Verdens miljødag: 3 raske med Ann-Kristin Hexeberg om bærekraftig forbruk

I anledning Verdens miljødag 2019 har Be:Eco satt fokus på FNs bærekraftsmål.

Hver dag jobber vi for å spre budskapet til hovedmål nr. 12: Ansvarlig forbruk. På et generelt grunnlag innebærer dette "å sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre", i følge FN.

Det er ingen tvil om at vi som har det godt forbruker mer enn det som er bærekraftig forsvarlig, i form av mat, materielle goder og reiser. Vi tar mer enn det vi gir tilbake til kloden og det på bekostning av fremtidige generasjoner. Hva kan vi gjøre for å nå målet om et bærekraftig (redusert) forbruk? 

Du kan lese mer om bærekraftsmålene her.

I mini-intervjuet nedenfor deler Ann-Kristin Hexeberg sine tanker om bærekraftig forbruk og produksjon. Ann-Kristin jobber som innholdsprodusent for Grønt Skift og har en lidenskap for bærekraftig mote og setter friluftsliv høyt på agendaen sin. Hun har Instagram kontoen @annkristinhexeberg.

Verdens miljødag: 3 raske med Ann-Kristin Hexeberg om bærekraftig forbruk.  Bluse og skjørt på bildet er kjøpt brukt.
Verdens miljødag: 3 raske med Ann-Kristin Hexeberg om bærekraftig forbruk.
Bluse og skjørt på bildet er kjøpt brukt.
Foto: Ann-Kristin Hexeberg

1. Hva legger du i begrepet bærekraftig forbruk?

Et bærekraftig forbruk for meg er å tenke seg om to ganger før man gjør et kjøp. Trenger jeg virkelig dette? Har jeg kanskje allerede noe fra før jeg kan bruke? Hvis ikke forsøker jeg alltid å tenke gjenbruk og reparasjon fremfor nytt. Finner jeg ikke det brukt ser jeg etter miljøvennlige og etiske alternativer.
"Men først og fremst handler det om å senke forbruket".
Det er så mye vi virkelig ikke trenger, og det er en befrielse å slippe å være en del av forbrukskarusellen. Det er selvfølgelig bra for planeten vår, men også for sinnet vårt, tror jeg.

Les: Klesindustrien har større utslipp enn fly og skip. 

FNs bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon
FNs bærekraftsmål 12: ansvarlig forbruk og produksjon


2. Hva er dine topp 3 tiltak for å redusere forbruket? 

Jeg har i stor grad sluttet å handle på impuls og eksponerer meg ikke for produkter på samme måte nå, som før. Jeg kjøper brukt og gjenbruker det jeg kan. Ikke minst har jeg endret holdningen min til produkter og forbruk.

Jeg er takknemlig for det jeg allerede har, og verdsetter den tiden og de ressursene som ligger bak et produkt. Så har det også vært et triks for meg å begynne å tenke opplevelser fremfor ting, for det frister som regel alltid mer å bruke penger eller tid på en fin opplevelse. Bra både for planeten og lommeboka!

Les: Svar på dine spørsmål om klesindustrien (FIVH)

3. Hvis du kunne velge ut et selskap som burde ha lagt om produksjonen/forretningsmodellen sin i dag til noe bærekraftig, hvilket hadde du valgt og hvorfor akkurat dette selskapet?

Siden jeg jobber i klesbransjen, må jeg si fast fashion-kjedene. Det er supert å se at flere begynner å ta grep, benytter mer miljøvennlige materialer og åpner opp fabrikklistene sine.
"Men opptil 52 kleskolleksjoner i året med trend-plagg er ikke bærekraftig. Produksjonsvolumet må ned, samtidig som vi forbrukere må senke vårt forbruk". 
Vi må få mer ut av ressurser som allerede er i omløp, og legge om fra å tenke lineært til sirkulært og fornybart. I tillegg bør etisk produksjon være en selvfølge hos alle bedrifter.
Følg gjerne Ann-Kristin på @annkristinhexeberg!
Kommentarer