjør-en-god-gjerning, familiemedlemskap i Miljøagentene, familiemedlemskap i DNT.

Forslag fra andre mødre:





Fyll gjerne helgene med opplevelser! Det er da man gjerne har tid til å gjøre ting sammen.

Hvordan få ideer til en desember fylt med opplevelser?
Foto: Tatyana Tomsickova via 123rf.com

Gi barna det de trenger

En pakkekalender kan også fylles med de tingene barna trenger f.eks tannbørster, eller med ting som varer f.eks matbokser eller vannflaske i rustfritt stål.

Les en historie sammen med barna

Kalenderboka "Snøsøsteren" skrevet av Maja Lunde har fått mye oppmerksomhet den siste måneden. En julefortelling delt opp i 24 deler med fine illustrasjoner som gjør en nostalgisk.

Les anmeldelse av Snøsøsteren her.


Har du andre ideer til hva en julekalender for barn bør inneholde? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Kommentarer

  1. Hos oss har vi et "adventstog" som kalender. Toget er laget av skoesker og har doruller til hjul og skorstein til lokomotivet. De to jentene våre har hver sin skoeske som vi fyller med små gaver hver kveld. På den måten slipper vi masse unødvendig innpakningspapir. Gavene kan variere fra opplevelser (pepperkakebaking, kinobesøk osv) til ting de trenger (strømpebukser, hårstrikker etc). I tillegg har vi en julekrybbe med små figurer som også er en del av adventskalenderen. Passelig lavterskel gjenbrukskalender, synes vi:) Særlig med tanke på at man ikke trenger å ha 24 + 24 pakker ferdigpakket til 1. desember!

    SvarSlett
  2. Omvendt julekalender. Gi i stedet for å få 😊

    SvarSlett
  3. Jeg syns det er viktig å legge lista for adventskalender så lavt at det lar seg gjennomføre år etter år, og ikke skape unødvendig forventning fra år til år. Vi har siden barna var små hatt en englekalender på deling. Jeg har funnet fram 24 engler (som jeg hadde fra før), skrevet på nummer på dem, så samme engel kommer på samme dato hvert år. Jeg pakker inn en for hver dag, og så får barna åpne hver sin dag. Den som åpner engelen får bestemme hvor den skal stå. Når jula er over (eller nærmere påske) legges englene tilbake i en eske og er klare til neste advent. Ikke noe stress med å finne på gaver eller opplevelser, huset blir samtidig pynta til jul, og nå begynner barna å huske hvilke engler som kommer, og hvor de sto i fjor, og gleder seg til å få fram alle englene

    SvarSlett

Legg inn en kommentar