Mindre engangsplast når du er på farta

Hvert eneste minutt tillater verden at 15 tonn plast havner i havet. Det er et tall som er vanskelig å forholde seg til. Å si at det tilsvarer én million plastposer hjelper kanskje heller ikke. At mengden er "for mye" er nok den eneste fornuftige beskrivelsen av det. Og så lenge vi ikke har gode nok landbaserte løsninger, som hindrer plast i å havne på avveie, vil denne forsøplingen fortsette.

Minutt for minutt.

Plasten i havet kommer fra overalt der plast blir brukt. Det finnes store og små kilder, både med tanke på geografisk opprinnelse og på produkttyper. Men det som er viktig å ta til seg er det faktum at ingen kilder er for små, og at vi trenger nye løsninger over hele linja.

Flere søppeldunker er åpenbart ikke løsningen - det er avfallsmengdene vi må ta et oppgjør med.

Flere søppeldunker er åpenbart ikke løsningen - det er avfallsmengdene vi må ta et oppgjør med.
Foto: Simen Knudsen

En av de store kildene til plast i havet er forbrukerrelatert plast, også i Norge, samt "på farten" produkter utmerker seg. I denne kategorien finner vi typisk take-away og convenience emballasje, engangsplast, poser etc. Når vi bruker disse produktene utenfor hjemmene våre, har de en lei tendens til å blåse vekk, bli glemt igjen eller mistet.

Den plasten vi tar med oss hjem i huset derimot, havner (stort sett) i kontrollerte avfallsstrømmer med lav sannsynlighet for å havne på avveie. Skal vi ta tak i ett område for å redusere eget plastavtrykk, så er det derfor alle disse produktene vi bruker utenfor husets vegger, når vi er ute i naturen eller trasker rundt i byen.



Det er på tide å finne erstatninger og lage oss noen nye vaner.

BYO (= bring your own) er en åpenbar retning å ta. Sammen med Be:Eco netthandleri ønsker derfor Nordic Ocean Watch å tilby gode alternativer til unødvendige plastprodukter og våre favoritterstatninger til folk som er mye på tur og mye på farten. Disse produktene burde vi alle ha med oss på fjellet, på stranda, på sjøen, på toget eller på veien. Jo mindre plast vi bruker, jo mindre plast har sannsynlighet for å havne på avveie.

Foto: Simen Knudsen

Vi i Nordic Ocean Watch jobber hver dag med å ta vare på havet. Helt sentralt i dette arbeidet er å rydde opp all den plasten som allerede har havnet i havet. Ved å støtte oss, hjelper du oss med å få ryddet enda mer plast ut av havet, i tillegg til å støtte opp under vårt arbeid med kunnskapsformidling, legge til rette for handlingsendring og skape havambassadører.

Havet har alltid tatt vare på oss, og nå er det på høy tid å gi noe tilbake. Vi kaller det tavaha - ta vare på havet.







Følg Nordic Ocean Watch på Instagram.

Kommentarer