Plastic Free July utfordringen

Her vil du finne alle tips til å bruke mindre plast under Plastic Free July.

Plastic Free July Challenge ble startet i Australia med et mål om å bevisstgjøre folk verden rundt om plastforurensningen og hvordan man kan få til en hverdag med mindre plast. Over 1 million mennesker fra over 130 land deltar i utfordringen hvert år.

Mange bruker utfordringen som en drahjelp til å kutte ned på plastbruken, også etter at kampanjen er over.

Du velger selv vanskelighetsgrad og hvor lenge du vil holde på i juli. F.eks unngå fire ulike produkter plast eller alle typer engangsplast. Det er helt opptil deg! :)

Dag 1 og 2 i Plastic Free July Challenge
Dag 1 og 2 i Plastic Free July Challenge

Dag 1: Dropp plastposen og ta med deg handlenett i butikken.

Dag 2: tøyposer er et genialt alternativ til plastposer i matbutikken.

Dag 3 og 4 i Plastic Free July Challenge
Dag 3 og 4 i Plastic Free July Challenge

Dag 3: Har du lurt på hva du skal erstatte plastposer til restavfall med? Her er løsningen: søppleposer laget av økologisk dyrket og GMO-fri mais.

Dag 4: Velg gjerne en kaffekopp du kan bruke om igjen fremfor å kjøpe mange engangskopper med plastlokk.

Dag 5 og 6 i Plastic Free July Challenge
Dag 5 og 6 i Plastic Free July Challenge

Dag 5: Velg gjenbruk fremfor noe nytt.

Dag 6: Lån eller lei ting fremfor å kjøpe nytt. Visste du at du kan lease klær hos Fjong, Filippa K og Just Fashion? Det kan også være så enkelt som å spørre venner, familie eller kollegaer om å låne det du trenger.

Dag 7 og 8 i Plastic Free July Challenge
Dag 7 og 8 i Plastic Free July Challenge

Dag 7: Velg en bambus tannbørste. Når tannbørsten har gjort sitt, kan bambusskaftet komposteres, hives i peisen sammen med ved eller resirkuleres som treverk.

Dag 8: Velg plastfri tanntråd laget av naturlig silke vokset med bivoks.

Dag 9 og 10 i Plastic Free July Challenge
Dag 9 og 10 i Plastic Free July Challenge

Dag 9: Hvert minutt kjøpes en million plastflasker verden rundt, og mindre enn halvparten blir resirkulert. Et plastfritt alternativ er flasker i glass eller rustfritt stål.

Dag 10: Velg gjerne såpe og sjampo i fast form fremfor varianten i plastemballasje.

Dag 11 og 12 i Plastic Free July Challenge
Dag 11 og 12 i Plastic Free July Challenge

Dag 11: Velg gjenbrukbart bestikk i tre eller rustfritt stål fremfor engangsbestikk i plast.

Dag 12: lag mer mat fra bunnen av f.eks brød. Da slipper du å ta med deg hjem plast eller papiremballasje.

Dag 13 og 14 i Plastic Free July Challenge
Dag 13 og 14 i Plastic Free July Challenge

Dag 13: Dyrk dine egne grønnsaker, spesielt grønnsaker som ofte kommer i plastemballasje i matbutikken. Salat, reddiker og grønnkål er forholdsvis enkle grønnsaker å dyrke, også på balkongen.

Dag 14: Velg sugerør i bambus, rustfritt stål eller andre naturmaterialer.

Dag 15 og 16 i Plastic Free July Challenge
Dag 15 og 16 i Plastic Free July Challenge

Dag 15: Hva gjør man om man har mat som går ut på dato? Jo, man lager lasagne og inviterer venner på middag som kan hjelpe til med å spise opp maten.

Dag 16: Velg gjenbrukbare pads fremfor engangsvarianten. De kan vaskes om og om igjen, og etterhvert vil du merke at avfallet på badet minker.

Dag 17 og 18 i Plastic Free July Challenge
Dag 17 og 18 i Plastic Free July Challenge

Dag 17: dropp plastfolien og bruk heller bivokspapir til å oppbevare og pakke inn mat.

Andre plastfrie måter å oppbevare maten på er å bruke oppbevaringsbokser eller rett og slett legge en tallerken, asjett o.l oppå salatbolla eller små skåler. Fryposer laget av komposterbar bioplast er også en mulighet.

Dag 18: lag dine egne produkter. Start med det enkle hvis du er helt ny i DIY, f.eks flytende håndsåpe eller tannkrem.

Dag 19 og 20 i Plastic Free July Challenge
Dag 19 og 20 i Plastic Free July Challenge

Dag 19: Tenk at en kvinne bruker i gjennomsnitt 12.000 bind og tamponger i sin levetid. Dette avfallet kan du redusere drastisk kun ved å å bytte til en enkel liten sak, nemlig en menskopp.

Dag 20: Med såpenøtter fra Be:Eco bruker du mindre plast på badet (de er pakket i en tøypose som kan gjenbrukes), i tillegg til at du slipper å bruke tøymykner som ofte kommer i plastemballasje. Du trenger heller ikke å bekymre deg for miljøbelastende stoffer som for øvrig forekommer i mange vaskemidler i matbutikken. Nøttene er så naturlige som det går an å bli!

Dag 21 og 22 i Plastic Free July Challenge
Dag 21 og 22 i Plastic Free July Challenge

Dag 21: Si nei takk til plastboks i ferskvaredisken og ta med en egen boks hvis du skal kjøpe noe. Funker som bare det.

Dag 22: Bruk rengjøringsbørster i tre fremfor plastversjonen. Oppvaskbørsten fra Be:Eco har et utskiftbart hode så du slipper å kaste hele børsten.

Dag 23 og 24 i Plastic Free July Challenge
Dag 23 og 24 i Plastic Free July Challenge
Dag 23: Ferdigretter er en av de store kildene til avfall hos mange, om det er i form av plast, papp eller aluminium. En løsning er å faktisk lage mer mat fra scratch. Middagsrester er jo fin lunsjmat dagen etter.

Dag 24: Bytt til en gjenbrukbar klut av naturfibre. Den på bildet er laget av bomull og tre cellulose, så den er helt fri for mikroplast og kan vaskes opptil 50 ganger. Til slutt kan den komposteres.

Dag 25 og 26 i Plastic Free July Challenge
Dag 25 og 26 i Plastic Free July Challenge
Dag 25: kompostering er en fin måte å bli kvitt matavfallet på uten å 'kaste' det. Komposten blir til ny jord som du kan bruke til parsellen, grønnsaksdyrking på balkongen eller gi bort til bekjente som har hage.

Bor du i en leilighet, kan du prøve deg på Bokashi som ikke krever noe meitemark og tar lite plass. Bokashivæsken er fin gjødsel til planter og blomster inne og ute.

Dag 26: Er du glad i take-away? Neste gang kan du heller spise på restaurant/kafe istedet for å ta med deg maten hjem, ev ha med egen beholder. Det blir litt mindre søppel med en slik vane.

Dag 27 og 28 i Plastic Free July Challenge
Dag 27 og 28 i Plastic Free July Challenge

Dag 27: Papirposer passer fint til oppbevaring av visse mattyper og kan supplere bivokspapir. Vi bruker de til å oppbevare pålegg, snacks og har et par i veska til take-away quiche, kanelsnurre o.l. De ublekede papirposene fra If You Care kan komposteres etter bruk, og så lenge de ikke blir kraftig tilskitnet, kan de gjenbrukes.

Dag 28: Plastfri handel. Neste gang du handler hos en nettbutikk kan du spørre om du kan få pakken uten plastfyll, ev motta produktene uten plastemballasje. Husk at du som forbruker har makt! Vær den som stiller spørsmål og pushe bedrifter i en grønnere retning.

Netthandel generer dessverre avfall, om du handler fra en miljøvennlig butikk eller ei. Varer som blir bestilt på nett må bli transportert forsvarlig, men man trenger ikke et 'tonn' pakkechips eller bobleplast for å transportere noe. Kraftpapir og bølgepapp løser det meste, selv for skjøre produkter. Mens papirteip er et godt alternativ til plast teip.

Målet for enhver nettbutikk bør være å bruke fyll fra fornybare ressurser, i tillegg bør avsenderen forsøke å redusere fyllet mest mulig, ev gjenbruke fyll.

Dag 29 og 30 i Plastic Free July Challenge
Dag 29 og 30 i Plastic Free July Challenge

Dag 29: En måte å redusere avfallet sitt på er å reparere og vedlikeholde tingene du allerede eier, om det er et hull i buksa, skosåla eller pc'en. På denne måten forlenger du levetiden på tingene dine, du slipper å kjøpe noe nytt og det blir rett og slett litt mindre søppel i omløp. Plastic Free July handler ikke bare om plasten, men også om å få perspektiv på det generelle forbruket sitt.

Dag 30: Plastfrie fryseposer. Å fryse ned mat uten plast har aldri vært enklere. Fryseposene fra Maistic er laget av økologisk dyrket mais og er det ultimate alternativet til plastposer. Senest i dag brukte vi dem til å fryse blåbærene vi plukka i Østmarka.



Dag 31: Siste dag i juli og dermed siste dag med Plastic Free July. Tenk litt over hvordan de kosmetiske produktene du bruker kommer pakket. Bytt til de med mulighet for refill eller som kommer i beholdere som kan brukes om igjen. Sjampoen du ser er kjøpt hos Mølleren Sylvia. Den kommer i en plastflaske, men man kan ta med seg den tomme flasken til butikken og fylle på med samme type sjampo. Ellers kan man bruke fast sjampo som et alternativ.

Make-up fjerneren og ansiktsoljen fra Isangs kommer i glassflasker som kan brukes om igjen til andre ting. De fører sine produkter i glass- og metallemballasje eller papiromslag. Såpestykket kan brukes og brukes og brukes til det ikke er mer såpe igjen.

Sjekk ut nye 31 tips til Plastic Free July her.

Kommentarer

Legg inn en kommentar