Oppskrift: hjemmelaget leppepomade

[Sponset innlegg] Hei! Lena Isaksen / Lessismorediy her igjen! 

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og tiden er inne for å sette i gang med hjemmelagde julegaver. Hver jul tenker jeg at jeg er tidlig ute, men ender alltid opp med å lage noe i siste liten. Uansett om du er tidig ute eller ei, kan denne oppskriften på hjemmelaget leppepomade kan være både artig å lage og fin å få som gave. Det synes i hvert fall jeg! 

Grunnen til at jeg lager min egen leppepomade er rett og slett fordi jeg kom over denne tankevekkende artikkelen til Forbrukerrådet.

De testet ingrediensene i 50 leppepomader fra det norske markedet, og fant ut at 40 av dem inneholder skadelige/hormonforstyrrende stoffer som kan være kreft- og allergifremkallende, og redusere fruktbarheten.

Selv om hvert enkelt produkt inneholder små mengder av disse stoffene, så er det ekkelt å tenke på at vi får de i oss gjennom så mange ulike hverdagsprodukter som til sammen utgjør en risiko for hormonforstyrrende effekter. Tenk hva slags cocktail av stoffer vi går rundt med i kroppen, når vi gjennom hver eneste dag benytter oss av produkter som: såpe/sjampo, vaskemidler, kremer, sminke, parfymer og deodoranter.  


©lessismorediy / Lena Isaksen


Dette var virkelig en øyeåpner for meg, og resulterte i at jeg saumfarte internett etter oppskrifter på leppepomade. Etter mye prøving og feiling, med både for myke og for harde resultater har jeg endt opp med en oppskrift jeg bruker gang på gang. Med sheasmør, kokosolje, og jojobaolje for fuktighetsgivende effekt. Bivoks-pellets for at det skal stivne godt. Og E-vitamin olje for økt holdbarhet.

Jeg tilsetter også peppermynte eterisk olje, for å gi en avkjølende effekt på leppene. Er jeg litt snufsete eller forkjølet bruker jeg også å smøre litt under nesen for at det skal klarne litt opp! Du kan også tilsette andre eteriske oljer, eller til og med ha i litt rødbetpulver for å få en rosa/rød farge på leppepomaden om du ønsker det!



NB! Noen eteriske oljer kan irritere huden og er sensitiv for lys, og kan gi skader på huden dersom det brukes i solen, les derfor om oljen du kunne tenkt deg å bruke først.

Oppskriften gir ca 50 ml leppepomade. Be:Eco har noen superfine glasskrukker, og metallbokser. Her har jeg brukt noen små metallbokser. Ellers er det en glimrende anledning til å gjenbruke bokser.

Jeg anbefaler å lese gjennom oppskriften, og finne frem alt du trenger før du starter! Lykke til!

Oppskrift på 50 ml leppepomade:

1 ml = ca. 20 dråper

Du trenger:

1. Start med å vaske de beholderne du ønsker å ha leppepomadene dine i før du går videre. Disse må være helt tørre.

2. Kok opp vann i en kjele du ønsker å bruke til vannbad, og finn frem kjele eller glassbolle du kan bruke til å ha oppi denne. Jeg bruker alltid en kjele som har håndtak på begge sider så den holder seg stabil i vannbadet. Vannet skal ikke koke, regulerer temperaturen underveis når du smelter ingrediensene sammen i neste  steg.

3. Finn frem kjøkkenvekt, og vei opp 20 g sheasmør, 20 g kokosolje, 20 g bivoks. Tilsett dette i kjelen du skal ha over vannbadet, og smelt sammen mens du rører.

Tips: Ønsker du å lage en helt hvit leppepomade, har Be:Eco hvite bivoks pellets.

©lessismorediy / Lena Isaksen


4. Når dette er smeltet sammen skru ned varmen helt, og tilsett 1 ts jojobaolje, E-vitamin olje og 20 dråper eterisk peppermynteolje. 

(NB! Eterisk olje ikke bør aldri brukes ufortynnet på huden. Eterisk olje er et naturprodukt, men må brukes med varsomhet og i riktig mengde ettersom den inneholder en høy konsentrasjon av urten/planten den kommer fra). 

Rør godt sammen. For å teste om jeg synes det er nok peppermynte i, pleier jeg å bruke spiseskjeen og dryppe en dråpe på hånden, la den kjøles ned, og smøre dette på leppene – en ordentlig smakstest rett og slett.

©lessismorediy / Lena Isaksen

5. Ta kjelen av vannbadet, og sett den over på kjøkkenhåndkle så den blir tørket under. Sørg for at du får av alt vannet. Hell leppepomaden forsiktig over i beholderne. Bivoksen gjør at alt stivner fort så her må du være rask. Stivner det i kjelen din mens du holder på, er det bare å varme den over vannbad igjen.

©lessismorediy / Lena Isaksen

6. Plasser leppepomadene dine et kjølig sted, og la de stivne helt før du har på lokket.

©lessismorediy / Lena Isaksen

Disse har god holdbarhet, best før 6 måneder. Jeg oppbevarer de i kjøleskapet til jeg skal bruke de. Og som en siste hånd på verket kan du pynte leppepomaden med en label printet ut på klistreark, vær kreativ – da blir den perfekt som små gaver!

Lykke til med dette DIY prosjektet, og håper du liker denne oppskriften like mye som jeg gjør! Bruk gjerne #lessismorediy #beecoshop om du legger ut det du lager på instagram.

Besøk gjerne bloggen min for mer inspirasjon. 

Du kan også følge meg på Instagram.


Kommentarer

  1. Hei! Vet dere hva man kan bruke i stedet for bivoks for å lage en vegansk variant?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tora! Du kan bruke candelilla voks som opprinnelig kommer fra en plante i Mexico. Candelilla voks finner du i netthandleriet. https://beecoshop.no/produkt/lag-selv/voks/candelilla-voks-250-g

      Slett
    2. PS. Merk at den kjemiske sammensetningen i bivoks og candelilla er annerledes. Candelilla har en høyere tetthet enn bivoks, hvilket innebærer at man ikke trenger like mye candelilla når man skal lage egne produkter. Start forsiktig og prøv deg frem!

      Slett
  2. Hei jeg lurte på hvorfor bruker du bivoks og hvilken type egenskaper har bivoks egentlig? Hvorfor bruker du det til å lage leppepomade?

    SvarSlett
  3. Hei, og takk for oppskriften!
    Jeg lurte på hvor man kan skaffe sånne små krukker.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar